CENTRELE DE DATE SI PIETELE EMERGENTE: ÎNCEPUTUL UNEI NOI ERE

Astăzi, întreaga industrie digitală se confruntă cu o serie de provocări nemaiîntâlnite. Pe de o parte, Edge, hyperscale, 5G și suveranitatea datelor fac ca cererea pentru creșterea capacității centrelor de date din întreaga Europă să atingă un nivel record. Pe de altă parte, industria centrelor de date trebuie să ofere un răspuns eficient la pandemia de Covid-19 și să ia în calcul, cu mare atenție, impactul economic și social al acesteia.

Piața europeană a centrelor de date a trecut, de curând, prin niște schimbări radicale. Perioada în care noutățile veneau doar de pe axa „FLAP”: Frankfurt, Londra, Amsterdam și Paris este deja apusă. Piețele de nivelul 2 sunt acum pe val, chiar dacă cele mai mature reușesc să se impună în continuare în privința capacității.

Un exemplu de succes vine din Spania, unde piața centrelor de date a cunoscut o dezvoltare extrem de rapidă. Cu o populație de peste 45 de milioane de locuitori și un grad de acces la internet trecut de 80%, rezultatele nu s-au lăsat așteptate: latența s-a îmbunătățit chiar și cu peste 30%, în unele zone ale țării.

Capacitate centrelor de date s-a dublat și în Milano în decursul unui singur an, iar Dublin dezvoltă, la ora actuală, proiecte de 500 megawați. Și în Moscova lucrurile au evoluat foarte rapid, expansiunea serviciilor de tip cloud având un impact asupra întregului teritoriu, în timp ce Rusia, în ansamblul său, experimentează o cerere crescută atât pentru capacitate, cât și pentru punerea în funcțiune mai rapidă.

Imaginea pare să fie similară peste tot în restul Europei, iar asta a dus la o “cursă a înarmării” în cloud, ceea ce a presupus o creștere a disponibilității centrelor de date prefabricate și modulare, ca alternative la modul de construcție tradițional. Aceste tehnologii sunt capabile să ofere soluții personalizate, o instalare rapidă și o configurare accesibilă tip plug-and-play. Totuși, în pofida reglementărilor privind suveranitatea datelor, de exemplu, clienții preferă să își țină datele cât mai aproape: ideal, în aceeași țară în care activează – dacă nu chiar și în același oraș.

Edge – la marginea definiției

Edge este parte integrată a tehnologiei cloud, acolo unde se află capacități de zeci de megawați.

La nivelurile 3 și 4, Edge va continua să se extindă și în anii următori – în special în contextul 5G și IoT, a aplicațiilor Edge și a centrelor de date Edge din zonele cu o densitate crescută a populației. Altfel spus, oriunde există o densitate mare a procesării datelor, va exista și cerere pentru Edge.

În piețele emergente, există o oarecare întârziere – de doi, trei sau poate chiar de cinci ani – și, dacă ar fi să fac acum o previziune, aș spune că vom asista la o atenție sporită în privința eficienței energetice a centrelor de date. De exemplu, în Spania, mai mult de jumătate din puterea utilizată provine din surse regenerabile, așa cum sunt energia solară și cea eoliană, iar factorii geografici ne arată că vorbim despre o piață “sigură”, ferită, în mare parte, de riscul unor dezastre naturale. Firește, centrele de date Edge nu pot fi privite făcând abstracție de reţea și, în viitor, vom vedea tot mai des gestionarea de la distanță.

Ce putem observa cu ușurință, analizând toate aceste elemente? Amploarea expansiunii și potențialul existent la nivelul regiunii EMEA, dar și în întreaga lume. Tranziția rapidă către munca de la distanță și ascensiunea spectaculoasă a serviciilor de streaming au pus o presiune suplimentară pe centrele de date, fiind activate noi capacități, iar proiectele de tip hyperscale vor continua și anul viitor, dar și pe termen mai lung.

Cu peste 1.600 de companii specializate în domeniul centrelor de date, viitorul industriei noastre este, cu siguranță, extrem de atractiv. Colaborarea cu astfel de companii și sprijinul acordat în dezvoltarea operațiunilor – fie că vorbim despre accesul pe piețe noi sau de extinderea prezenței locale – este un rol care ne aduce numeroase satisfacții, într-un moment de creștere accelerată.

Dacă vreți să aflați mai multe despre modul în care Vertiv susține deținătorii și operatorii de centre de date, ne puteți contacta la emea.ro.hello@vertiv.com.

Pentru întreg portofoliul de soluții Vertiv, accesați www.Vertiv.com

Autor: George Topalov, Senior Sales Manager Vertiv România