INTERVIU MBT

MBT este singurul producător român de sisteme de scanare a vehiculelor și containerelor, precum și unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de securitate constând în echipamente specializate, dar și în sisteme integrate dezvoltate in-house.

Printre soluțiile furnizate, se regăsesc:

  • Sisteme de imagistică cu raze X / Gamma pentru autoturisme, camioane, containere, ambarcațiuni, aeronave (know-how și IP intern);
  • Soluții de securitate integrate pentru aeroporturi și porturi;
  • Sisteme EDS (Explosive Detection Systems) de tip CT și multiview pentru scanarea bagajelor în mediul aeroportuar;
  • Echipamente de detecție a explozibililor și narcoticelor;
  • Echipamente convenționale cu raze X pentru bagaje, colete și mărfuri;
  • Echipamente de examinare a documentelor și a probelor criminalistice;
  • Software de instruire pentru școlarizarea operatorilor de securitate;
  • Sisteme de management al traficului.

În portofoliul companiei se numără proiecte de securitate transfrontalieră de mare anvergură precum sistemului integrat de securitate pentru Direcția Generală a Vămilor din România cu  asigurarea securității a peste 2000 KM de frontieră a UE care a contribuit la îndeplinirea criteriilor tehnice pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Compania este actualmente deținută de compania Mircea Tudor Scan Tech cu sediul în Saint-Imier, Elveția. Compania elvețiană deține o fabrică pentru producția scanerelor de avioane și cargo de peste 3000 mp pentru birouri și spații tehnologice și 7000 mp pentru zone de testare.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

MBT: Principalul domeniu de activitate este securitatea infrastructurilor critice – frontiere, facilități guvernamentale, porturi și aeroporturi etc. Deși cu o pondere mai scăzută, MBT fabrica subsisteme de înaltă tehnologie pentru parteneri din străinătate.

E.E: Care sunt noutățile în materie de produse noi?

MBT: În peste 25 de ani activitate, compania a dezvoltat o serie de produse inovative, cele mai complexe fiind sistemele de scanare non intruzive cu raze gamma și X. Unul dintre sistemele cele mai noi este sistemul de scanare cu raze X pentru autoturisme și camionete cu sau fără ocupanți, model Tudor Tech OCV. 

Sistemul scanează în doar câteva secunde un autovehicul cu o doză de radiație redusă, generând o imagine radiografică de înaltă rezoluție și calitate. Aceasta este apoi analizată de un operator prin intermediul unui software proprietare prin aplicarea a algoritmilor de filtrare și asistență bazată pe inteligență artificială. 

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

MBT: Sistemele de scanare proiectare, produse și comercializate acoperă o gamă largă în ceea ce privește:

  • obiectele scanate: bagaje, colete, autoturisme, camionete, camioane(normale/agabaritice), containere, ambarcațiuni, aeronave;
  • tipul de radiație utilizată: cu raze X de joasă energie, raze X de înaltă energie bazat pe accelerator de particule (tehnologie LINAC), raze Gamma;
  • geometrie de expunere : vedere laterală sau de sus în jos, vedere singulară sau vederi multiple
  • modul de scanare: staționare (drive-through), mobile;
  • tip de operare: locală sau centru de analiză zonal;
  • tipul de integrare: cu recunoaștere automată a numărului de înmatriculare, numărului de container, cu management al traficului, supraveghere video, monitorizare perimetrală, porți detectoare de radiație, sisteme de vizualizare de tip under-view (UVI).

Practic, compania are capacități de producție pentru orice soluție de scanare non-intruzivă atât of-the-shelf cât și particularizată în funcție de nevoile beneficiarului. În general soluțiile au un nivel ridicat de complexitate, integrând mai multe tehnologii hardware și software. 

E.E: În ce stadiu se afla piața în care activați, la momentul actual?

MBT: La fel ca multe alte domenii, piața de securitate a fost afectata considerabil de pandemie. Dacă pana la începutul lui 2020 aceasta se afla într-o creștere aproape constantă care a durat aproape 20 de ani, anul 2021 ne găsește cu o piața in plina contracție, ocazionata atât de redistribuirea cheltuielilor guvernamentale la nivel mondial spre sistemele sanitare și sprijinul economiilor.

În același timp, producătorii de soluții de securitate se confruntă cu instabilitatea lanțului de aprovizionare atât din punct de vedere al disponibilității de componente cat si în ceea ce privește respectarea termenelor de livrare.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

MBT: Fiind o piață influențată puternic de politicile de securitate regională și națională, tendință la nivel global este de a se adopta soluții cu un grad cat mai mare de integrare. Vedem astfel destul de frecvent cerințe de interoperabilitate între echipamente ale unor producători diferiți, unificarea formatelor de date sub îndrumarea Organizației Mondiale a Vămilor fiind cel mai bun exemplu. În același timp, se trece de la simpla furnizare a echipamentelor și sistemelor integrate spre “pachete” care sa conțină operarea și mentenanța, principalul motiv fiind necesitatea predictibilității cheltuielilor publice.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

MBT: În acest moment produsul cel mai inovator al companiei este sistemul de scanare al aeronavelor dual-view, model  Tudor Tech AERIA DV, deținător al premiului Grand-Prix la salonul de inventică de la Geneva și protejat prin brevet la nivel internațional. Sistemul este unul relocabil și fexibil  fiind capabil să scaneze aeronave de orice tip, inclusiv avioane foarte mari de tipul Boeing 747 sau Airbus A380. 

Aeria DV a fost evaluat cu succes în scenarii reale de funcționare, punând astfel premisele unei adoptări pe scara largă a acestei metode de control care adresează în mod direct un segment de multe ori neglijat în securitatea aeroportuara.

E.E: Ce estimări aveți pentru anul 2022?

MBT: Pentru moment suntem rezolvați in a miza pe creșteri spectaculoase în anul 2022. Vom miza în continuare pe piața deja stabilă a scanării de vehicule și containere în zonele fierbinți ale globului, ne vom continua proiectele în securitatea aeroportuara și vom lansa o serie de noi funcționalități in zona de Artificial Intelligence la care lucram de aproximativ 2 ani pentru toate echipamentele noastre.

http://mbtechnology.ro