Inventii celebre

[h1 type=”1″ ]Instrumentele de sudare[/h1]

În anul 1885, lui Nikolai Benardos şi Stanislav Olszewski le-au fost acordate patentele pentru primul aparat de sudură cu arc electric, cu un electrod de carbon numit “Electrogefest”. Nikolai Benardos (Rusia) şi Stanislav Olszewski (Polonia) sunt consideraţi ca fiind inventatorii aparatelor moderne de sudură.

Sudura este o tehnică utilizată pentru îmbinarea pieselor metalice, de obicei, prin aplicarea căldurii. Această tehnică a fost descoperită în timpul eforturilor de a manipula fierul în forme utile. Primele lame sudate au fost dezvoltate în primul mileniu, cea mai faimoasă fiind produsă de armurierii arabi în Damasc, Siria.

 

[h1 type=”1″ ]Cheia si clestele pentru tevi[/h1]

Solymon Merrick a fost primul care a patentat cheia în anul 1835. De asemenea, cleştele pentru ţevi a fost patentat de Daniel C. Stillson, de meserie – pompier pe un vapor cu abur. Stillson a sugerat companiei Walworth care se ocupa cu instalaţii, să producă un cleşte care poate uni ţevile. Anterior, cleştii de fierari zimţaţi erau folosiţi pentru acest scop. Patronul, James Walworth a fost de acord pentru a realiza un prototip. Acesta a avut succes iar compania a început producţia.

 

[h1 type=”1″ ]Pompe si compresoare de aer[/h1]

În timpul secolului al 17-lea, fizicianul şi inginerul german Otto von Guericke a experimentat cu compresoarele de aer. În anul 1650, Guericke a invetat prima pompă de aer. Se putea produce astfel un vid parţial, iar Guericke a folosit-o pentru a studia fenomenul de vid şi rolul aerului în combustie şi respiraţie.

În anul 1829, primul compersor a fost patentat. Acesta comprima aer în cilindrii succesivi. În anul 1872, eficienţa compresoarelor a fost îmbunătăţită prin răcirea cilindrilor cu jeturi de apă, care a condus la inventarea cilindrilor răciţi cu apă.