Ciprian Rotaru, Cosmin Andronescu
Indiferent că vorbim de pivnița privată, de propria locuință sau, mai ales, de șantierele de construcții, daunele produse de condens și de cantitatea mare de umiditate nu se traduc doar prin simple neplăceri, ci pot însemna și o mare provocare în materie de costuri, la nivel de timp, bani sau chiar reputație. Soluția pentru reducerea sau chiar evitarea unor costuri neprevăzute este dezumidificarea, iar firma germană Aerial este unul dintre liderii la nivel mondial în producerea dezumidificatoarelor de aer, care garantează rezolvarea problemelor cauzate de excesul de umiditate.
Industria construcțiilor, de exemplu, se confruntă constant cu problema nivelului mare de umiditate din plăcile de beton. De cele mai multe ori, programul de realizare a lucrărilor nu permite luxul procesului de uscare naturală, motiv pentru care timpul necesar pentru uscarea betonului poate conduce la întarzieri în predarea unei lucrări. În cazul în care procesul de uscare nu s-a finalizat, consecințele se răsfrâng asupra calității lucrării: migrația umidității la suprafață, urmată de ineficiența adezivilor, decolorarea parchetului, dezvoltarea de zone cu mucegai în pereți și în șape, etc.
Un șantier care nu se încadrează în graficul de timp pentru predarea unei lucrări sau nu poate oferi garanția calității are de pierdut din toate punctele de vedere. De aceea, este nevoie de o soluție rapidă și eficientă pentru reducerea sau chiar eliminarea riscului producerii de efecte nedorite din cauza umezelii în exces, soluție oferită de dezumidificatoarele de aer Aerial.
Dezumidificatoarele de aer ale producătorului german Aerial sunt instrumente de dezumidificare puternice, ecologice și care oferă o performanță înaltă, fiind echipate cu tehnologia modernă BlueDry. Principiul după care funcționează este cel al dezumidifcării aerului prin condensare, metoda cea mai populară atât în industrie, cât și în domeniul casnic. Aceste aparate funcționează cu ajutorul unor compresoare de răcire, în spații închise. Aerul umed este aspirat, răcit, iar condensul se transformă în apă care este ulterior colectată sau eliminată. Consumul de energie este unul modest, iar toată energia utilizată şi trasă din aerul din încăpere este dată înapoi sub formă de căldură.
În domeniul construcțiilor, utilizarea dezumidificatoarelor Aerial reduce considerabil timpul de lucru și ușurează munca. Cu ceva timp în urmă, construcția unei clădiri de dimensiuni medii dura între 6 și 9 luni, iar materialele de construcții erau, de obicei, uscate prin ventilare naturală. Astăzi, finalizarea mult mai rapidă și mai eficentă a lucrărilor de construcție a devenit o cerință obligatorie. Acest lucru înseamnă că dezumidificarea este necesară pentru a elimina excesul de apă din diverse materiale de construcție înainte ca respectiva clădire să poate fi ocupată.
Atingerea nivelului optim de uscare a materialelor permite realizarea mai facilă a finisajelor și asigurarea calității acestora: șlefuirea mult mai ușoară a pereților, aderența vospelurilor și reducerea costurilor cu eventualele reparații după uscarea pereţilor, montarea eficentă a pardoselilor. Dacă surplusul de apă nu este eliminat din plăcile de beton, acesta poate interfera cu aderența parchetului, poate acoperi podelele din lemn sau poate crea condițiile prielnice dezvoltării mucegaiului în șapa autonivelantă sau în plăcile de gips-carton.
În vederea selectării unui dezumidificator pentru uscarea unei construcții trebuie luate în calcul mai multe aspecte, printre care suprafața clădirii, cantitatea de apă care trebuie eliminată și timpul necesar pentru realizarea dezumidificări. În acest sens, reprezentanții Life Art Distribuție, importator autorizat de aparate de dezumidificare a aerului Aerial, oferă consultanţă de specialitate, realizează măsurători ale nivelului de umiditate și indică cele mai eficiente soluţii de intervenție.