Ce este microcogenerarea?
Instalațiile de cogenerare au o largă aplicabilitate în toate domeniile vieții economice (industrie, agricultură, servicii), culturale și instituționale în funcție de puterea instalată și de tipul de combustibil utilizat. Una dintre categoriile de aplicații ale cogenerării sunt sistemele de cogenerare de mică putere, cunoscute sub numele de sisteme de microcogenerare fiind concepute pentru a satisface necesitățile de încălzire și furnizare a energiei electrice la nivelul clădirilor.
Microcogenerarea se referă la segmentul de sistemele de cogenerare de dimensiuni/puteri instalate mici, de până în 200 kWel, care produc energia electrică și termică pentru consumul locației.
Aceasta este una dintre cele mai eficiente opțiuni în ceea ce privește reducerea facturii de energie, atât pentru energia termică, cât pentru energia electrică.
Soluţia poate fi aplicată cu succes în toate locațiile care consumă simultan energie electrică și termică, ziua și noaptea, iarna dar și vara.
În România, soluțiile de microcogenerare sunt promovate de Valeg Creative Solutions, companie de consultanță și inginerie, din București, specializată în soluții destinate creșterii eficienței energetice prin utilizarea de sisteme de cogenerare de înaltă eficiență.
Care sunt componentele unui sistem de microcogenerare și cum funcționează acesta?
Microcogenerarea este un sistem integrat care conține următoarele componente:
- Motorul
- Alternatorul (generatorul electric trifazat sau monofazat)
- Sistemul de recuperare a căldurii
- Conexiunea hidraulică
- Sistemul de control și monitorizare – panouri electrice
- Carcasa antifonică (insonorizantă)
Motorul aplicației alimentat cu combustibil (de obicei cu gaz de la rețea), este cuplat la un alternator în vederea producerii energiei electrice. Căldura reziduală, care în mod normal este irosită, este recuperată din acest proces prin circuite de evacuare și răcire. Această căldură este distribuită la locație pentru a îndeplini necesitățile de încălzire ale clădirii.
Care sunt tipurile de combustibili utilizați în microcogenerare?
Sistemele de microcogenerare folosesc drept combustibil, cel mai adesea, gazul natural dar există și sisteme de microcogenerare care utilizează GPL, biogazul, peleţii sau brichetele din biomasă (lemn sau deșeuri agricole), cu scopul de a reduce impactul asupra mediului.
În ce constă economia generată de sistemul de microcogenerare?
Economia generată de un sistem de microcogenerare provine din următoarele elemente principale:
- creșterea randamentului total al procesului de generare de energie electrică și termică;
- eliminarea pierderilor din rețeaua de distribuție a energiei electrice;
- eliminarea unor tarife și costuri cu care energia electrică cumpărată de la rețea este “împănată” (tarife de transport, distribuție, bonus de cogenerare, certificate verzi, acciză, tarife) care nu se regăsesc și în prețul combustibilului utilizat în procesul de cogenerare.
Prin microcogenerare prețul energiei electrice produse local, pentru a fi consumată local, se reduce la jumătate, sau chiar la mai puțin, faţă de varianta clasică (aceea de a cumpăra electricitatea de la un furnizor şi de a produce căldură într-o centrală termică sau de a o cumpăra de la un sistem centralizat de termoficare).
Cum se determină cerințele de putere ale site-ului?
Primul pas pentru realizarea unei investiții profitabile este o analiză primară a fezabilității investiției sau “pre-calificarea” site-ului. Pentru că fiecare activitate sau afacere este diferită, studiul de fezabilitate este o etapă esențială pentru a estima dacă economiile estimate sunt realiste și pentru identificarea celor mai eficiente soluții.
Valeg Creative Solutions oferă studii de fezabilitate gratuite partenerilor, ca prim pas către un parteneriat sustenabil.
Există surse de finanțare disponibile pentru microcogenerare?
Firma Valeg Creative Solutions intermediază accesul partenerilor săi la diverse surse de finanțare, cu scopul de a minimiza costurile financiare ale beneficiarului și eșalonarea efortului său financiar.
Puteti gasi mai multe informatii pe www.valeg.ro, LinkedIn sau Facebook.
Solicitati consultanta si detalii despre sistemele de microcogenerare pentru afacerea dumneavoastra!
0723.356.500