CONSTRUIREA UNUI PLAN PENTRU INFRASTRUCTURA EDGE COMPUTING MODERNÃ SI VIITOARE

Ecosistemul centrului de date evoluează și înregistrează o creștere la toate nivelurile, cu activitate concentrată preponderent în cloud, la marginea rețelei și, din ce în ce mai mult, în resursele cloud de la margine. Vechile dulapuri IT nu au dispărut, dar devin rapid o relicvă a accelerării timpurii către edge.

Când am chestionat profesioniștii centrelor de date în 2019, ca parte a actualizării Data Center 2025, mai mult de jumătate dintre cei cu site-uri edge spuneau că se așteptau să dubleze acele site-uri până în 2025, iar 1 din 5 a prevăzut o creștere de 400% sau mai mult. Acum, pe măsură ce ajungem la jumătatea drumului către 2025, un nou sondaj indică faptul că acele previziuni ambițioase erau bine întemeiate. 

Cele mai recente cercetări întăresc proiecțiile pentru 2019 și prezintă o imagine a unei industrii aflate simultan în creștere și schimbare, pentru a susține o cerere avidă de procesare, în special la margine.

Participanții la sondaj se așteaptă ca, din totalul procesării, componenta edge să crească de la 21% la 27% în următorii patru ani, iar cota de cloud public – care include tot mai mult resurse cloud la margine – să crească de la 19% la 25%. Deloc surprinzător, acest lucru reflectă o schimbare continuă de la procesarea centralizată, la sediu, care se estimează că va scădea de la 45% din totalul de procesare la 35%.

Dacă pătrundem mai adânc, începem să vedem nu doar un profil de procesare în schimbare și o componentă edge în creștere, ci și câteva modificări semnificative la acele site-uri edge individuale. Mai simplu spus, devin mai mari și consumă mai multă energie. Conform studiului nostru, 42% din toate site-urile edge au cel puțin cinci rack-uri, 13% găzduind mai mult de 20 și 14% necesitând mai mult de 200 de kilowați (kW).  

Nevoia de a reduce latența sau de a reduce la minim consumul de lățime de bandă prin împingerea procesării mai aproape de utilizator, a determinat trecerea inițială către edge și impune aceste schimbări, dar cursa către edge a dus la o abordare inconsecventă a acestor implementări. Acestea sunt site-uri din ce în ce mai sofisticate, care efectuează o procesare avansată, de volum mare, „peticite” punctual pentru a rezolva o problemă de moment fără un plan concret.

Noul raport Edge Archetypes 2.0 a introdus modele de infrastructură edge gata de implementare care aduc o abordare standardizată a implementărilor edge. Acest nivel de normalizare între categoriile edge definite nu a existat anterior. Oferă un instrument important pentru a ajuta organizațiile să implementeze mai rapid site-uri edge, să reducă costurile și să opereze mai eficient. Cele patru modele de infrastructură edge sunt Device Edge, Micro Edge, Distributed Edge Data Center și Regional Edge Data Center. 

Folosind aceste modele ca punct de plecare, putem configura rapid o schiță a infrastructurii necesare pentru a susține orice site edge propus. Acest lucru este esențial pentru a face ca reziliența acelor site-uri să fie în concordanță cu criticitatea lor în creștere – un decalaj care este periculos de mare astăzi.

Cât de mare? Aproximativ jumătate dintre cei care au răspuns la cel mai recent sondaj spun că site-urile lor edge au un nivel de reziliență în concordanță cu clasificarea de Tier I sau II a Uptime Institute – cele mai scăzute niveluri de reziliență. De asemenea, peste 90% dintre site-uri folosesc cel puțin 2 kW de putere, care este pragul la care este recomandată răcirea IT dedicată, dar doar 39% folosesc sisteme de răcire special concepute pentru aplicații IT. În mod ironic, aceste condiții dezvăluie niveluri de risc crescute în locațiile edge deja supuse riscului din cauza expertizei tehnice la fața locului, care este limitată sau inexistentă.

Modelele noastre iau în considerare aplicația acoperită, locația, numărul de rack-uri, cerințele de alimentare și disponibilitatea, numărul de chiriași, mediul extern, infrastructura pasivă, furnizorul de infrastructură edge și numărul de site-uri care urmează să fie implementate printre mulți alți factori, pentru a clasifica o implementare potențială. În acel moment, îl putem potrivi cu o infrastructură standardizată care poate fi adaptată pentru a răspunde nevoilor specifice ale operatorului. Dacă sunteți curioși cu privire la propriile dvs. site-uri edge, am dezvoltat un instrument online pentru a vă ajuta.

Odată ce înțelegem funcționalitatea și caracteristicile IT pe care trebuie să le susțină fiecare site, amprenta fizică a rețelei edge și atributele de infrastructură necesare fiecărei implementări, putem configura, construi și implementa apoi exact ceea ce este necesar, mai rapid și mai eficient, reducând în același timp la minim timpul pe site pentru instalare și service. Este un salt masiv înainte în proiectarea și implementarea edge.

Arhitectura edge de astăzi este mai sofisticată, mai critică și mai complexă ca oricând. Aplicând o abordare sistematică a analizei site-ului, putem introduce standardizarea personalizată la marginea rețelei. Acest lucru va reduce timpii și costurile de implementare, va crește eficiența și timpul de funcționare și va oferi clienților noștri (și clienților lor) experiența de rețea perfectă la care se așteaptă.

Înțelegerea arhitecturii Edge

Pe măsură ce vă proiectați arhitectura edge, probabil începând cu arhitectura de alimentare dorită, va trebui să aveți în vedere o varietate de alte considerații, inclusiv:

Nevoile de latență: În timp ce multe aplicații de afaceri pot tolera o latență de 100 de milisecunde sau mai mult, altele nu pot. Acest lucru va afecta tipul de site edge pe care îl construiți și locul unde îl amplasați.

Condițiile de mediu: Dacă un site edge se află mai degrabă într-o unitate de afaceri, decât într-un centru de date adecvat, va trebui să luați în considerare probleme precum căldura, umiditatea, fluxul de aer, securitatea și multe altele.

Spațiul: În timp ce multe industrii dețin spațiu unde pot implementa site-uri edge, altele s-ar putea să nu dețină. De exemplu, companiile de telecomunicații închiriază, mai degrabă decât să dețină, turnuri de telefonie mobilă.

Scalarea: Organizația dvs. implementează un site edge sau mii de astfel de site-uri? Acest lucru va afecta modelul arhitecturii de rețea, tehnologia și procesele de monitorizare și gestionare pe care le utilizați.

Automatizarea: Luați în considerare automatizarea pentru a simplifica procesele de rutină, cum ar fi configurarea și actualizarea dispozitivelor în mai multe locații edge ale site-ului.

Un singur panou de sticlă: O soluție de monitorizare centralizată va facilita supravegherea operațiunilor „Edge”, mai ales pe măsură ce acestea se dezvoltă.

Gestionarea de la distanță: Capacitatea de a monitoriza și gestiona dispozitivele de la distanță simplifică responsabilitățile IT de zi cu zi. Cu capabilități „out-of-band management”, echipele IT pot accesa dispozitivele edge direct în cazul unei întreruperi de rețea.

Reziliența: Ca și alte rețele IT, site-urile edge ar trebui construite pentru reziliență. De exemplu, sursele de alimentare neîntreruptibilă (UPS) oferă energie de rezervă pentru a continua operațiunile în cazul unei căderi de curent. 

Implementare rapidă și flexibilitate? Cine spune că nu puteți avea totul?

În acest moment, odată cu organizațiile care se confruntă cu cererea reprimată din cauza pandemiei și odată cu creșterea muncii de la distanță, pe lângă dezvoltarea în continuă expansiune a edge computing, nevoia de implementare rapidă depășește orice altceva. Având în vedere că acapararea terenului pentru proprietățile imobiliare disponibile edge computing sunt deja în desfășurare în unele regiuni, împreună cu deficitul de forță de muncă calificată necesară pentru proiectele de construcții, cu siguranță noile construcții nu vor fi rapide, iar managerii centrelor de date au nevoie de o alternativă mai rapidă.

Toate acestea accelerează o tendință deja existentă către centrele de date PFM care vin prevăzute cu rack-uri, alimentare de rezervă, sisteme de management termic, unități de distribuție a energiei și multe altele; toate bine închise și gata de exploatare. Activitățile extrem de complexe de integrare mecanică și electrică sunt efectuate în fabrică, unde calitatea și viteza pot fi menținute. Toate sistemele sunt proiectate și configurate la unison, rezultând o instalație strâns integrată care poate îndeplini cele mai înalte standarde de disponibilitate și eficiență. Asamblarea într-un mediu controlat din fabrică permite un control mai mare asupra potrivirii, finisajului și calității manoperei și susține o testare prealabilă și o optimizare mai amănunțită înainte de livrare.

În timp ce viteza de instalare este cu siguranță esențială aici, celelalte multe avantaje pe care le oferă metodologia PFM – capacitatea de a construi doar ceea ce aveți nevoie și de a adăuga mai târziu, costul total de proprietate mai mic, dar și opțiunea de a reutiliza instalațiile existente, un control mai mare al calității și consecvența construirii, ca să amintim numai câteva – contribuie, de asemenea, la promovarea adoptării acestui sistem la scară mai largă. O documentație clară și o echipă dedicată de ingineri permit echipelor la fața locului să asambleze cu ușurință module integrate în fabrică într-o varietate de locații.

Pe măsură ce centrele de date modulare prefabricate continuă să înregistreze succes, ca o modalitate de a satisface rapid cererea de capacitate IT suplimentară, este important să amintim că viteza și confortul nu trebuie să vină în detrimentul fiabilității, posibilității de utilizare sau a altor caracteristici esențiale pentru aplicația dumneavoastră vitală pentru obiectivul urmărit.

Adăugarea de servicii la implementările dvs. integrate de centre de date modulare maximizează avantajele operaționale

Clienții care optează pentru servicii, atunci când achiziționează soluții modulare integrate (IMS) Vertiv™, recunosc avantajele de la început și pe întreaga durată de viață a soluțiilor. Integrarea în fabrică este tipică pentru industrie, dar foarte mulți furnizori livrează pur și simplu soluții, lăsând configurarea și pornirea în seama clientului. Serviciile Vertiv IMS asigură că soluția este configurată corect și că pornirea are loc fără probleme la fața locului. Acesta este primul pas în maximizarea disponibilității, fiabilității și eficienței pe termen lung.

Ofertele de produse și servicii Vertiv se referă la creșterea mediei de timp dintre defecțiuni (MTBF) și scăderea costurilor de operare. Întreținerea regulată de către un profesionist Vertiv instruit în fabrică este cheia pentru atingerea acestor obiective.

Pentru mai multe informații despre produsele și soluțiile Vertiv, contactați reprezentantul dvs. local Vertiv prin emea.ro.hello@vertiv.com sau vizitați www.Vertiv.com.

Autor: Bogdan Strătulă, Channel Reseller Manager pentru Vertiv în România