Importanta globalizarii vazuta prin ochii constructorilor

Patronatul Societăţilor din Construcţii, a organizat pe 7 noiembrie 2013 forumul internaţional pe tema: ,,Accesul constructorilor şi dezvoltatorilor în piaţa globalizată. Etică şi securitatea afacerilor.” La eveniment au participat peste 120 de invitaţi care au întărit idea de globalizare. Printre participanți s-au numărat președintele Uniunii Europene, ambasadorul Iakului și Directorul General al Ministerului Economiei.

Preşedintele Uniunii Europene a UEPC, Jose Manuel Galindo Cueva, a accentuat importanța globalizării, care presupune implicit şi colaborare, afirmând că există mari oportunităţi de investiţii în Europa. ,,Europa este calificată prin experienţa sa, şi tehnologiile pe care le poate folosi. Uneori pieţele internaţionale nu sunt foarte uşor de accesat de companii şi țări singure. Este nevoie de un cadru să fie sprijinite pentru a face faţă acestei situaţii”. Preşedintele UEPC a adăugat că etica în afaceri s-a schimbat, iar lipsa de etică provoacă pierderi în companii şi firme, deoarece aceasta merge mână în mână cu respectarea cadrului legal.

Excelenţa Sa, Ambasadorul Irakului la Bucureşti, Omer Ahmed Karim Berzinji, a afirmat că unul dintre obiectivele sale principale în România este să încurajeze investiţiile în Irak, precizând că există o lege a investiţiilor care încurajează investitorii străini să investească în Irak: ,,Irakul reprezintă un munte de aur. Vă invit să veniţi să ne ajutaţi să scoatem aurul din acest munte”.

Directorul General la Ministerul Economiei, Costin Lianu, a pus accent pe importanța clusterelor şi reţelelor: ,,Piaţa este a integratorilor, a celor care reuşesc să ajungă cât mai aproape de satisfacerea cererii care are valori mari. O şansă a României care ţine de geografie şi pe care ar fi păcat să o ratăm este tocmai aceasta a coridoarelor logistice şi a modului în care vom reuşi să captăm o parte din transporturi de produse dintre est spre centrul şi vestul Europei din România prin Portul Constanța şi prin infrastructura de transport a Dunării.” În plus, ,,Ministerul Dezvoltării susţine certificarea operatorilor din construcţii. Certificarea este necesară pentru asigurarea calităţii lucrărilor. Nu putem asigura certificarea fără pregătirea specialiştilor din construcţii. Trebuie să avem puncte de certificare în întreaga ţară”, a susţine acesta.

Co-preşedintele Consiliului de Export, Mihai Ionescu, a declarat că peste 82% din exportul României de bunuri este realizat de firme cu capital majoritar, minoritar străin. Conform acestuia, sectorul construcțiilor nu a fost foarte prezent în balanța de încasări externe a României din ultima perioadă, în schimb, anul acesta este pentru prima dată după 23 de ani când există o balanță de plăți excedentară datorită contribuției importante a societăților de construcții.

Autori:

Ciprian Rotaru

Daniela Rădeanu