Bateriile la scară utilitară permit o mai bună introducere a surselor regenerabile în rețea prin stocarea excesului de producție. Folosirea bateriilor pentru stocarea energiei la scară largă ar putea contribui la crearea unei rețele energetice mai economice și mai ecologice, dar cum pot fi acestea implementate în mod realist?
Rețeaua este concepută pentru a funcționa în condiții specifice de alimentare cu energie electrică. În Europa, există 400 de volți și 50 de hertzi de curent alternativ, iar dacă alimentarea electrică încalcă acești parametri în mod prea excesiv, prin valoare sau pentru o anumită perioadă, dispozitivele pot funcționa defectuos.
Este absolut necesar un echilibru între cerere și ofertă în rețea, dar acest lucru nu este neapărat ușor, având în vedere natura volatilă a surselor de energie regenerabilă. De exemplu, dacă este livrată prea multă energie în sistem – cum ar fi într-o zi deosebit de vântoasă la un parc eolian – frecvența de furnizare va crește. De asemenea, dacă nivelul actual de consum nu poate fi acoperit de furnizorii de energie regenerabilă, frecvența scade.
În timp ce calculele de rețea și monitorizarea activă pot încerca să abordeze această provocare, operațiunile cu energie regenerabilă au nevoie de o soluție mai fiabilă.
BESS este soluția
Sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS) reprezintă o metodă esențială de stocare a excesului de energie. De asemenea, o lipsă de energie disponibilă poate fi compensată temporar cu cantitatea de energie stocată într-un BESS.
Sistemul de stocare a energiei din baterii poate fi instruit să acționeze ca trei componente: un consumator (încărcare), un generator (descărcare) și un neutru (inactivitate). În acest fel, utilizarea energiei provenite de la generatoarele regenerabile poate fi maximizată, deoarece excesul de energie este conservat și furnizat rețelei – atenuând volatilitatea producției regenerabile.
În mod esențial, acest lucru ajută la exploatarea mai economică a generatoarelor de energie regenerabilă și la scutirea rețelei de fluctuațiile excesive ale cotelor de producție.
O rețea mai economică
BESS poate ajuta la stabilizarea frecvenței sau a tensiunii, poate furniza servicii de pornire în condiții de întrerupere totală de tensiune și poate fi folosit chiar pentru a răspunde la situații neașteptate în rețea. De exemplu, furnizarea de energie de urgență în urma unei defecțiuni a generatorului.
Congestia rețelei reprezintă, de asemenea, o provocare majoră pentru multe companii de utilități. În aceste cazuri, un sistem de stocare a energiei în baterii la scară largă poate contribui la acoperirea cererii fără a fi nevoie de consolidarea rapidă sau reconstrucția rețelelor electrice. Instalațiile de stocare a energiei în baterii, care sunt amplasate în locuri strategice din rețea, pot construi astfel o așa-numită linie electrică virtuală.
Liniile electrice virtuale descriu transferul de energie de la sistemul de producție la sistemul BESS al utilizatorului final în perioadele cu cerere redusă, pentru a crea un fond de energie electrică mai aproape de locația utilizatorului. Ca urmare, acoperirea vârfurilor de cerere de energie este susținută de stocarea locală și există o sarcină mai mică necesară pentru a se transmite prin liniile de alimentare la distanță.
Folosind această metodă, companiile de utilități pot sprijini și optimiza utilizarea activelor lor și, astfel, pot amâna investițiile costisitoare în consolidarea sau construirea de linii electrice complet noi.
Cu toate acestea, BESS vine cu provocarea integrării cu sistemele de energie regenerabilă. Din acest motiv, automatizarea și gestionarea datelor energetice sunt esențiale pentru o implementare eficientă.
Suport software
Pentru a permite integrarea BESS în rețea, sunt necesare platforme software avansate care să orchestreze comunicarea dintre producția de energie regenerabilă, consumul de energie și stocarea. Această conectivitate este necesară pentru a oferi vizibilitate pentru operarea și monitorizarea unei întregi rețele.
Soluția zenon de la COPA-DATA poate orchestra acest lucru prin comunicarea cu mai multe niveluri diferite de procese de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară fotovoltaică, parcurile eoliene sau BESS la scară largă. Cu capacități în ceea ce privește soluțiile de automatizare a substațiilor și de control al rețelelor, precum și permițând utilizatorilor industriali să achiziționeze automat date energetice, zenon este capabil să ofere sisteme energetice eficiente, scalabile și durabile, alături de un sistem de stocare a energiei cu baterii.
Și, deși aplicarea BESS la scară largă este încă la început, are un potențial imens. Cu toate acestea, pentru a le integra fără probleme în rețeaua deja complicată, este nevoie de un software adecvat pentru a monitoriza, gestiona și analiza aceste sisteme și performanța lor.
zenon este sistemul de automatizare industrială necesar pentru ca operațiunile de energie regenerabilă să beneficieze de avantajele BESS.
Articol original: STEFAN HUFNAGL
https://blog.copadata.com/compensating-volatile-supply-from-renewable-sources
KREATRON AUTOMATION SRL