COMPONENTE PANASONIC PENTRU ECHIPAMENTE INDUSTRIALE SI DE AUTOMATIZARE

Marca Panasonic este unul dintre cei mai mari furnizori globali de produse electronice. Gama de produse a companiei se extinde de la componente pasive la sisteme complexe de automatizare. În textul care urmează, ne vom concentra în primul rând pe aceasta din urmă. Ce soluții oferă acest producător japonez pentru uzinele industriale?

Iată câteva produse din gama Panasonic – diferite și aparent fără legătură între ele. Cu toate acestea, toate fac parte din soluții concepute pentru aplicații industriale. Acestea se caracterizează printr-o durabilitate excepțională, o durată de viață și o gamă largă de performanțe. Sunt dispozitive, accesorii și componente pe care Panasonic le produce nu numai pentru clienții săi, ci și pentru propriile unități de producție – cea mai bună dovadă a calității lor.

În acest articol sunt descrise produse precum:

• Relee electromagnetice cu profil îngust

• Senzori inductivi compacți

• Oferta de senzori electromagnetici universali

• Contoare electronice industriale

• Plăcuțe de grafit mai tipice și mai puțin tipice pentru termoreglare

Relee seria PA-N

Releele solenoidale din seria PA-N sunt proiectate pentru a obține performanțe electrice bune cu un spațiu relativ mic – astfel încât să permită construirea de controlere compacte pentru dispozitive care funcționează cu tensiuni de rețea tipice. Acestea suportă până la 110V DC și 250V AC cu o sarcină maximă de contact de 5A (pentru 250V AC și 30V DC). În funcție de model, pot funcționa cu tensiuni de la 3V la 24V DC, ceea ce coincide cu caracteristicile majorității circuitelor de control. Se caracterizează, de asemenea, printr-un timp scurt de declanșare (10 ms). Componentele sunt prevăzute cu contacte cu configurație SPST-NO (în mod normal deschise) realizate dintr-un aliaj de nichel-argint placat cu aur, pentru o durată de viață lungă și rezistență la coroziune și sinterizare. Mai mult, dispun de asemenea de un pas pini de intrare standard (5,08 mm), ceea ce facilitează proiectarea circuitelor țintă. Aplicațiile lor principale sunt sistemele de control pentru mașinile de uz casnic, industrial și de birou, precum și echipamentele de testare și măsurare.

Senzori

Oferta mărcii Panasonic include o o gamă largă de senzori industriali – realizați într-o varietate de tehnologii și concepuți pentru o utilizare pe scară largă în sistemele de automatizare. Mai jos sunt prezentate două dintre soluțiile producătorului – dar trebuie subliniat faptul că aceasta este doar o mică parte din gama noastră.

Seria de relee GX

Senzorii inductivi sunt utilizați în automatizare în multe domenii: sunt folosiți pentru monitorizarea poziției pieselor de mașini (de exemplu, poziția pistonului unei prese, oscilația brațului), precum și a rezervoarelor sau a produselor pe liniile de producție. Condițiile de declanșare a senzorului sunt două: obiectul care urmează să fie detectat trebuie să fie din metal și să se afle la o anumită distanță de partea frontală a obiectului (pentru seria GX distanța maximă este cuprinsă între 1,6 mm și 8 mm, în funcție de model). Un avantaj major al senzorilor inductivi este rezistența lor mecanică (șocuri, vibrații), clasa de protecție foarte ridicată (IP68) și toleranța termică largă (de la -25°C la 70°C). Modelele prezentate sunt echipate cu ieșiri cu tranzistor cu configurații PNP sau NPN. Acestea pot fi alimentate cu tensiuni cuprinse între 12 și 24V DC. Componentele sunt închise în corpuri de plastic cu găuri de montare, ceea ce permite asamblarea lor chiar și în spații foarte înguste. Conexiunile se realizează cu ajutorul cablurilor preinstalate. 

Seria de senzori EX-10

Senzorii EX-10 reflectivi sunt elemente fotoelectrice care vin în două versiuni: reflectorizant și sub formă de pereche emițător-receptor (care indică prezența sau întreruperea unui fascicul, adică LIGH-ON sau DARK-ON). Distanța de lucru a primului este de până la 25 mm și poate ajunge de la 150 mm la 1000 mm pentru seturi. Astfel de elemente reprezintă o metodă excelentă și neinvazivă de detectare a obiectelor – pot fi utilizate în orice industrie, chiar și în industria alimentară și farmaceutică. La fel ca senzorii inductivi descriși mai sus, se caracterizează prin corpurile lor înguste de dimensiuni mici (din polietilenă) care înconjoară un solid de 3,5×20,5×10 mm. Au conductoare de tranzistor PNP/NPN și funcționează cu tensiuni de la 12 la 24 V CC. O sonerie este plasată în partea superioară a carcasei pentru a facilita verificarea funcționării senzorului. În mod obișnuit, fixarea se face cu șuruburi M3.

Seria de contoare electronice LC4H

Contoarele din seria LC4H sunt adaptate la majoritatea aplicațiilor industriale tipice și sunt prevăzute cu afișaje LCD luminoase, ușor de citit. Panoul frontal este realizat pentru a oferi rezistență ridicată la factorii de mediu (clasa de etanșeitate IP66). Parametrii de funcționare sunt setați cu ajutorul butoanelor de pe partea frontală a contoarelor. Conectarea se face prin intermediul unor bucle rotunde sau terminale cu șurub din partea din spate a corpului. Pentru cele mai multe articole, cablurile includ: masă, alimentare, 2 intrări de numărare, o linie de resetare și două linii închise de un releu atunci când contorul se supraaglomerează. Această condiție este, bineînțeles, reglabilă și circuitul închis poate funcționa la 250V AC cu un curent de până la 5A. Linia de alimentare a echipamentului este conectată la o sursă de alimentare fără transformator, care funcționează cu tensiuni de 12…24V DC, 24V AC sau 100…240V AC (în funcție de model). Trebuie remarcat faptul că Panasonic produce numeroase accesorii pentru contoarele prezentate, care includ baze, rame de montare și mufe pentru a facilita conectarea cablurilor direct la conectorul din spate.

Plăcuțe de grafit

Scopul plăcuțelor de grafit este de a asigura cea mai bună conductivitate termică posibilă între dispozitivele/componentele electronice și componentele responsabile de disiparea căldurii. În cazul produselor de la Panasonic, acestea includ produse diferențiate concepute pentru utilizarea cu module IGBT de putere (de exemplu, cele utilizate pentru a controla sarcini mari în industrie. Deoarece sunt realizate din materiale compresibile (până la aproximativ 60%), acestea aderă perfect chiar și la planuri conturate și nu complet regulate. Permite o durată de viață prelungită a surselor de alimentare, controlerelor, driverelor, invertoarelor și dispozitivelor similare. Acestea sunt disponibile într-o varietate de formate (de la 24×36,5 mm la 308×140,7 mm) și grosimi de la 0,016 mm la 3,08 mm, ceea ce se traduce într-o gamă foarte largă de aplicații posibile. Cele mai multe dintre articole sunt adecvate pentru temperaturi cuprinse în intervalul de la -55°C la 400°C. 

Text elaborat de Transfer Multisort 

Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/ro/pages/library-articles/53229/componente-panasonic-pentru-echipamente-industriale-i-de-automatizare