În anii trecuți, cablurile panglică au reprezentat o alternativă extrem de populară la conectorii de montare pe PCB-uri fixe. Sunt flexibile și ușor de fabricat și permit conectarea PCB-urilor chiar și atunci când spațiul este limitat. Alternativa modernă pentru cablurile panglică tradiționale este cunoscută în industrie ca FFC.
Cablu panglică Molex PVC (ex. Nr.stoc RS 342-1400) Molex PREMO-FLEX FFC (ex. Nr.stoc RS 458-9125)
Placa de circuit imprimat (PCB) a reprezentat un element extrem de important ce a permis dezvoltarea industriei electronice moderne. De zeci de ani, PCB-ul a oferit soluția ideală pentru proiectanții din electronică. Este compact, eficient din punct de vedere al spațiului și ușor de fabricat. De la cel mai simplu aparat de uz casnic, până la cel mai complex sistem AI, PCB este coloana vertebrală.
PCB-ul a existat într-o formă sau alta de peste un secol, dar odată cu apariția microprocesoarelor, a fost văzut ca o soluție practică pentru dispozitivele de zi cu zi. În acele zile de început, componentele fixate pe PCB – microprocesoare, componente pasive, dispozitive de memorie – erau încă mari în comparație cu stadiul modern al tehnicii, așa că PCB-ul în sine era mare. În majoritatea aplicațiilor, au fost necesare mai multe PCB-uri pentru a oferi spațiu pentru toate componentele necesare și, astfel, o întreagă secțiune a industriei de interconectare s-a dezvoltat pentru a oferi soluții de îmbinare a PCB-urilor. Toate tipurile de modele de conectori de tip placă la placă, conectori cu pini în linie, până la soluții pentru backplane, au devenit extrem de populare.
Industria electronică a continuat să evolueze și să se îmbunătățească. Microprocesoarele moderne și alte componente sunt acum o mică parte din dimensiunea strămoșilor lor din prima generație. Acest lucru a permis designerilor să producă dispozitive mult mai compacte, iar PCB-ul a evoluat în paralel pentru a permite acest lucru. Dispozitivele moderne de toate tipurile profită de această reducere a dimensiunii și suntem martorii utilizării electronicelor într-o gamă largă de aplicații care ar fi fost imposibile chiar și acum un deceniu.
Acest lucru a creat însă o problemă atunci când vine vorba de furnizarea de conectivitate de tip placă la placă. Conectorii, chiar dacă au devenit mai compacți, ei sunt adesea printre cele mai mari componente care trebuie fixate pe PCB. Strategiile tradiționale, rigide de conexiune de la placă la placă, pur și simplu nu sunt suficient de flexibile pentru a rezolva unele dintre provocările de proiectare de astăzi.
Dacă deschideți aproape orice computer personal de birou din ultimele 3 decenii, șansele sunt mari ca pe undeva în interior să fie cabluri panglică. Cablurile panglică au încă locul lor, dar industria modernă cere soluții mai compacte și care oferă performanțe mai mari. Din acest motiv, tehnologia cablului panglică a evoluat.
Alternativa modernă la cablurile panglică tradiționale este cunoscută în industrie ca FFC. FFC înseamnă cablu plat flexibil și este cea mai recentă evoluție a cablului de tip panglică. În timp ce cablul panglică este construit utilizând mai multe fire spiralate încapsulate într-un izolator, FFC utilizează conductori plați, care sunt lipiți de o peliculă de plastic, creând o soluție flexibilă care este mult mai subțire decât cablurile tip panglică anterioare.
Avantajele FFC-urilor, date de construcția plată:
- Dimensiune și masă: Designul FFC înseamnă că aceste cabluri ocupă mult mai puțin spațiu și sunt mai ușoare decât cablurile tip panglică obișnuite.
- Flexibilitate și siguranță în funcționare: Construcția subțire a FFC-urilor le face extrem de flexibile, ceea ce înseamnă că sunt ideale pentru aplicații dinamice care experimentează mișcări constante, cum ar fi telefoane pliabile sau roboți industriali. Flexibilitatea lor înseamnă, de asemenea, că pot fi pliate în forme complexe, oferind soluții inovatoare pentru PCB-uri montate în spații înguste.
- Densitate ridicată: Spre deosebire de firele spiralate din cablurile panglică, construcția FFC permite plasarea conductorilor cu un spațiu mai îngust între ei (pas). Deci cablurile în sine sunt mai compacte, iar conectorii care sunt montați pe PCB pot fi considerabil mai mici decât soluția familiară cu pini (header) folosită de cablurile panglică.
- Performanțe mai mari: Cablurile panglică sunt ideale pentru aplicații de viteză mică, dar pe măsură ce crește cererea pentru comunicații de mare viteză, la fel crește și nevoia de protecție împotriva interferențelor (EMI – interferență electromagnetică și RFI – interferență de radiofrecvență). Designul plat al FFC facilitează furnizarea de ecranare EMI/RFI, permițându-le să fie utilizate într-o gamă largă de aplicații de mare viteză.
Molex a dezvoltat familia Premo-Flex, oferind o gamă de cabluri plate flexibile (FFC) pentru conexiuni de la placă la placă în aplicații moderne. Premo-Flex oferă o gamă largă de soluții, cu pas de la 0,25 mm până la 2,54 mm pentru cea mai bună conexiune de înaltă densitate.
Familia Premo-Flex include o gamă de cabluri disponibile pentru conexiuni PCB durabile și extra flexibile. Conectarea la PCB poate fi realizată cu conectorii Molex Easy-On One-Touch sau poate fi realizată prin lipire, care elimină complet nevoia de conectori. Acest lucru economisește spațiu pe placă și oferă conectare sigură pentru aplicațiile solicitante.
FFC-urile Premo-Flex sunt succesorul natural al cablurilor panglică, oferind aceeași conexiune de tip placă la placă, oferind în același timp o serie de avantaje suplimentare pentru designerul modern. Vă invităm să vedeți gama Premo-Flex de pe site-ul ro.rsdelivers.com și să analizați posibilitatea trecerii la utilizarea celei mai recente tehnologii.
Autor: Grămescu Bogdan
Tel: 021 304 62 33
Fax: 021 304 62 34
Email: compec@compec.ro
Site: www.compec.ro
Parteneri: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi