COSTUL CONFLICTULUI: EVOLUȚIA PIEȚEI PENTRU GRÂU ȘI ÎNGRĂȘĂMINTE AGRICOLE

Un raport recent al Națiunilor Unite avertizează că războiul din Ucraina va încetini creșterea economică globală în comparație cu previziunile emise la începutul anului 2022, datorită impactului acestuia asupra sectoarelor alimentare, energetice și financiare ale lumii.

Potrivit documentului, Rusia și Ucraina furnizează împreună aproximativ 30% din producția mondială de grâu și orz, iar prețurile alimentelor de astăzi sunt cu 34% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. De la începutul anului 2022, prețurile pentru grâu și porumb au crescut cu aproximativ 31%, respectiv 32%. ONU avertizează că prețurile vor rămâne volatile în viitorul apropiat.

Experții ONU au avertizat în continuare că luptele din Ucraina ar putea cauza întreruperi pe termen lung în lanțul de aprovizionare cu alimente. Peste 35 de țări din întreaga lume importă un procent semnificativ din necesarul lor de grâu din Rusia și Ucraina.

Prețurile îngrășămintelor agricole

Mai mult, raportul atrage atenția asupra dublării prețului îngrășămintelor agricole. Din septembrie 2021 până în aprilie 2022, prețul fosfatului de diamoniu (DAP) a crescut cu 60%, iar potasiul a crescut cu 301%.

Din acest motiv, mulți fermieri mici întâmpină probleme în a-și permite să cumpere îngrășământul, iar unii analiști prevăd o reducere semnificativă a recoltei din acest an; ei estimează că există șansa ca efectele războiului să continue și în anul 2023.

Rusia este în prezent cel mai mare producător mondial de îngrășăminte, furnizând 15,4% din totalul consumului la nivel mondial, urmată îndeaproape de China (11,2%) și Canada (8,8%). Belarus ocupă locul cinci, reprezentând 5% din totalul ofertei de îngrășăminte Agricole din lume. 

Cei mai mari importatori de îngrășăminte din lume în 2020, potrivit Statista, au fost Brazilia (8,03 miliarde dolari), urmată îndeaproape de India (7,18 miliarde dolari).

Chiar înainte de război, piața îngrășămintelor perturbată din cauza COVID-19, a prețurilor mari ale combustibililor (producția de îngrășăminte se bazează în mare măsură pe gaze naturale) și a sancțiunilor impuse Belarusului – care, la fel ca Rusia, este un exportator major de potasiu, amoniac, uree și alți nutrienți din sol. În martie, Rusia a răspuns sancțiunilor prin suspendarea exporturilor de îngrășăminte, iar livrările din Ucraina, un furnizor important al Europei, sunt oprite în mare parte.

Prețurile mărfurilor

În ciuda perspectivei unei creșteri continue a prețurilor, experții nu se așteaptă să apară o penurie de alimente în Uniunea Europeană și în Statele Unite: „Este important să ne dăm seama că SUA nu importă foarte mult din Ucraina”, a explicat Joseph Glauber, un titrat cercetător bursier la Institutul Internațional de Cercetare al Politicilor Alimentare din SUA.

Deși unele dintre afirmațiile de mai sus sună alarmant, prețurile produselor agricole cresc constant (în special prețul grâului), ceea ce va aduce bani în plus fermierilor atunci când vor vinde produsele. 

În februarie 2021, grâul costa 239 USD/tonă; în februarie 2022, se vindea cu 444 USD o tonă de grâu.

Acest tip de creștere le poate declanșa investițiile în tehnologie pentru irigații și în facilități moderne de depozitare.

Pivoții Valley® sunt cea mai bună investiție pe termen lung pentru agricultorii care doresc să-și crească recoltele și să fie aplice mai eficient îngrășămintele chimice prin pivot; acest procedeu permite administrarea cantității potrivite de îngrășământ doar in locurile unde este necesar pe câmp. Tehnologiile inteligente pentru irigații, cum ar fi Valley VRI, Valley SchedulingTM și Valley Insights® dezvoltat de Prospera, pot ajuta la planificarea operațiunilor și la un răspuns rapid si precis la provocări și oportunități. 

În acest fel, Valmont contribuie la o lume mai durabilă și ajută la efortul global de a furniza hrană populației lumii, conservând în același timp resursele de apă și energie.

Energie solară pentru afacerile din agricultură

Pe lângă scăderea exporturilor de cereale și creșterea prețurilor la îngrășăminte, analizele recente arată că prețul petrolului este cu 41% mai ridicat decât cel de la data de 1 decembrie 2021, în timp ce prețurile gazelor naturale au crescut cu 49% în aceeași perioadă.

Cu toate acestea, Națiunile Unite consideră că aceste costuri în creștere vor accelera tranziția către energia verde a multor țări.

Experții in energie solara de la Valmont Industries pot ajuta fermierii să-și producă propria energie regenerabilă pentru a-și alimenta pivoții pentru irigații cât și celelalte tehnologii agricole folosite in fermă, ajutând în continuare la compensarea costurilor creșterii prețurilor la combustibil și îngrășăminte.

Se va îmbunătăți situația economică?

În prezent, Banca Mondială prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2022, un pic sub estimarea de la începutul anului 2022 care era de 4,1%, a anunțat în aprilie președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Depinde de câțiva factori: cât va dura războiul din Ucraina și de evoluția vremii în cele mai mari zone producătoare de cereale din lume. China anticipează cea mai proastă recoltă de grâu din istorie, iar in Midwest in Statele Unite este prognozată secetă; Australia și India se așteaptă la randamente mari la producția de grâu. Un secetos în Europa, Argentina sau Kazahstan ar dăuna piețelor și ar aduce lumea mai aproape de o criză alimentară reală.

Autor: Camil Aliman, Director regional de Marketing pentru Europa, la Valmont Industries, Inc.