DE CE ISV-URILE (FURNIZORII INDEPENDENTI DE SOFTWARE) POT AJUTA COMPANIILE SĂ ATINGĂ OBIECTIVELE DE DIGITALIZARE ȘI DE ECOLOGIZARE

În peisajul în continuă evoluție al tehnologiei și al sustenabilității, a apărut conceptul de “tranziție dublă”, care evidențiază călătoria simultană către digitalizare și sustenabilitate. Pe măsură ce ne pregătim pentru Reuniunea anuală 2024 a Forumului Economic Mondial, devine din ce în ce mai evident faptul că furnizorii independenți de software (ISV) sunt esențiali pentru navigarea în aceste schimbări. De aceea, voi face lumină asupra inovației, încrederii și rolului ISV-urilor pentru sustenabilitatea corporativă.

“Tranziția dublă” către digitalizare și sustenabilitate implică mai mult de două tendințe simultane. Aceasta înseamnă integrarea a două priorități politice, a căror fuziune are potențialul de a schimba lumea.

Pentru a realiza acest potențial, tehnologiile care stau la baza lor trebuie să fie înțelese de cei implicați în aceste procese, în timp ce furnizorii independenți de software pot ajuta la depășirea acestei provocări.

Furnizorii independenți de software într-o lume digitalizată

Raportul Comisiei Europene, intitulat “Towards a Green & Digital Future”, susține că nu putem realiza digitalizarea în silozuri tehnologice: “Tehnologiile nu sunt independente unele de altele. Există mai multe conexiuni și interdependențe între ele. De fapt, combinarea diferitelor tehnologii digitale ar putea fi în sine o inovație cu impact.”

Datele și analiza datelor reprezintă coloana vertebrală a tranziției ecologice. Datorită agilității și adaptabilității lor în comparație cu tehnologia proprietară, furnizorii independenți de software au devenit protagoniștii indispensabili ai acestei misiuni. Furnizorii independenți de software se pot lăuda cu capacitatea de a elimina barierele de comunicare dintre diferite echipamente și sisteme, ceea ce face mai simplă obținerea datelor necesare pentru acțiunile de mediu.

Acest lucru este valabil în special pentru marile întreprinderi globale. Având în vedere că multe companii industriale se dezvoltă prin achiziții, un obstacol comun în calea captării de date îl reprezintă barierele de comunicare ale sistemelor și infrastructurii moștenite. Luați ca exemplu AB InBev. Compania multinațională producătoare de bere este lider în ceea ce privește digitalizarea în fabricile de bere și a evidențiat avantajele colaborării cu furnizorii independenți de software într-un interviu recent cu COPA-DATA.

“Sistemele vechi pot necesita actualizări sau înlocuiri pentru a permite o transformare digitală fără probleme, ceea ce poate fi costisitor”, a explicat Charles Tisdell, director global al Connected Brewery Industrial Internet of Things (IIoT) & Automation la AB InBev. “Acesta este momentul în care parteneriatul cu o companie precum COPA-DATA vă poate ajuta să construiți IIoT și stratul de date, menținând sau migrând în același timp de la infrastructura moștenită. Aceasta permite utilizarea altor sisteme de nișă pentru a oferi soluții specifice.”

Echilibrul între inovare și încredere

Avantajele tehnologiei independente pentru tranziția digitală și ecologică sunt clare. Acestea fiind spuse, rolul furnizorilor independenți de software se extinde dincolo de furnizarea de soluții tehnologice. Mulți furnizori independenți de software sunt întreprinderi mici sau mijlocii (IMM-uri), ceea ce le conferă un avantaj competitiv față de alternativele mai mari. Într-un document de informare al Forumului Economic Mondial, Data Unleashed: Empowering SMEs for Innovation and Success, aceste IMM-uri sunt descrise ca fiind fundamentul economiei globale, reprezentând 90% din toate întreprinderile și aproape 70% din totalul locurilor de muncă și al produsului intern brut la nivel mondial.

Acestea sunt, de asemenea, factori de inovare. Fără constrângerile asociate cu firmele mari sau cotate la bursă – presiunea investitorilor, cercetarea și dezvoltarea lentă și structurile organizaționale complexe – furnizorii independenți de software de dimensiuni mici și mijlocii au un potențial ridicat de creștere și schimbare. Aceștia pot contribui cu idei noi și abordări agile la digitalizare și, prin urmare, la obiectivele de sustenabilitate.

Bineînțeles, sustenabilitatea nu este un exercițiu obligatoriu. Cu toate acestea, având în vedere prețurile ridicate ale energiei și criza climatică, furnizorii independenți de software oferă o metodă mai oportună de a porni pe calea sustenabilității. În plus, furnizorii independenți oferă oportunități de a începe aceste călătorii la scară mică și de a le extinde în timp.

AB InBev a recomandat acest model de digitalizare la scară largă pe baza relației de lungă durată pe care o are cu COPA-DATA. “Începeți la scară mică și concentrați-vă pe câștiguri rapide”, a explicat Tisdell. “Identificați proiecte pilot sau cazuri de utilizare care demonstrează valoarea și fezabilitatea tehnologiilor digitale în cadrul organizației dumneavoastră. Învățați din aceste experiențe inițiale, iterați și creșteți treptat.”

Alegerea unui proiect care să îmbunătățească impactul unei companii asupra mediului – de exemplu, reducerea emisiilor de carbon, a consumului de apă sau a deșeurilor – este un prim pas ideal în utilizarea tehnologiei pentru tranziția verde. Iar toate acestea pot fi demarate doar prin colectarea datelor corecte și a contextelor acestora.

Automatizare deschisă

Transparența este la fel de importantă pentru succesul furnizorilor independenți de software ca și agilitatea acestora. COPA-DATA, de exemplu, dezvoltă o automatizare deschisă. Platforma noastră software zenon permite utilizatorilor să aleagă orice sistem, echipament sau software, care este asigurat să comunice fără probleme, stând în contrast puternic cu limitările și restricțiile software-ului proprietar.

Abordarea noastră fără coduri facilitează, de asemenea, obiectivele de digitalizare și sustenabilitate ale clienților, precum și simplitatea ingineriei. Renunțarea la silozuri și la blocarea furnizorilor și trecerea la partajarea deschisă a datelor este singura modalitate prin care putem da posibilitatea companiilor să își înțeleagă datele și să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți impactul asupra mediului.

Provocările viitoare ale digitalizării durabile

Tranziția dublă nu înseamnă pur și simplu eforturi concomitente de digitalizare și sustenabilitate; este, de asemenea, un exercițiu delicat de echilibrare. Digitalizarea poate fie să sprijine, fie să împiedice călătoria către obiectivele de net-zero. Potrivit raportului Comisiei Europene, contribuția industriei IT la emisiile de gaze cu efect de seră a fost estimată la 3-3,6% din totalul emisiilor globale în 2020. Asta ca să nu mai vorbim de consumul colosal de energie al centrelor de date la nivel mondial, care au consumat deja aproximativ 1% din energia electrică mondială în 2018 și care este în creștere accentuată.

În calitate de dezvoltatori de platforme de digitalizare, considerăm că este rolul furnizorilor independenți de software să inițieze proiecte care să ofere o valoare adăugată în materie de sustenabilitate. Nu putem să ne concentrăm doar pe obiectivele clienților noștri – multe dintre acestea fiind axate pe rezultate economice de primă mână -, ci trebuie să luăm în considerare și impactul asupra mediului, la nivel mai larg, asupra societății și a planetei.

Furnizorii independenți de software joacă un rol crucial în modelarea intersecției dintre digitalizare și sustenabilitate. Pe măsură ce tranziția dublă converge aceste două laturi ale transformării afacerilor, furnizorii independenți de software oferă inovație, adaptabilitate și transparență în timpul acestei schimbări.

Autor: Stefan REUTHER (Executive Board Member – COPA-DATA)

Acest articol a fost publicat și pe blogul Agenda Blog al Forumului Economic Mondial.

(https://blog.copadata.com/why-isvs-can-help-businesses-hit-digitalization-and-green-goals)

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro