Creşterea continuă a preţului la energie şi problema schimbărilor climatice pun o presiune tot mai mare pe sectorul industrial. Totuşi, există soluţii la îndemână, precum tehnologia modernă de producere a aerului comprimat care permite economii semnificative de energie şi păstrarea unor emisii reduse de CO2.
Economia de energie este adeseori împiedicată de dimensiunea întreprinderii, de lipsa de transparenţă a costurilor, sau de percepţia sistemului de aer comprimat ca o colecţie de elemente disparate. De asemenea pretenţia unor furnizori precum că pot economisi 35% sau mai mult prin schimbarea unei singure componente nu este de prea mare ajutor.
Estimarea precisă a necesarului de aer trebuie să fie cât se poate de detaliată, aici fiind locul în care tehnologia modernă asistată de calculator, precum sistemul ADA (Air Demand Analysis) de analiză a necesarului de aer de la Kaeser, îşi intră în drepturi, fiind relativ uşor de implementat şi cu rezultate impresionante. Utilizarea dispozitivelor de achiziţie de date permite monitorizarea sistemului de aer comprimat fără intervenţii în sistemul de distribuţie, iar valoarea debitului de aer consumat poate fi determinată prin intermediul unei măsurători de debit. Analiza trebuie să includă informaţii despre presiune, pierderi şi căderi de presiune în reţeaua de distribuţie şi / sau în sistemele de tratament. Şi nu în ultimul rând, profilul necesarului de aer comprimat indică sistemul de comandă şi control central cel mai potrivit pentru specificul aplicaţiei date.
Economie de energie prin recuperare de căldură
Utilizatorii de compresoare au un avantaj major atunci când este vorba de reducerea consumului electric şi minimizarea costurilor deoarece economiile sunt mai mult decât la îndemână. Cheia acestei potenţiale „mine de aur” este recuperarea de căldură – până la 96% din energia utilizată pentru producerea aerului comprimat poare fi recuperată sub formă de căldură.
100% din energia consumată de un compresor este transformată în căldură. Răcirea cu aer şi apă a compresoarelor cu şurub sunt cele mai potrivite tehnologii pentru recuperarea eficientă a căldurii. Circa 76% din energia consumată de aceste compresoare este transferată lichidului de răcire sub formă de căldură şi este, la rândul, său extrasă prin intermediul fluidului de răcire. În plus, 15% din această energie poate fi recuperată sub formă de căldură prin intermediul aerului de răcire. Până la 5% din energie este însă radiată ca urmare a pierderilor de căldură din motorul electric.
Chiar dacă funcţionează un singur compresor, sistemul de recuperare a căldurii poate reduce considerabil consumul şi costurile cu energia. Prin substituirea sursei primare de energie cu căldura rezultată de la compresor, un echipament de 15 kW (la 1000 ore de funcţionare) poate asigura o economie de circa 790 € în cazul încălzirii cu motorină sau circa 740 € în cazul încălzirii cu gaz natural. Suplimentar, ca efect „secundar”, se reduce poluarea mediului cu circa 4,8 / 3,8 tone emisii de CO2.