Prin evaluarea certificată a ciclului de viață (LCA) pentru aplicații de sudare, Fronius face un pas revoluționar în materie de sustenabilitate și utilizare a resurselor. Viziunea de ansamblu asupra sudării, de la producerea aparatului, trecând prin utilizarea de către client și până la sfârșitul duratei de viață, oferă informații despre unde pot fi găsite punctele-cheie relevante pentru reducerea amprentei de CO2. În calitate de lideri în industrie, dorim să abordăm aceste puncte-cheie în cooperare cu clienții noștri.
Nu există nicio îndoială că sudarea creează îmbinări durabile între metale. Dar cum poate fi acest proces mai sustenabil – în sensul efectului asupra mediului – atunci când este utilizat de client? „Pentru clienții noștri, în afară de rentabilitate este din ce în ce mai importantă și amprenta de CO2 a producției și a pieselor realizate. Din acest motiv dorim să creăm plusvaloare pentru utilizatorii soluțiilor noastre de sudare. Dar nu numai continuând să reducem amprenta de CO2 a aparatelor noastre, ci și ajutând companiile să reducă consumul de resurse atunci când sudează“, subliniază Harald Scherleitner, Global Director Sales and Marketing, departamentul Perfect Welding, Fronius International GmbH.
Fapte în loc de emoții
Pe tema sustenabilității se discută foarte emoțional, dar Fronius mizează pe sustenabilitatea bazată pe dovezi. Mai întâi trebuie puse pe masă faptele: „Am analizat două exemple tipice de aplicații de sudare, reale, ale clienților noștri, pentru oțel și aluminiu, și am certificat analiza la renumitul Institut Frauenhofer“, declară David Schönmayr, Team Leader Product Sustainability la Fronius International. Folosind metodologia standardizată de evaluare a ciclului de viață, experții Fronius, împreună cu partenerul lor to4to (Together for tomorrow), a înregistrat cu meticulozitate efectele pe care le au asupra mediului variabilele la sudare, precum materialele, energia, gazele și emisiile. De aici rezultă o imagine detaliată pentru un aparat de sudare – în acest caz TPS/i 320 și TPS/i 400. Această abordare cuprinzătoare „cradle to grave“ începe cu achiziționarea materiilor prime, include producția aparatelor de sudare și transportul, precum și utilizarea îndelungată în activitatea industrială în schimburi, împreună cu consumabilele, și analizează de asemenea ce se întâmplă atunci când un aparat de sudare a ajuns, după o durată lungă de viață, la finalul ciclului de viață.
Amprenta de CO2 convertită pentru 1 metru de sudură
Fiecare componentă și fiecare aplicație de sudare sunt individuale și sunt influențate de mulți factori, cum sunt materialul de bază, geometria rostului sau parametri de sudare utilizați. Acesta este motivul pentru care Fronius a ales un cadru care să permită prezentarea clară a rezultatelor, astfel încât acestea să fie ușor de înțeles „Convertim cota de CO2 a parametrilor relevanți la 1 metru de sudură, deoarece în acest fel se vede imediat de unde trebuie să începem“, explică Schönmayr. „Pentru proporția de CO2 în utilizare, am făcut calculele pe baza sudurilor din producția de serie robotizată cu un ciclu de funcționare tipic de opt ani. Ca bază au servit exemple de la clienți reali – un furnizor de piese auto, care utilizează TPS 400i în configurația sa robotizată pentru sudarea oțelului și un producător de autovehicule care sudează cu TPS 320i CMT.“
Cea mai importantă pârghie este utilizarea eficientă a resurselor
În ciclul de viață al unui sistem de sudare TPS/i, doar aproximativ 0,5 % din echivalentul total de CO2 (CO2e = emisii echivalente CO2 sunt unități de măsură care combină diferite gaze cu efect de seră într-o singură valoare, pe baza contribuției lor la efectul de seră în comparație cu dioxidul de carbon) sunt cauzate de producția sistemului de sudare, de repararea și eliminarea ca deșeu a acestuia. Restul este împărțit între materialul de adaos utilizat, gazul de protecție și energia consumată. Prin urmare, este clar că în special aceste resurse trebuie utilizate eficient.
„Vestea cea bună este că noi, cei de Fronius, suntem atenți deja de mulți ani să menținem consumul de materiale și energie în timpul sudării cât mai scăzut posibil. Am acumulat în acest sens aproape 75 de ani de know-how și am dezvoltat tehnologii inovative – unele dintre ele revoluționare – cum sunt primele aparate de sudare cu invertor (Transarc 500), primele sisteme de sudare TPS controlate digital sau revoluționarul procedeu de sudare CMT (Cold Metal Transfer). Un enorm potențial în materie de eficiență vedem și în continuare, în digitalizare“, spune Scherleitner cu convingere. Cu ajutorul managementului datelor de sudare și tool-ului de analiză WeldCube Premium, mulți clienți Fronius au putut deja să-și optimizeze producția, iar acum sudează mai eficient din punct de vedere al timpului și materialelor, în condițiile unei calități ridicate a rezultatelor.
Economic înseamnă ecologic
Fronius dorește să lucreze împreună cu clienții săi pentru a aborda domeniile în care CO2 poate fi redus. Calitatea ridicată a sudurii joacă aici un rol central, deoarece astfel materialele sunt utilizate cel mai eficient, respectiv se evită risipa de resurse prin rebuturi sau prelucrări ulterioare. Îmbinările sudate reproductibile de înaltă calitate menajează portofelul și, în egală măsură, și mediul înconjurător. De aceea, o viziune de ansamblu asupra producției la nivel de piesă (TCOP – cost total de producție) poate avea un impact foarte mare. Dar Fronius are pregătite și soluții foarte ușor de implementat, ca de exemplu controlerul digital de gaze Opt/i Gas, cu care se poate face o economie de aproximativ 40 % la gazul de protecție. La multe suduri scurte, potențialul de economisire este chiar mai mare.
„Sustenabilitatea îmbinărilor se află sus de tot pe lista priorităților noastre. În acest scop, experții noștri în Cercetare și Dezvoltare urmează principiul ‚Sustainability by Design‘. Acesta este modul în care creăm inovații inspirate de mediu, combinate cu felul în care înțelegem provocările clienților noștri. Economisirea materialelor, timpului și costurilor și simultan reducerea succesivă a amprentei de CO2 sunt obiective pe care le atingem cel mai bine împreună – LCA-ul nostru este doar începutul unei serii de sfaturi pe care le vom împărtăși clienților noștri“, concluzionează Harald Scherleitner.
Experții Fronius pot ajuta de manieră foarte concretă la găsirea potențialelor de economisire CO2 în producție, de ex. cu controlerul de gaz digital Opt/i Gas sau cu tool-ul de monitorizare și analiză WeldCube Premium.