TMC ELECTRIC MOBILITY s-a înființat în urmă cu 4 ani, începând ca un hobby al unui grup de pasionaţi de mobilitate electrică şi de soluţii de încărcare vehicule electrice (automobile electrice şi vehicule pe două roţi cu propulsie electrică). Între timp, chiar dacă hobby-ul rămâne, activitatea a devenit extrem de specializată şi de serioasă poziţionând compania într-unul dintre principalii furnizori de soluţii de încărcare vehicule electrice din România. Pe lângă faptul că sunt furnizori de echipamente, TMC Electric Mobility sunt consultanţi în mobilitate electrică pentru diverşi actori interesaţi să dezvolte proiecte în această zonă. Aceştia pot fi municipalităţi şi companii private cu proiecte locale sau naționale ( reţele de staţii de încărcare automobile eletcrice).
Easy Engineering: Care sunt gamele de produse comercializate?
TMC: Aşa cum ne place nouă să spunem TMC ELECTRIC MOBILITY oferă soluţii ” From Home to HIGHWAY” . Oferim soluţii rezidenţiale şi publice până la 22KW curent alternativ, soluţii de tip FAST CHARGE între 50 şi 150 KW, dar şi aplicaţii speciale pentru autobuze electrice – încărcare lentă la capăt de linie şi încărcare rapidă (depou, sau pe traseu) până la 350KW prin pantograph.
E.E: În ce stadiu se afla piaţa în care activaţi?
TMC: În România piaţa de soluţii de încărcare automobile electrice este una extrem de dinamică şi interesantă. Poţi găsi soluţii extrem de diversificate în funcţie de aplicaţii (rezidențial, office, parcări publice, benzinării etc.) şi un raport foarte bun calitate-preț. Referitor la cifre, la început de Februarie 2019 sunt aproximativ 300 de staţii de încărcare în România, iar 20% sunt staţii FAST CHARGE.
În schimb, piaţa automobilelor electrice este încă la început şi, vrem nu vrem, chiar dacă cele două au un traseu propriu, trebuie să ne raportăm la aceasta din urmă. Ecotichetul Rabla plus face o treabă bună, contribuind destul de mult la creşterea parcului de vehicule electrice.
E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?
TMC: Soluţii inovatoare avem în fiecare segment de produse. În zona de rezidenţial avem echipamente care se pot integra cu sisteme fotovoltaice. Aceste echipamente au capacitatea tehnică şi inovativa să evite vârfurile de tensiune ale locaţiei printr-un sistem automat de balansare a energiei electrice livrate către automobilul electric. Staţiile vin la pachet cu software de tip machine learning preinstalat care, pe lângă funcționalități basic de configurare, monitorizare şi raportare învață tipare comportamentale ale utilizatorilor. Este de ajuns ca utilizatorul să introducă ora de plecare după ce conectează automobilul la staţia de încărcare, iar echipamentul va decide cu ce putere va încărca bateria vehiculului. În cât timp, poate aștepta până după ora “X” când utilizatorul are un tarif mai mic al energiei electrice, sau va hotărî dacă va lua energia electrică din reţea sau din soluţia de stocare staţionară a locaţiei în funcţie de disponibilitate.
În zona de FAST CHARGE folosim soluții modulare din punct de vedere constructiv. Acest lucru ne permite să livrăm echipamente robuste cu greutate redusă şi cu un design deosbit, dar şi din punct de vedere al puterii livrate. În acest fel echipamentele au un timp de funcționare extrem de mare.
Soluțiile de încărcare pentru autobuze electrice sunt (bidirecţionale) pregătite pentru aplicaţii “vehicle to X”.
E.E: Care sunt noutățile companiei (produse, evenimente etc.)?
TMC: Ca noutate, începând cu acest an avem două linii de business: e-mobility charge şi e-mobilty rade – ambele sub brandul global e-mobility.ro.
Pe segmentul de staţii modelul INCH, varianta PRO şi varianta HOME sunt un produs de generație nouă care, împreună cu versiunea mai veche G5, sunt una dintre cele mai instalate staţii de încărcare din România la ora actuală – peste 300 de bucăţi instalate în aplicaţii rezidenţiale, semipublice şi publice.
Pe segmentul de rade vrem să aducem tot ce înseamnă două roţi electrice, începând cu trotinete, biciclete şi până la scutere şi motociclete electrice.
E.E: Care sunt brandurile comercializate de companie?
TMC: Suntem reprezentanţi exclusivi pentru staţiile ETREL şi CIRCONTROL în România. Pe lângă ei, aducem şi alţi furnizori de staţii (aplicaţii speciale – staţii de încărcare mobila AC şi DC). Lucrăm cu producători europeni care au tradiţie în furnizarea de soluţii de încărcare automobile electrice.
Pe celălalt segment suntem prezenți cu brandurile KUMPAN şi MOTOGRINI.
E.E: Ce estimări aveţi pentru 2019?
TMC: Pentru 2019, având în vedere trendul la nivel European, sperăm ca acesta să se mențină crescător, chiar dacă în România viteza este ceva mai mică decât în ţările occidentale. Începe şi la noi să îşi facă simţită prezenţa politicile europene de reducere a emisiilor poluante şi cu efect de seră. Avem programul rabla plus pentru autovehicule electrice (unul din cele mai mari ecobonusuri de Europa aprox 10.000 euro). Timid apar programe de finanţare şi în zona staţiilor de încărcare pentru autovehicule electrice cu diverşi beneficiari – persoane fizice/juridice sau municipalităţi).
Ca o concluzie, am început 2019 extrem de motivaţi, focusati şi optimişti.