Fluctuații de temperatură și presiune, solicitări mecanice prin lovituri și vibrații, stropi de apă plini de particule agresive și aer cu conținut ridicat de praf: pe șantierele subterane, condițiile sunt extreme. Faptul că extrem de rezistentele componente de conectare IP67 de la Murrelektronik funcționează în mod fiabil chiar și în acest mediu, o demonstrează experiențele pozitive ale VirtuRail.
Cine planifică logistică pentru șantiere subterane, de exemplu pentru construcția de tunele noi, se află în fața unor provocări deosebite. Unul dintre cele mai dificile și costisitoare obstacole: sunt necesare mijloace și căi de transport speciale, deoarece accesul este posibil numai limitat.
Până acum se utilizau vehicule pe roți sau pe șine, pentru care compania de construcții trebuie să instaleze ghidaje mecanice sau chiar șine în șantierul subteran, cu efort de timp și financiar considerabil. Pentru că sunt propulsate de motoare diesel, gazele de eșapament ale vehiculelor sau trenurilor poluează în plus subteranul, unde calitatea aerului este oricum slabă.
Alternativa mai ieftină și mai ecologică
VirtuRail își dorește ca acum aceste lucruri să nu se mai întâmple. Prin Automated Service Vehicles – vehiculele sale de service automate (ASV), compania austriacă a dezvoltat pentru logistica șantierelor subterane o alternativă inovatoare, care economisește costuri și protejează mediul: vehiculele ASV propulsate exclusiv electric parcurg traseele fără măsuri constructive, pe un traseu precis și fără emisii.
Acest lucru reduce costurile, îmbunătățește calitatea aerului și asigură semnificativ mai multă flexibilitate, deoarece companiile de construcții pot utiliza ASV-urile flexibil, ca vehicul individual sau garnitură de tren – așa cum este cel mai bine pentru respectiva sarcină de transport pe șantier.
Inima ASV-urilor echipate cu anvelope este sistemul de senzori și comandă dezvoltat special pentru această utilizare, care – conform obiectivului declarat de VirtuRail – va facilita în curând operarea complet autonomă a acestor vehicule.

Din practică, pentru practică
Ideea ASV-urilor și, într-un final, compania VirtuRail, au luat naștere în 2021 din colaborarea dintre firma Jäger Bau, specializată în construcția de tunele și firma MineTronics, concentrată asupra sistemelor de comandă pentru vehicule.
Acest context a permis VirtuRail să testeze intens și să dezvolte în continuare ASV-urile sale în practică pe două șantiere majore pentru tunele existente în prezent, cu participarea Jäger Bau, în Kühtai (Austria) și Kerenzerberg (Elveția).
Nu a durat mult până când s-a ajuns la concluzia că există un necesar de optimizare în ceea ce privește tehnica pentru conexiunile electrice. Căci în regimul de testare al ASV-urilor, la capitolul conexiune electrică prin magistrală CAN, între sistemul de comandă și numeroșii actuatori și senzori apăreau în mod repetat defecțiuni și avarii. Și asta, în ciuda faptului că VirtuRail utilizase de la bun început componente din clasa de protecție IP67, care, conform datelor teoretice, ar fi trebuit să reziste acestor solicitări.
Detaliile fac diferența
Căutarea intensă de componente de conexiune IP67 care să funcționeze fiabil și în aceste condiții i-a condus până la urmă pe dezvoltatorii de la VirtuRail la Murrelektronik – un furnizor de top în tehnica automatizării, cu experiență de decenii în dezvoltarea și producția de tehnică de conexiune robustă, cu calitate de primă clasă, pe baza unor standarde recunoscute internațional.
Căci componentele IP67 de la Murrelektronik sunt proiectate până în cele mai mici detalii pentru utilizarea industrială solicitantă și aduc cu sine caracteristici tehnice importante, pentru a îndeplini cerințele speciale ale VirtuRail.
Astfel, Murrelektronik acoperă conectorii prin pulverizare cu PUR fără halogen, pentru a-i etanșa în mod eficient împotriva pătrunderii apei sau prafului. Pentru ca conexiunile cuplate sau înfiletate să nu se desprindă nici în cazul în care sunt supuse unor solicitări mecanice prin lovituri și vibrații, acestea dispun în plus de o siguranță mecanică la vibrații.
O altă caracteristică importantă sunt cablurile din PUR: acestea nu sunt rezistente numai la ulei, benzină și substanțe chimice, ci sunt și deosebit de rezistente la îndoire.

Utilizare convingătoare în practică
Argumente bune, care au convins și VirtuRail: compania a convertit mai întâi pentru testare, în cadrul unor lucrări de revizie realizate în fabrică, unele dintre ASV-urile sale, utilizate zilnic în mediul dur al șantierelor, la componentele de conexiune ultra-rezistente de la Murrelektronik.
Lukas Gorbach, Head of Electrical Engineering la VirtuRail trage o concluzie foarte pozitivă, după o etapă de testare mai lungă: „Componentele nu doar că fac o impresie vizuală extrem de robustă, ci conving și în utilizarea practică dură din subteran. Vehiculele convertite pentru componentele de la Murrelektronik își fac de atunci treaba fără nici un fel de probleme.”
Andreas Liebmann, Key Account Manager AT Süd la Murrelektronik Austria se bucură de feedbackul pozitiv: „Știm că componentele noastre IP67 sunt foarte rezistente. Însă în acest caz, condițiile sunt într-adevăr extreme. Este cu atât mai plăcut să vedem că funcționează în mod fiabil chiar și aici. Facem schimb de informații cu VirtuRail, pentru a continua acest test de rezistență în strânsă colaborare.”
Testul de rezistență realizat cu succes și consilierea bună i-au determinat pe responsabilii de la VirtuRail să pună punctul pe i: compania a decis că reechipeze toate ASV-urile deja livrate cu tehnica de conexiune IP67 de la Murrelektronik în cadrul următoarei revizii efectuate în fabrică.
Vehiculele noi vor fi echipate pe viitor direct din fabrică.