Tehnologie de vârf pentru a contracararea deficitului de competențe
Sudarea rămâne un proces esențial de îmbinare în industria de prelucrare a metalelor, care necesită cunoștințe profunde și îndemânare. În ciuda salariilor consistente, din ce în ce mai puțini tineri optează pentru această profesie, deoarece o consideră adesea lipsită de atractivitate, periculoasă pentru sănătate și murdară. Aici, coboții pot oferi ajutor. Cu ajutorul lor, sudarea nu doar că devine mai interesantă și mai sigură, ci și mai rentabilă – chiar pentru loturi mici.
În prezent, există roboți colaborativi de sudare în diverse variante: ca posturi de lucru individuale mobile sau ca soluții cu una sau două stații, complet închise. Oferta de dotări tehnice este variată și cuprinde șine pentru roboți, dispozitive de poziționare rotativ-basculante, sisteme de aspirare automatizate și uși de protecție. Aparatele și procesele hightech de sudare, precum și soluțiile software pentru programarea offline au devenit între timp o prezență frecventă în dotările de bază.
Spre deosebire de perioadele anterioare, sudarea câștigă în importanță, devenind o profesie hightech. Sudarea automatizată are ca scop nu doar creșterea productivității în întreprinderi de producție și industriale, ci în egală măsură și contracararea deficitului de forță de muncă și transformarea profesiei de sudor în una mai curată, mai sigură și mai atrăgătoare. Perspectivele de carieră pentru sudori au devenit între timp foarte înalte, cuprinzând mai multe trepte, de la sudor calificat la Inginer Sudor Internațional (IWE).
Marile avantaje ale sistemelor de sudare Cobot
Chiar și cei mai pricepuți sudori profesioniști nu reușesc să obțină continuu suduri cu calitate constantă. În schimb pentru coboți, aceste operațiuni sunt la ordinea zilei: Cu ajutorul lor se garantează suduri reproductibile sută la sută, identice. Prin echiparea cu aparate de sudare moderne de la Fronius, precum TPS 400i CMT sau iWave 400i AC/DC CMT versiunea Multiprocess, pot fi sudate cele mai variate metale, printre care oțel, oțel inoxidabil, aluminiu, cupru și titan. Chiar și Welding Packages inovatoare precum Low Spatter Control (LSC), Pulse Multi Control (PMC) sau binecunoscutul Cold Metal Transfer (CMT) pot fi utilizate.
Funcția LSC generează un scurtcircuit modificat, cu puțini stropi, cu rată de depunere ridicată. PMC oferă un arc electric în impulsuri optimizat, la care stabilizatorii pentru pătrundere și lungimea arcului electric garantează calitatea optimă a sudării și viteze de sudare ridicate. CMT combină un nou tip de desprindere a picăturii cu o mișcare de inversare a sârmei, energia liniară fiind mai redusă decât la arcul electric scurt convențional. Acest lucru face ca procedeuul să fie deosebit de potrivit pentru sudarea tablelor subțiri.
„Un mare avantaj al instalațiilor de sudare cu roboți colaborativi, în special al sistemelor Fronius, îl reprezintă programarea simplă și intuitivă a proceselor de sudare, ceea ce simplifică într-o mare măsură accesul la sudarea automatizată”, subliniază Ing. Christian Neuhofer IWS, Product Manager la Fronius International.
În trei pași spre programul de sudare
Programarea roboților industriali nu necesită doar experiență în sudare, ci și cunoștințe fundamentate de programare. La coboți e cu totul altfel. Cu sistemele Fronius, se ia pistoletul de sudare, se conduce la punctul de pornire, se alege poziția corectă a pistoletului și se apasă butonul de salvare de pe mânerul de control. Apoi, se marchează punctele de contur de-a lungul liniei de sudare, până în poziția finală. Aceste puncte sunt memorate printr-o apăsare de buton și formează traseul de sudare. Odată stabilit traseul, urmează programarea procedeului de sudare cu ajutorul interfeței grafice pentru utilizator a Teach Pendant – intuitiv cu funcția Drag & Drop.
„Spre deosebire de programarea roboților industriali, pentru programarea coboților majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de aproape niciun instructaj. În special sudorii profesioniști care sunt familiarizați cu utilizarea ecranului tactil și dispun de cunoștințe despre calculatoare pot suda primele componente chiar după câteva ore”, explică Neuhofer.
Parametri de sudare valizi din telefon
Cu aplicația practică WeldConnect, sudorii au mereu la îndemână managerul personal de parametri. Asistentul de sudare online inovator oferă sprijin profesionist la selectarea parametrilor de sudare adecvați. Aceștia pot fi salvați ca Job și transferați la aparatul de sudare al sistemului Cobot, astfel încât să puteți începe imediat sudarea.
WeldConnect-App permite salvarea numeroaselor job-uri care pot fi accesate în orice moment. În special sudorii tineri, care sunt obișnuiți cu smartphone-ul, apreciază această aplicație, deoarece furnizează parametri de sudare fiabili pentru cele mai variate situații de utilizare. Împreună cu WeldConnect-App, coboții contribuie la reducerea deficitului de forță de muncă, dar și la sporirea atractivității față de profesia de sudor.
Utilizare mobilă și flexibilă: CWC-mobile de la Fronius
Sistemul mobil de coboți oferă o combinație inteligentă între mobilitate, tehnică de sudare avansată și un raport calitate-preț excepțional. În special pentru atelierele mici, acesta ușurează accesul către tehnica de sudare automatizată. Datorită rolelor de transport retractabile, sistemul este adecvat nu doar pentru sudarea componentelor mici.
„Cine are de sudat obiecte mai mari, precum cupe de excavator, poate împinge CWC-mobile fără probleme până la componenta pregătită pentru sudare”, subliniază Neuhofer versatilitatea excepțională a sistemului.
Pe lângă flexibilitatea la sudare, sistemul cobot certificat CE garantează o siguranță fără compromisuri: Limitarea cuplului de forță și de torsiune al brațului articulat, un sistem mobil de aspirare a fumului de sudare, o protecție mobilă anti-orbire și un echipament individual de protecție (EIP) standardizat – format din mănuși antiperforare, mască de protecție și îmbrăcăminte de protecție – asigură protecția sudorilor împotriva îmbolnăvirilor și accidentărilor. Astfel, CWC-mobile îndeplinește obiectivele Directivei europene privind echipamentele tehnologice, condiția preliminară obligatorie pentru certificarea CE.
Sisteme single și duale – Selectarea dimensiunilor componentelor și a cerințelor
Cu CWC-S și CWC-D, Fronius oferă două celule de sudare cu cobot complet închise pentru funcționarea cu o singură stație sau cu două stații. Ca și în cazul CWC-mobile, ambele sisteme dispun de cea mai modernă tehnică de sudare.
Pentru sudarea componentelor cu o lungime de până la 3 metri, soluția de sudare cu două stații CWC-D este ideală. Prin demontarea peretelui central, fixat cu șuruburi pe masa de sudare, se obține o suprafață de lucru extinsă de 3.000 x 1.000 x 600 mm, pentru funcționarea cu o singură stație.
„În modul de funcționare cu două stații, sistemul permite sudarea cu echipare în paralel, fiind recomandat în special pentru producția în serie mică a componentelor cu o lungime laterală maximă de 1,5 metri. În timp ce se sudează într-o parte, cealaltă parte poate fi echipată, sporind astfel productivitatea. Ambele stații pot suda componente cu o greutate de până la 2 tone”, explică Neuhofer.
Varianta CWC-S compactă, mai mică, a fost dezvoltată special pentru componente a căror lățime nu depășește 1,5 metri. Atât pentru sistemul single CWC-S, cât și pentru sistemul dual CWC-D, dispozitivele de poziționare rotative și rotativ-basculante sunt disponibile pentru realizarea sudurilor pe circumferință a componentelor cilindrice. Dispozitivul de poziționare rotativ poate fi echipat opțional cu o păpușă mobilă pe axa longitudinală. Cu opțiunea de software „Coordinated Motion”, disponibilă pentru toate dispozitivele de poziționare, pistoletul de sudare și dispozitivul de poziționare pot fi deplasate sincronizat. În materie de accesorii, gama cuprinde stația de curățare a pistoletului de sudare Robacta Reamer V.
Coboții și roboții de sudare fuzionează
Sistemele de sudare Fronius complet închise CWC-S și CWC-D permit comutarea directă din modul cobot în modul robot. În acest mod, monitorizarea cuplului de forță și a cuplului de torsiune, precum și limitarea vitezei de 250 mm/s sunt dezactivate, ceea ce permite atingerea unor viteze de până la 2 m/s. Prin programarea cu sistemul de comandă robotizată iPendant, în modul robot pot fi atinse nu doar viteze ridicate ale brațului articulat, ci pot fi realizate și mișcări mai complexe precum și controlul dispozitivelor. Astfel, poate fi valorificat întregul potențial al sistemelor și poate fi sporită semnificativ productivitatea.
Coboții facilitează în acest fel accesul către lumea automatizării. Ei permit înțelegerea modului de funcționare a roboților prin programare manuală și învățarea cinematicii R, fără nicio expunere la riscuri de accidentare. Sudorii profită de o mai bună înțelegere a proceselor cinematice, ceea ce este extrem de avantajos pentru trecerea ulterioară la sudarea robotizată.
Creșterea productivității prin programarea offline
Cu ajutorul software-ului de programare offline Fronius Pathfinder, operațiunile de sudare pot fi programate independent de sistemul de sudare cobot, fără a întrerupe producția în curs. Spre deosebire de programarea manuală, software-ul permite copierea și reproducerea sudurilor, crearea unor serii de căutare și simularea unor trasee complexe. Astfel, se minimizează timpii morți, iar productivitatea este crescută cu până la 80%, în special în cazul componentelor cu geometrie complexă. Imediat ce un program a fost finalizat, acesta este transferat către celula de sudare, putând fi adaptat după caz. Un alt avantaj al Fronius este reprezentat de faptul că software-ul și sistemul de sudare provin din aceeași sursă și sunt perfect integrate împreună.
Siguranță ridicată cu coboții Fronius
În colaborare cu un inspector de siguranță extern, Fronius a efectua o serie de teste intense de siguranță, cu rezultate convingătoare. În cadrul acestor teste s-a încercat, printre altele, înțeparea mănușilor cu o sârmă – fără succes! Forța de impact a duzei de gaz și muchiile suportului pistoletului au fost de asemenea măsurate și s-au dovedit a fi în limitele stabilite. Este de subliniat în special faptul că pistoletele de sudare cu răcire cu lichid se încălzesc la temperatura corpului în secunde, ceea ce reduce eficient riscul arsurilor. Toate aceste rezultate confirmă că produsele de la Fronius îndeplinesc cele mai ridicate standarde de siguranță și astfel garantează un nivel maxim de securitate.
Calea către automatizare cu Fronius
Fronius își însoțește clienții de la început și le oferă soluții personalizate de automatizări, de la sisteme simple până la aplicații complexe.
„Ca furnizor general, oferim consultanță în alegerea soluțiilor optime, fie că este vorba de coboți, roboți de sudare sau sisteme mecanizate precum cărucioare pentru sudare, sisteme pentru suduri circulare sau longitudinale, sisteme pentru suduri liniare sau sisteme orbitale. La noi, consilierea continuă și după achiziție: Suntem alături de clienții noștri și la punerea în funcțiune, oferindu-le o rețea de service la nivel mondial care permite intervenții rapide și fiabile în caz de probleme. Astfel, clienții noștri profită de un grad ridicat de eficiență și siguranță în procesele lor de sudare”, încheie Neuhofer.