Releele electromagnetice controlează circuitele electrice folosind fenomenul electromagnetismului. În centrul releului se află bobina, care generează un câmp magnetic ca urmare a curentului care trece prin ea. Aceasta afectează contactele releului, care își pot schimba poziția pentru a deschide sau închide circuitul. Releele electromagnetice sunt utilizate într-o mare varietate de domenii. Acestea pot fi găsite în echipamentele utilizate zilnic, precum și în fabrici, unde acționează ca și componente de automatizare industrială.
Unul dintre principalii producători de relee electromagnetice, precum și de alte componente electronice, este OMRON Electronic Components, un brand deținut de gigantul industrial Omron din Japonia. De data aceasta ne vom concentra asupra a două serii de relee miniaturale disponibile în catalogul TME.
Relee miniaturale OMRON Electronic Components
Catalogul TME include relee electromagnetice miniaturale seriile G5PZ și G6DN. Aceste familii sunt similare în principal datorită dimensiunilor mici și configurației contactelor, care în ambele cazuri este în conformitate cu SPST-NO, precum și datorită modului în care sunt montate pe placa de circuit imprimat (THT). Cu toate acestea, în ciuda asemănărilor, releele din seriile G5PZ și G6DN diferă în ceea ce privește performanța electrică.
Releu miniatural SPST-NO
În cazul elementelor descrise ca G5PZ, bobina este alimentată cu 5V, 12V, 18V sau 24V DC, în timp ce sarcina maximă de contact este de 16A sau 20A la 250V AC. Rezistența la tensiune a contactelor este descrisă la 250V AC și 400V DC. În plus, releele sunt caracterizate de un timp de declanșare de 15 ms și o rezistență de până la două milioane de cicluri de comutare. De asemenea, merită menționat curentul bobinei, care depinde de model și variază între 22,1mA și 106mA. În funcție de modelul specific, temperatura la care pot funcționa aceste componente este, de asemenea, un factor important. Domeniile care apar în documentația producătorului sunt: -40°C – 70°C și -40°C – 85°C.
Releele G6DN sunt componente cu o capacitate de încărcare ușor mai mică, contactele acestor componente rezistând la un curent de 5A la 250V AC. Bobina acestor relee este alimentată cu 4,5V, 5V, 12V sau 24V DC, iar curentul care trece prin ea variază între 4,6 mA și 36 mA. Ca urmare, componentele au un consum redus de energie de 110mW. De asemenea, putem găsi diferențe și în ceea ce privește tensiunea de comutare, care este de maximum 125V DC și 277V AC. În plus, aceste relee răspund la un semnal de comutare în 15 ms și au o rezistență fizică de două milioane de cicluri de comutare. De asemenea, merită remarcate caracteristicile interesante ale seriei de relee G6DN, care sunt dimensiunile lor mici (20 mm x 5 mm x 12,5 mm) și lățimea lor de doar 5 mm, astfel încât pot fi montate cu succes în circuite electronice miniaturale. În plus, modelele etichetate G6DN-1A-CF sunt rezistente la temperaturi ridicate și pot funcționa în medii cu temperaturi cuprinse între -40°C și 105°C. Aceste relee sunt ideale pentru aplicații industriale solicitante.
Gama de produse Omron este, desigur, mult mai largă, iar compania este unul dintre liderii în producția de senzori și sisteme de control. Catalogul TME include contactoare, întrerupătoare și microîntrerupătoare, surse de alimentare cu comutație sau panouri HMI de la această marcă. În ceea ce privește marca OMRON Electronic Components, catalogul include o gamă largă de senzori și relee electromagnetice și cu semiconductori. Toate acestea sunt caracterizate de o manoperă de înaltă calitate și fiabilitate, datorită cărora produsele au câștigat recunoașterea specialiștilor din aproape toată lumea.
Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.
https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/57602/relee-miniaturale-omron-ocb