Sandvik Coromant, un producător de scule şi soluţii premium pentru aşchierea metalelor, prezintă schimbarea automată a sculei (ATC) pentru unităţile de prindere adaptate la maşină (MACU) de pe centrele de strunjire. Această soluţie unică permite producţia automatizată, fără manipulare manuală, pentru o mai bună utilizare a maşinii şi sporirea randamentului.
În producţia de piese complexe, procesul de schimbare manuală a sculelor, care consumă mult timp, duce adesea la o utilizare redusă a centrelor de strunjire. Cu toate acestea, o nouă soluţie de schimbare automată a sculei pentru unităţile de prindere adaptate la maşină abordează această problemă, permiţând automatizarea completă pe centrele de strunjire.
Schimbarea automată a sculei pentru MACU permite automatizarea completă pentru centrele de strunjire şi elimină necesitatea manipulării manuale. Rezultatul constă într-o utilizare mai eficientă a maşinii şi o productivitate crescută. În plus, producţia de piese complexe devine mai eficientă cu un centru de strunjire cu funcţie de schimbare automată a sculei, îmbunătăţind procesul de fabricaţie. Rezultatul constă în amortizarea rapidă a investiţiei, care va reduce costul per piesă.
„Această soluţie este un adevărat punct de cotitură, permiţând operaţiuni complet automatizate în centrele de strunjire, unde roboţii se pot ocupa de toate sarcinile efectuate de obicei de operatorii umani”, susţine Bo Hammarberg, Manager de produs global la Sandvik Coromant. „Înainte, schimbările robotizate ale sculei erau lente şi imprecise, ducând adesea la ruperea sculelor din cauza valorilor incorecte ale cuplului, care sunt costisitoare în timp. Tehnologia noastră de schimbare automată a sculelor pentru centrele de strunjire oferă acum o flexibilitate şi un control fără precedent asupra configurărilor portsculelor.”
Interesul pentru soluţiile automatizate a crescut constant în ultimul deceniu, iar Sandvik Coromant s-a aflat în prima linie de dezvoltare a acestora. „În 2010, am identificat o tendinţă în creştere: clienţii doreau din ce în ce mai mult să investească în automatizarea centrelor de strunjire. Ideea unui strung complet automatizat nu putea fi ignorată”, explică Hammarberg. „În 2012, am dezvoltat şi prezentat o celulă robotizată de mici dimensiuni, care a stârnit un interes semnificativ în rândul clienţilor. De atunci, am continuat să dezvoltăm soluţia, iar acum suntem în punctul în care putem pune această soluţie la dispoziţia clienţilor existenţi şi viitori.”
ATC oferă, de asemenea, beneficii semnificative în materie de sustenabilitate. Principalele avantaje sunt consumul redus de energie, utilizarea eficientă a resurselor, reducerea deşeurilor şi îmbunătăţirea eficienţei generale a echipamentelor (OEE). Utilizarea eficientă a maşinilor care funcţionează la niveluri optime va reduce la minimum timpul de inactivitate şi risipa de energie, va permite o producţie mai mare cu mai puţine resurse şi va duce la mai puţine defecţiuni şi la reducerea timpilor de nefuncţionare.
Tehnologia este aplicabilă centrelor de strunjire şi maşinilor cu operaţii multiple. O cerinţă pentru aplicarea schimbării automate a sculei este unitatea MACU cu interfaţă Coromant Capto®. Pentru centrele de strunjire, este necesar un cap revolver MACU specific cu schimbare automată a sculei, în timp ce la maşinile cu operaţii multiple cu cap revolver inferior, schimbarea automată a sculei este posibilă dacă capul revolver este pregătit pentru această funcţie.