SDMO – Energia inseamna viata

Vă puteţi imagina un oraş fără energie electrică chiar şi pentru mai puţin de o oră? Situaţiile rezultate ar fi de-a dreptul dramatice. Spitalele rămase fără energia necesară pentru punerea în funcţiune a aparatelor vitale pentru pacienţi ar însemna că vieţile oamenilor vor fi puse în pericol. În cazul aeroportului, acesta ar trebui să redirecţioneze toate avioanele spre alte destinaţii. Centrele de date ale băncilor şi-ar putea pierde informaţiile, iar centralele nucleare ar întâmpina mari probleme în asigurarea controlului asupra tuturor proceselor. Acestea sunt doar câteva dintre scenariile apocaliptice posibile pe care foarte puţini dintre noi ni le putem imagina şi care sunt mai mult realitate decât teorie.

Există o nevoie constantă, neîntreruptă şi în creştere a omenirii pentru energia electrică. Această necesitate şi, în acelaşi timp, dependenţă ne-a condus în direcţii neaşteptate, dar şi inovatoare a tehnologiilor de producţie, furnizare sau al consumului de energiei. Expansiunea pe care a văzut-o Pământul în ultimul secol este fără precedent. Oamenii au ajuns să cucerească cele mai înalte piscuri şi cele mai adânci oceane, electricitatea jucând un rol esenţial atât în explorare, dar şi în menţinerea şi creşterea civilizaţiei moderne. Astfel, furnizarea acesteia nu trebuie să fie întreruptă nici pentru un scurt moment, efectele fiind de-a dreptul devastatoare în aceste cazuri.

Luând în calcul calamităţile naturale cu care ne confruntăm în ultima perioadă, sistemele de furnizare a energiei electrice de rezervă devin tot mai importante. În situaţii de urgenţă, produsele dezvoltate de SDMO îşi iau bine locul, alimentând automat reţelele electrice în cazul în care curentul este întrerupt, în mai puţin de 10 secunde, fiind prezente în toate colţurile lumii.

Echipa Easy Engineering a pornit într-o călătorie lungă, străbătând Europa de la est la vest, pentru a relata direct din fabrica renumitului producător francez de generatoare. Călătoria a pornit din Bucureşti şi s-a sfârşit în oraşul Brest din Franţa, loc unde se află una din fabricile companiei, unde am putut asista la toate fazele cheie din procesul de fabricare a generatoarelor. A fost un drum lung, dar, în acelaşi timp, şi spectaculos, trecând prin diverse puncte strategice ale Europei şi văzând câteva dintre multele minuni ale erei noastre precum: Turnul Eiffel, tunelurile interminabile din Alpi, zgârie-norii din Frankfurt, multitudinea autostrăzilor dar şi locuri vechi şi pline de istorie, precum cel mai înalt far din Europa, toate având un punct comun şi anume electricitatea, care a jucat şi joacă un rol esenţial şi vital, atât în construcţia cât şi în întreţinerea acestora.

Distribuitor în România pentru SDMO este compania B.T. Best Tools Company din Bucureşti. SDMO reprezintă unul dintre cei mai importanţi producători de generatoare la nivel mondial, o companie care proiectează în mod constant produse competitive şi de înaltă performanță, recunoscute ca fiind unele dintre cele mai complexe din piaţă. Strategia de concentrare pe un singur sector, cel al generatoarelor, a condus la o dezvoltare armonioasă, ajungând astăzi să poată oferi produse de încredere, ce îndeplinesc cele mai riguroase standarde.

Peste 40 de ani stau în spatele dezvoltării produselor, generatoarele reprezentând o alternativă viabilă şi, în acelaşi timp, eficientă în cazul penelor curent. Datorită dinamismului din procesul de producție, au fost create produse inovatoare, moderne, dedicate tuturor sectoarelor importante. Reţeaua de distribuție este globală iar politica este activă, compania numărându-se printre deschizătorii de drumuri din acest domeniu, propagând valorile sale pe toate continentele.

Energia înseamnă viață, iar conceptul SDMO reprezintă asigurarea necesarului de energie oriunde este nevoie. La nivel global, reţeaua de distribuţie este prezentă în peste 180 de ţări, având cinci reprezentanţe în: Johannesburg, Algiers, Dubai, Cairo, Moscova şi patru platforme de depozitare în: Miami, Le Havre, Lomé şi Dubai.

SDMO este una dintre puţinele companii din lume care pot oferi soluţii pornind de la puteri de 1 kVA până la peste 5 MW. În plus, datorită experienţei îndelungate din acest domeniu, există chiar şi un departament special care se ocupă cu proiectarea personalizată a centralelor electrice. Această experienţă tehnologică în combinaţie cu procedurile de fabricaţie high-tech redau companiei SDMO competenţele necesare pentru a fi un producător de top la nivel mondial.

Service-ul şi serviciile post-vânzare reprezintă departamentele cheie din cadrul companiei. Se pot primi piesele de schimb pe mai multe canale, cu un timp de răspuns de minim 24 ore, existând şi un sistem de urmărire a pieselor, totul realizându-se on-line.

Interviu cu Pascal Collec, Director Departament Service, SDMO.

 

Easy Engineering: Cum şi-a început istoria SDMO?

Pascal Collec: Istoria a început într-un mic atelier lângă un port unde se reparau motoare pentru bărci. În timp, activitatea a fost extinsă către generatoare dedicate operaţiunilor maritime. SDMO a profitat de diverse oportunităţi importante din partea de vest a Franţei, în special dezvoltarea industriei alimentare, care cerea tot mai multă energie de rezervă pentru diverse procese şi activităţi.

E.E: Ce tehnologii sunt folosite la dezvoltarea generatoarelor?

P.C: Departamentul de inginerie din cadrul SDMO implementează cele noi tehnologii disponibile în momentul de faţă. Produsele SDMO operează în întreaga lume fără nicio limită. Acestea pot funcţiona pe o insulă, în Oceanul Arctic, deşert, în vârful munţilor sau în cele mai îndepărtate locuri pe care vi le puteţi imagina, acolo unde oamenii au nevoie de energie electrică.

E.E: Ce ne puteţi spune despre partea de software a generatoarelor?

P.C: Nu ne place să pierdem energie, astfel aplicaţiile SDMO conţin multe componente electronice şi inclusiv software performant pentru a optimiza furnizarea energiei. Astfel, software-ul a devenit tot mai important şi mai puternic, încât acesta direcţionează în mod automat energia exact în locul unde este necesară, pentru a minimiza consumul.

E.E: Care sunt cele mai recente proiecte?

P.C: În Chile se află un observator, mai exact în deşertul Atacama, iar generatoarele SDMO furnizează toată energia pentru întreţinerea acestuia cât şi clădirile adiacente. De asemenea, tot în Chile există o reţea de voltaj înalt ce se întinde pe 3.000 km, pornind din nord, de la minele de cupru, până în sud la zona fermieră. Creşterea din Chile a fost foarte importantă anul acesta deoarece această ţară reprezintă un producător important de materii prime, astfel există şi o nevoie în creştere de energie. Una din aplicaţiile SDMO a fost să ajute această reţea în perioadele de consum maxim ale zilei, în special vara. De asemenea, în Chile există şi mai puţină apă datorită schimbărilor climatice, afectând şi producţia de energie electrică provenită din hidrocentrale. Au fost instalate cinci staţii de putere pe o distanţă de 2.000 km cu o capabilitate de a insera în reţea 200 MW, în mai puţin de 20 de minute, la cerere. A avut loc şi un cutremur puternic cu câţiva ani în urmă afectând această reţea, iar SDMO a furnizat în acel timp energia necesară urgenţelor.

E.E: Ce ne puteţi spune despre soluţiile eco-friendly?

P.C: Privind spre viitor avem aplicaţiile hibride, spre exemplu, în cazul morilor de vânt, se încărcă şi o baterie care va furniza energia în perioadele în care nu va fi vânt. Practic am creat o combinaţie între generatoarele SDMO şi morile de vânt, foarte eficientă. Chiar şi pentru barajele de apă sunt folosite generatoare, oamenii vor fi foarte surprinşi să ştie cât de multe generatoare sunt folosite în aceste aplicaţii. Oriunde se va produce energie totdeauna va exista un generator ca alternativă de urgenţă.

Parc energetic pentru maree

Au început, recent, lucrările la parcul energetic din Paimpol, Franţa, dezvoltat de EDF în 2008, constând în testarea tehnologiilor inovatoare de producție a electricităţii, utilizând energia cinetică a curenților de maree. Această energie produsă de turbine special dezvoltate este captată de un convertor submarin, apoi transformată în energie electrică folosind un alternator.

Aflat încă în faza de testare la scară completă, parcul energetic va fi format din patru turbine, fiecare cântărind câte 1.000 de tone. Cu o putere pe unitate de 500 kW, parcul va fi conectat la rețeaua de electricitate cu ajutorul a 15 km de cabluri. Instalat la o adâncime de 35 de metri, se poate afirma că parcul este cea mai mare matrice de turbine pentru maree din lume. În teorie, acesta va produce 3.000 MWh/an. De asemenea, există şi două generatoare SDMO izolate fonic, de 44 kVA, concepute pentru a rula reciproc, folosite pentru a furniza energie tuturor instalațiilor computerizate, necesare funcţionării parcului.

Solutii hibride

Ca răspuns la dezvoltarea pieței telecomunicațiilor din regiunile izolate, SDMO a creat o gamă de soluții la cheie, adaptate pentru acest sector. Aceste soluții constau în instalaţii complete de generare dar şi soluții hibride care combină generatoarele cu baterii de stocare a energiei ori chiar panouri solare.

Soluțiile hibride oferite de SDMO permit operatorilor de telecomunicații să investească în tehnologii durabile, cu costuri de funcționare reduse și un impact minimal asupra mediului. Aceste soluții flexibile, optimizate pentru a fi adaptate condițiilor specifice fiecărei locaţii, satisfac cele mai exigente cerinţe.

Scopul lor este de a limita operațiunile de întreținere dar și a consumului de combustibil şi, în acelaşi timp, să reducă timpii de funcţionare generatorului cu aproximativ 80 %. Amortizarea investiției se realizează în mai puţin de doi ani.

Oferta a atras deja un număr mare de operatori din Guatemala, un exemplu relevant fiind o antenă releu de telecomunicații instalată aproape de El Chico – un mic sat care nu se află branşat la rețeaua națională de electricitate. Aceasta este propulsată exclusiv de un generator containerizat, hibrid, SDMO.

Soluția înlocuiește două generatoare industriale standard şi cuprinde un generator J30U aflat într-un container de 10 metri, baterii, un rezervor de combustibil, 24 mp de panouri solare și un centru Energy Smart – sistem de management energetic proiectat de SDMO. Datorită acestei soluţii de tip hibrid, grupul electrogen funcţionează numai câteva ore pe zi, ceea ce înseamnă mai puţine operaţiuni de întreţinere şi de încărcare cu combustibil, reducând semnificativ costurile totale de funcţionare.

Instalaţia este administrată de la distanţă cu ajutorul unui sistem de monitorizare accesibil prin intermediul internetului. Camerele filmează în mod constant instalaţia, iar software-ul generează datele de operare în timp real.

 

Autori: Ciprian Rotaru

          Silviu Mustățea

          Bogdan Mustățea