Simpozionul de ștanțare din Pitești a fost primul eveniment de acest gen, care a avut loc pe 22 noiembrie 2022. Ca locație a servit popularul hotel de afaceri Ramada din orașul universitar Pitești.
Reprezentanții diverselor companii din domeniile ingineriei mecanice, industriei furnizorilor, consultanță, precum și ai Universității din Pitești au prezentat abordări ale noilor dezvoltări. Evenimentul a fost moderat de Prorector prof. universitate dr. ing. Viorel Nicolae de la Universitatea din Pitești. „Ai puterea de a face o schimbare” – un laitmotiv pe toate planurile și un apel la auto eficacitate atunci când vine vorba de crearea de rețele pro activ cu contactele potrivite pentru a rezolva în mod constructiv problemele existente.
Ce s-a întâmplat
Compania românească de tehnologie & lean BANAT ENGineers SRL cu sediul în Arad, împreună cu alți 5 parteneri din Germania (Automatic-Systems Dreher GmbH, Eckardt Systems GmbH, Herkt-Stanztechnologie GmbH), România (SC Oechsler România S.R.L.) și Bulgaria (VAPTECH Ltd ) + Facultatea de Mecanica si Tehnologie – Universitatea din Pitești, a susținut un simpozion pe tema tehnologiei de ștanțare.
Conținut de înaltă calitate, sub formă de prezentări interesante și inovatoare, a umplut ziua simpozionului, care a atras aproximativ 50 de participanți. În atractiva sală de conferințe a popularului hotel de afaceri Ramada Pitești au fost ilustrate toate etapele întregului proces de producție pentru realizarea unei piese ștanțate din punctul de vedere al celei mai noi abordări tehnologice: de la rola de material și pregătirea benzii (Automatic). -Systems Dreher GmbH) la ungere(Eckardt Systems GmbH) la presa de ștanțare (VAPTECH Ltd) și scule (Herkt-Stanztechnologie GmbH) până la analiza costurilor acesteia (BANAT ENGineers SRL).
Starea de spirit a fost relaxată și interesată – atât în rândul vorbitorilor, cât și în rândul publicului. O anumită apropiere părea să servească drept fir comun și în alte domenii: toți participanții au fost invitați să se integreze punând întrebări sau aducând noi subiecte în discuție. Poate că această apropiere de industrie a fost motivul pentru care Universitatea din Pitești s-a implicat aici, pentru a contribui la succesul simpozionului.
Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante puncte ale simpozionului de ștanțare nu sa bazat pe un teren tehnic, ci pe un teren ideal: cu motoul „Cooperare în loc de concurență” a apărut ca un fir roșu care a trecut prin toate elementele programului zilei și într-un mod onest din partea organizatorilor.
Ce se află în spatele ei
Urmează organizatorii o viziune? Definitiv. Cu acest nou format (pentru că nu a existat niciodată așa ceva pe piața din România) își doresc să stabilească un loc de networking: pentru clienți, furnizori, părți interesate și studenți. Și prin acest loc al rețelei, decalajul existent între industrie și universitate ar trebui, de asemenea, închis. O cooperare cu o universitate are potențialul ca studenții să dezvolte un sentiment pentru viitoarea viață profesională prin experiență practică prezentată în mod autentic – aceasta nu numai că transmite o perspectivă reală, dar creează și oportunitatea de a face contacte inițiale în lumea profesională.
Rețelele care funcționează bine sunt importante peste tot. Rețelele care funcționează bine permit flexibilitate, putere, creștere și profit.
Care a fost rezultatul
Simpozionul de ștanțare poate fi considerat cu siguranță un succes. La succes a contribuit cu siguranță și BANAT ENGineers SRL (conducerea organizației: Ioana Ilea-Gab + echipa), întrucât organizarea lor bine gândită și de înaltă calitate a făcut posibilă în primul rând relaționarea între participanți și organizatori.
Însă cooperarea excelentă cu Universitatea din Pitești a deschis, de asemenea, o viitoare posibilitate de conexiune între afaceri și cercetare: pentru că Universitatea poate oferi proximității sale de cercetare (de exemplu, când vine vorba de domenii precum ca știință a materialelor). Sună ca o situație clasică de câștig-câștig!
Ce se va întâmpla
Este clar pentru toți cei implicați: va exista o continuare. Și companiile interesate sunt invitate să-și înregistreze cele mai recente abordări tehnice pentru a le putea prezenta la următorul Simpozion de ștanțare.