Din anul 2011, în țara noastră, șoferii sunt obligați, prin lege, să circule cu mașini dotate cu anvelope de iarnă, în condiții de carosabil înzăpezit sau acoperit de gheață. În funcție de zona în care locuiți, anvelopele de iarnă trebuie folosite, potrivit legii, începând cu jumătatea lunii Octombrie și până la începutul lunii Aprilie. Desigur, asta în condiții de iarnă.
Confecționate din compozit special
Cauciucurile de iarnă au o compoziție care le permite să își păstreze aderența și la temperaturi de sub 7 grade Celsius. Anvelopele de iarnă sunt construite dintr-un amestec special de cauciuc rezistent la temperaturi mici. Pe timp de vară, temperaturile ridicate le fac să devină prea moi, fapt care duce la schimbarea comportamentului vehiculului, dar și la uzură. De aceea, odată cu încălzirea vremii, specialiștii ne recomandă să schimbăm anvelopele cu cele de vară.
Blocurile din profil sunt intens crestate
În plus, pentru a spori siguranța celor din vehicul, pe timp de umiditate și temperaturi mici, implicit gheață și zăpadă, anvelopele de iarnă au adâncimi mai mari în profil și lamele suplimentare, ce oferă stabilitate și aderență ridicate. Blocurile din profil sunt intens crestate pe întreagă suprafață de rulare pentru a oferi un număr maxim de muchii, caracteristică esențială pentru obținerea unei aderențe crescute în condiții de zăpadă.
Calea de rulare de minim 1.6 mm
Calea de rulare a anvelopei are un impact considerabil în ceea ce privește performanțele ei. Este foarte importantă adâncimea profilului căii de rulare care, în general, este reglementat de lege la un minim de 1.6 mm. Indicatorii de uzură ai căii de rulare -TWI reprezintă un reper pentru redarea adâncimii acesteia. TWI reprezintă nervuri aflate în principalul canal longitudinal al căii de rulare, distribuite uniform de-a lungul circumferinței anvelopei, ce ajung să fie la același nivel cu profilul căii de rulare.
Marcaje speciale
Anvelopele de iarnă au marcajul M+S sau M.S. De asemenea, pot prezenta și un simbol al fulgului de zăpadă, indicând un standard de calitate ridicat.
Alegerea optimă a anvelopelor este o operațiune extrem de importantă. Pentru ca vehiculul să ruleze în siguranță, anvelopele trebuie să facă față forțelor extreme exercitate asupra acestuia la frânare, accelerare sau în viraje, mai ales atunci când drumul este alunecos și acoperit cu zăpadă.