INTERVIU ELECTROALFA

Electroalfa a luat ființă odată cu primele forme ale democrație în România, la începutul anilor ’90. Prin încredere, muncă, dedicare, respect și permanentă adaptare la cerințele partenerilor, Electroalfa a ajuns astăzi un brand românesc recunoscut pe piața națională și apreciat pe piețele de peste hotare pentru produsele și serviciile oferite în domeniul energiei, industriei, infrastructurii și al clădirilor.

Pasiunea echipei, sistemul de management modern al celor trei fabrici de producție, centrul dedicat cercetării și dezvoltării, tehnologiile performante, precum și complexitatea lucrărilor de referință, recomandă Electroalfa drept un excelent partener de afaceri.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Electroalfa: Domeniul energiei, industriei, infrastructurii și al clădirilor conturează cel mai bine activitățile companiei.

Electroalfa activează pe piața de profil prin intermediul a trei divizii de business.

Diviziile Echipamente Electrice și Confecții Metalice gestionează portofoliul de produse al companiei. Producţia de echipamente se realizează folosind capacităţile de producţie ale celor trei fabrici din Botoșani, România. Activitatea de antreprenoriat, realizată de Divizia Antrepriză, asigură înglobarea produselor Electroalfa în lucrări complexe, livrabile „la cheie”, care implică proiectarea și execuția efectivă a investiției.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

Electroalfa: Portofoliul de echipamente de medie tensiune include celule electrice pentru distribuția primară și secundară, posturi de transformare și puncte de conexiune, produse cu grad ridicat de complexitate și valoare adăugată mare. Pe partea de Joasă Tensiune producem o multitudine de echipamente dintre care putem evidenția tablouri de distribuție, dulapuri de comandă, bloc de măsură și protecție s.a.s.m.d. La Fabrica de Confecții Metalice avem o varietate de tehnologii moderne care ne permit să realizăm diverse produse (vopsire în câmp electrostatic, debitare, prese, tăiere laser, laser și ștanțare combi, ștanțare CNC, îndoire prese CNC, îndoire centre, îndoire țevi CNC, sudură robot, sudură prin presiune, turnare garnituri poliuretanice etc.). Executăm produse în serie cum ar fi cutiile şi cabinetele standard pentru dulapurile electrice, dar avem și comenzi în sistem unicat.

E.E: Care sunt cele mai noi produse/servicii din portofoliu?

Electroalfa: În luna iunie a anului curent vom avea funcțională 100% noua Fabrică de Echipamente Electrice de Medie Tensiune, o investiție ce se ridică la aproximativ 8 milioane de euro. Proiectul a fost demarat în 2018, iar construcția efectivă a început la finalul anului trecut. Vom crește capacitatea de producție în această divizie de până la 4 ori și vom lansa o gamă nouă de produse: Sheltere Metalice.

Fabrica de Confecții Metalice dispune de o gamă variată de tehnologii, ceea ce îi permite fabricarea unor produse noi din domenii diferite față de cele abordate până acum. Odată cu apariția virusului SARS-CoV-2 am identificat noi oportunități de dezvoltare și astfel am luat în calcul realizarea de soluții integrate și produse necesare în această perioadă de pandemie. Primele soluții realizate au fost vizierele, sistemele de deschidere a ușilor cu antebrațul sau cu piciorul, sistemul de dezinfectare a tălpilor și tunelul de dezinfecție. Ele sunt în momentul de față disponibile în variantă standard cu posibilitatea de a le adapta conform cerințelor clienților. Având în vedere dezvoltarea noilor produse cu accent pe sectorul medical, sănătate și securitate personală, s-a creat o colaborare cu o companie românească cu expertiză în sisteme avansate pentru sectorul medical, cu ajutorul căreia Electroalfa va dezvolta sisteme integrate care vor ușura munca personalului medical, contribuind la mai buna îngrijire a bolnavilor în spitale și produse precum aparate de sterilizare.

Divizia Antrepriză se focusează anul acesta pe lucrări de canalizare, stații de epurare, stații de tratare a apei pentru orașe, lucrări pentru alimentarea cu apă și în special pe lucrări pentru sistemele de irigații complexe. Au fost realizate până în prezent nenumărate proiecte de modernizare și retehnologizare a stațiilor de pompare aparținând OUAI-urilor (Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații) și totodată numeroase lucrări cu sisteme de irigații complexe pentru ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare). În funcție de complexitate și de cerințe, valoarea proiectelor se poate ridica până la nivelul milioanelor de euro.

E.E: În ce stadiu se află exporturile, la momentul actual?

Electroalfa: Ne dorim dezvoltarea exporturilor, fiind vizate în special piețele din Europa. În Marea Britanie am dezvoltat câteva proiecte importante și sperăm să continuăm lucrările, mai ales pentru zona echipamentelor de medie tensiune. Piața din Africa rămâne pentru noi un punct strategic la export. Anul trecut am înființat firma Electroalfa Senegal care va permite accesul produselor Electroalfa atât în Senegal, cât și în piețele limitrofe din Africa de Vest, în țări precum Mali, Burkina Faso, Guineea și Coasta de Fildeș.

Portofoliul de produse Electroalfa se va diversifica, întrucât dorim să acoperim o piață mai largă, primul pas în acest sens fiind producția shelterelor metalice. În ceea ce privește produsele Fabricii de Confecții Metalice, exportăm lunar în Cehia, Belgia, Germania, Franța și Australia. În prezent, există o scădere la acest capitol, însă sperăm să treacă aceasta perioadă nefastă pentru toată lumea și să revenim la normal.

E.E: Care sunt principalele provocări din piața din România în acest moment?

Electroalfa: Lipsa de predictibilitate este un factor de risc. O parte din clienții noștri au dificultăți în a valida bugetele de investiții pentru 2020 pentru că nici ei nu au o vizibilitate mai bună din partea clienților lor. Lipsa predictibilității creează multe bariere în optimizarea fluxurilor de producție, de achiziții, etc.

Altă provocare o reprezintă identificarea și atragerea în echipa a oameni bine pregătiți. Odată cu majorarea salariilor, raportul cost salarial total – productivitate trebuie cuantificat din ce în ce mai precis. Asta înseamnă monitorizarea și îmbunătățirea performantei la fiecare post de lucru. De aici apare nevoia unei echipe de management bine specializata, o provocare pentru multe companii locale.

E.E: Ce estimări aveți pentru anul 2020?

Electroalfa: În ultimii ani am investit tot mai mult în proiectele de resurse umane. Este nevoie, mai mult ca oricând, de competență și performanță pentru a aduce plus valoare proiectelor clienților noștri. Pentru a ne asigura capitalul uman necesar, ne îndreptăm atenția și spre generația tânără care are nevoie de calificare și formare profesională adaptată noilor cerințe antreprenoriale.

Suntem prezenți în licee și facultăți din zona Moldovei, derulăm programe de calificare a ucenicilor în domeniul electric și mecanic si primim în internship tineri ingineri. Totodată am construit și comunicat în mod transparent o politică salarială pe termen mediu și scurt, astfel încât angajații noștri pot avea o perspectivă asupra carierei pentru următorii 4-5 ani.