REXIMACO – CHIMIA, O SOLUTIE MODERNA PENTRU HIDROIZOLATII

Societatea REXIMACO S.R.L. a fost înființată în anul 1992 cu capital integral românesc având ca obiect de activitate aplicarea tehnologiilor moderne de hidroizolare și impermeabilizare a infrastructurilor din beton și a clădirilor vechi din cărămidă cu referire directă la reabilitarea clădirilor monument istoric și/sau arhitectonic.

Colectivul nostru, inițial format din chimiști, a urmărit permanent utilizarea aplicațiilor chimiei în construcții, căutând soluții ce se pot pune în practică cu maxim de eficiență, aceasta fiind premisa impunerii acestora în fața metodelor clasice care, în mare parte se aplicau și în perioada comunistă.

De la început am ales din producătorii existenți în piața internațională, prin selecție atentă, materialele care prezentau performanțe deosebite și, ceea ce a avut un rol hotărâtor, a fost accesul la documentații detaliate, respectiv încercări, teste de performanță efectuate ”in situ” sau în laboratoare independente. Am evitat cu consecvență produsele fabricate de terți sub siglă, acestea fiind de calitate îndoielnică dar cu un marketing foarte puternic, deși aveau prețuri atractive.

Inițial nu am realizat cât de dificilă va fi lupta cu mentalitatea și cu inerția unui sistem moștenit care a asimilat destul de greu noile tehnologii.

Cu multă muncă și perseverență am reușit să fim prima companie din România care am implementat în anul 1994, aplicarea procedeelor de impermeabilizare prin cristalizare a structurilor din beton armat utilizând produsele XYPEX și de realizare a hidroizolației orizontale la ziduri vechi prin procedee chimice cu produsul FREEZTEQ.

De-a lungul timpului, paleta activităților s-a diversificat astfel că la acest moment executăm:

 – lucrările de impermeabilizare infrastructuri din beton vechi sau nou cu produse XYPEX;

 – combaterea ascensiunii capilare la structuri din cărămidă, hidroizolarea modernă a fundațiilor din piatră sau alte materiale utilizate în trecut cu produsul FREEZTEQ;

 – lucrări de etanșare rosturi de dilatație și rosturi de turnare;

 – aplicații polimerice pentru hidroizolații cu membrane poliuretanice;

În cei 28 de ani de activitate am câștigat o bogată experiență în domeniu ceea ce face ca în prezent să fim un jucător important pe piața hidroizolațiilor speciale.

Trebuie subliniat suportul tehnic deosebit și permanent, primit din partea firmei XYPEX prin filiala sa din Republica Cehă, care are o politică dinamică de dezvoltare a produselor, de creștere a performanței și de asigurarea unei asistențe tehnice active. Acest fapt ne-a permis să dezvoltăm aplicațiile cu aceste produse, la ora actuală fiind utilizate în toate situațiile posibile începând dela implementarea procedeului încă din faza de proiectare până la cele mai grele lucrări executate pe structuri cu carențe constructive deosebite.

La capitolul realizări, putem aminti câteva din lucrările noastre de impermeabilizare infrastructură cum sunt, Proiectul EQUILIBRIUM, realizarea impermeabilizării infrastructurii VERANDA MALL, Ansamblul de blocuri EXIGENT, Centrul logistic RENAULT, etc.

Pe partea de reabilitare monumente amintim lucrările de combatere a igrasiei de la Biserica Mănăstirii Popăuți Jud. Botoșani construită în 1746, Cetatea Alba Carolina, Casa Ion Mincu din str. Verona București, actualmente sediul Ordinul Arhitecților din România și multe altele.

Astfel până în anul 2020 am introdus în portofoliu și aplicații cu membrane poliuretanice, precum și execuția lucrărilor de etanșare rosturi de turnare cu cordoane bentonitice .

Etanșarea rosturilor de dilatație este un alt domeniu în care ne-am specializat realizând cu succes etanșări de rosturi cu deschideri de la 2 cm la 10 cm cu amestecuri poliuretanice ce polimerizează în prezența umidității rezultând garnituri de cauciuc foarte aderente la suport de diferite tipuri.

Pentru anul 2020 și anii următori pregătim prezentarea în piață a unui nou produs de la XYPEX CHEMICAL Co. Ltd din Canada care se adresează lucrărilor de protecție la atacul chimic deosebit de agresiv la structurile din beton armat destinate transportului și prelucrării apelor uzate și a nămolurilor active rezultate din aceste ape. Produsul, cu denumirea comercială  XYPEX BIO SAN C-500 asigură o protecție a betonului la coroziunea generată de Hidrogenul sulfurat în combinație cu coroziunea microbiană. Este un produs revoluționar, care nu are concurent în acest domeniu exceptând aplicațiile peliculare care sunt supuse exfolierii.

Tot în acest an, avem în obiectiv dezvoltarea unei activități noi în domeniu, respectiv implementarea sistemelor de injectare rosturi și fisuri cu poliuretani pentru etanșare și stopare de infiltrații majore. În prezent suntem în testări cu diferite produse.

Având în vedere piața concurențială în care activăm, am considerat oportun, încă din anul 2002 acordarea unei atenții deosebite în propunerea de soluții personalizate pentru fiecare lucrare în parte, creșterea calității execuției și implementarea unui program de mentenanță diferit, astfel încât beneficiarul unei lucrări executate de firma noastră să fie conștient că pentru orice problemă legată de hidroizolare, care poate apare pe perioada exploatării imobilului respectiv, să poată apela la noi fără rezerve și o echipă de intervenție va face remedierile în cel mai scurt timp cu minim de deranj. Acest serviciu implementat acum 18 ani a dat roade și a făcut ca beneficiarii noștri să devină colaboratori permanenți.

Din punct de vedere a prețurilor materialelor, inițial am avut probleme deoarece acestea fiind de o calitate înaltă și prețul lor este pe măsură ceea ce a ridicat probleme deosebite în a câștiga piață de desfacere. Deoarece tendința generală de a contracta la prețul cel mai mic lucrările de etanșare infrastructură, ne-a silit la reducerea considerabilă a adausurilor comerciale, ceea ce a încetinit procesul de dezvoltare a firmei. Momentan, datorită tenacității și consecvenței am câștigat un număr mare de colaboratori și prin volumul desfacerilor compensăm această situație.

În sprijinul acestei afirmații este și situarea cifrei de afaceri într-un trend ascendent, cu variații anuale funcție de dimensiunea și volumul lucrărilor, cu toate că sectorul construcții în general, suferă în mod acut de lipsa personalului muncitor calificat ca urmare a exodului necontrolat către țările vestice.

Apariția pandemiei în acesta an, a produs o ușoară contracție a pieței pe care a resimțit-o tot sectorul construcțiilor. După ieșirea din starea de urgență, cu măsurile de protecție implementate conform legii, domeniul construcțiilor se desfășoară normal. Bineînțeles că s-au mărit costurile de funcționare datorită măsurilor de prevenție fără a avea și o creștere de preț unitar la lucrările executate.

Benefic pentru piața construcțiilor este programul de finanțare europeană pentru țările afectate de pandemie care va produce o relansare a investițiilor în infrastructură ceea ce va reactiva toate ramurile conexe. Totul va depinde de guvernanți și de managementul fondurilor europene puse la dispoziția României.

Deși s-a trecut de jumătatea anului 2020 în prezent, nu putem estima care va fi trendul în următorul semestru, datorită pandemiei care a dus și la o scădere a numărului de proiecte noi într-un procent semnificativ ceea ce face ca și anul 2021 să se situeze sub semnul incertitudinii. O rezultantă directă a acestei stări, este faptul că toate proiectele de dezvoltare ale societății noastre, nu pot fi bugetate corespunzător deoarece fondurile sunt strict legate de predictibilitate. Lipsa previziunilor la reacția pieței față de pandemia prelungită, până la găsirea unui antidot eficient, ne împinge către o politică de dezvoltare ponderată dominată de acumularea de rezerve pentru situații neprevăzute.

Sperăm că odată cu lansarea pe piață a unui tratament și vaccin pentru acest flagel totul va reintra în normal.