Economia globală în continuă creștere și digitalizarea cer schimbarea unor tipare comportamentale. În producția industrială, produsul și procesul sunt elementele principale. Replicile virtuale (digital twins) asigură rezultate de producție înainte ca procesul efectiv să înceapă, făcând de altfel posibile și reacțiile foarte rapide, cu risc redus în schimbarea cerințelor sau condițiilor în timpul funcțiunii.
În Industrial Internet of Things (IIoT), un număr în creștere de mașini și device-uri inteligente fac schimb de date relevante. În baza tiparelor și structurilor stabilite, componente, mașini, celule, linii și procese întregi reacționează la schimbările de condiții și parametri. Din ce în ce mai frecvent, acest lucru se întâmplă fără interacțiune umană. În acest caz este nevoie de o colaborare agilă între departamente și de depășirea structurii ierarhice stricte a piramidei automatizării.
Creșterea eficienței în producție, IT și în diverse departamente speciale necesită un flux de informații end-to-end la toate nivelele unei afaceri. Cu abilitatea de a integra diferite echipamente cu o soluție de automatizare comprehensivă și de vizualizare, software-ul zenon de la COPA-DATA susține, de mai mult de 30 de ani, companiile să își atingă scopul de a face operarea echipamentelor mai simplă, mai sigură și mai transparentă.
O platformă software pentru toate procesele
„Mulți dintre clienții noștri vechi s-au bazat de la început pe flexibilitatea, scalabilitatea și extensibilitatea zenon pentru a lucra atât în beneficiul proiectanților, cât și în cel al utilizatorilor finali”,spune Alexander Punzenberger, președinte COPA-DATA CEE/ME. „Astăzi, zenon oferă o platformă software integrată pentru automatizarea tuturor proceselor într-o manieră simplă și jucăușă – de la colectarea datelor la funcționarea echipamentelor la business intelligence.”
Printre factorii de succes ai platformei zenon se numără disponibilitatea pentru concepte operaționale intuitive similare celor din telefoanele smart sau tablete. Native Apps for Smartphones și vizualizarea bazată pe HTML5 actualizată începând cu zenon 8.10 ajută utilizatorii să obțină acest lucru relativ ușor și pot facilita monitorizarea mobilă a unui punct de lucru.
zenon a fost dezvoltat în concordanță cu principiile COPA-DATA conform cărora în operarea automatizată a echipamentelor de producție și infrastructură, precum și în ingineria soluțiilor de automatizare, totul trebuie să decurgă cu ușurință. Cu instrumente de inginerie automatizate precum zenon automotive generator (zag), zenon face implementarea automatizată și analiza proiectelor de vizualizare și a datelor PLC o realitate. Acest lucru ajută proiectanții să facă față termenelor limită scurte și să evite erorile.
Disponibilitate cloud și digitalizare
”zenon asigură o manevrare robustă și sigură, mentenabilitate eficientă și pe termen lung, posibilități de update și o experiență plăcută pentru utilizator atât în inginerie, cât și în operare,” explică Alexander Punzenberger. ”Am extins zenon cu Service Grid pentru a forma o platformă IoT-enabled, permițând astfel clienților să îndeplinească mai bine cerințele rezultate din scenariile IIoT interconectate.”
Service Grid permite ingineria, operarea și mentenanța proiectelor zenon de pe mai multe linii de producție și din mai multe locații. Hub-ul central de comunicație din platforma IIoT este Service Hub-ul, prin care toate schimburile de date dintre toate nodurile de rețea sunt direcționate. Cele două părți componente merg mână în mână: în timp ce Data Hub asigură distribuția mesajelor și evenimentelor către destinatari, Hub Controller-ul gestionează drepturile de acces ale serviciilor individuale și decide care servicii primesc acces și până la ce grad.
Pe lângă comunicația perfectă dintre zenon Editor, zenon Runtime și zenon Analyzer, Service Grid API asigură includerea fără probleme a viitoarelor noduri pentru a sonda și oferi date. Comunicația criptată permite transmiterea sigură de informații chiar și în rețelele publice.
Datorită conexiunii cu Service Hub, HTML Web Engine nu mai are nevoie de SCADA Runtime Connector pentru a comunica direct cu Runtime-ul. În acest fel, viitoarele versiuni ale Service Grid pot oferi numeroase posibilități pentru aplicații HTML-based pentru date de proces, analiză și raportare. Folosirea lor în cadrul sau în afara rețelelor clasice de automatizare este cu mult simplificată.
Filosofia zenon, extinsă logic
”Filosofia zenon diferă față de cea a altor pachete de software în special datorită principiului de setare de parametri, nu programare,” accentuează Alexander Punzenberger. ”Acest lucru permite inginerilor de automatizare fără aptitudini de programare să creeze proiecte rapid și corect, să le adapteze ușor la diferite mașini sau puncte de lucru și să le poată modifica fără efort de-a lungul întregului proces.”
Începând cu zenon 8.20, COPA-DATA oferă zenon Application Sets. Application Sets conțin licența software pentru soluția individuală precum și Solution Packages. Un astfel de pachet de soluții este un template de proiect din care soluții specifice pot fi implementate mai rapid și mai eficient. Prezintă o librărie de elemente de construcție încapsulate sau Smart Objects. Asta înseamnă că utilizatorii pot construi unități funcționale complet închise și să le folosească de câte ori este necesar în cadrul unui proiect, la fel fiind și în cazul programării orientate pe obiect și moștenirea proprietăților și setarea parametrilor specifici aplicațiilor. De exemplu, Smart Objects permit utilizatorilor să definească central un layout pentru indicatorii principali de performanță, precum OEE, și să-l combine cu variabilele necesare; iar un program zenon Logic să calculeze coeficienții KPI și funcția de execuție.
”Bazându-se pe template-uri Smart Object, proiectanții pot crea un Smart Object și să îi lege variabilele de procese,” rezumă Alexander Punzenberger. ”Acest lucru oferă o nouă dimensiune filosofiei de „setare de parametri, nu programare”.
„Am extins zenon cu Service Grid pentru a forma o platformă IoT-enabled, ajutându-ne astfel clienții să îndeplinească cerințele rezultate din scenariile IioT interconectate.” – Alexander Punzenberger, President, COPA-DATA CEE/ME
Autor: Peter Kemptner
DISTRIBUITOR ROMANIA: KREATRON AUTOMATION SRL