DE CE RÃCIREA CU LICHID AR PUTEA FI CEA MAI BUNÃ OPTIUNE ÎN MANAGEMENTUL TERMIC AL CENTRELOR DE DATE

În ultimii doi ani s-a observat o creștere accelerată a digitalizării în toate industriile, dar și schimbări considerabile în toate aspectele vieții noastre. Servicii și practici care altădată erau rare – cum ar fi consultațiile prin telemedicină și învățarea la distanță – au devenit acum ceva obișnuit. În același timp, adoptarea inteligenței artificiale (AI) este în creștere.

Toate aceste schimbări cresc complexitatea rețelelor și duc la o cerere mai mare pentru procesare și procese decizionale în timp real. Progresele făcute în realitatea augmentată și 5G suplimentează și ele cererea de servicii digitale.

Așadar, ce legătură are această dezvoltare digitală cu centrele de date? Creșterea puterii de procesare duce la creșterea densității de încarcare pe rack, ceea ce va necesita inevitabil schimbări de infrastructură pentru răcirea sistemelor critice.

Din ce în ce mai des operatorii de centre de date evaluează opțiuni de răcire cu lichid, odată cu dezvoltarea aplicațiilor de calcul care necesită procesare intensivă. Piața pentru răcirea cu lichid urmează să ajungă la 3 miliarde USD până în 2026, pe măsură ce companiile vor adopta mai multe servicii de cloud, vor folosi mai multă inteligență artificială (AI) pentru a alimenta procese analitice avansate și procese decizionale automatizate și pentru a permite aplicații de blockchain și de criptomonede.

În prezent, centrele de date au cerințe de încărcare a rack-urilor de peste 20 de kilowați (kW), însă piața se îndreaptă spre 50 kW sau mai mult. Unitățile centrale de procesare (CPU) de generație mai nouă și unitățile de procesare grafică (GPU) au proprietăți de densitate termică mai ridicate decât arhitecturile din generația anterioară. În plus, producătorii de servere pun mai multe CPU și GPU pe fiecare rack, pentru a satisface cererea accelerată de procesare de înaltă performanță și de aplicații de AI.

Răcirea cu aer a ajuns la momentul la care își arată limitele. Sistemele de răcire cu aer pur și simplu nu pot să răcească aceste rack-uri de mare densitate în mod eficient și sustenabil.

Ca urmare, operatorii de centre de date analizează opțiunile de răcire cu lichid. Răcirea cu lichid folosește avantajele proprietăților superioare de transfer termic ale apei sau ale altor lichide pentru a susține răcirea eficace și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru rack-urile de mare densitate, acest tip de răcire putând fi mult mai eficient decât folosirea aerului. Folosită cu succes de mult timp pentru aplicațiile de mainframe și gaming, răcirea cu lichid, se extinde pentru a proteja serverele montate în rack-uri, în centrele de date din lumea întreagă.

Când densitatea rack-urilor crește și sistemele de răcire cu aer pur și simplu nu fac față, răcirea cu lichid poate fi cea mai bună opțiune. Răcirea cu lichid – folosind proprietățile superioare de transfer termic ale apei sau ale altor lichide pentru a susține răcirea eficace și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru rack-urile de înaltă densitate – a avansat în ultimii ani, iar pe piață există deja mai multe produse care să ajute la satisfacerea cererii.

Dacă organizația dumneavoastră are în vedere trecerea la un sistem de răcire cu lichid pentru a susține infrastructura dumneavoastră de procesare de înaltă performanță, iată cele șase avantaje pe care ar trebui să le luați în considerare:

• Eficiență: Este vorba doar despre știință. Conform studiilor noastre privind răcirea cu lichid, “Proprietățile superioare de transfer termic ale lichidelor în comparație cu aerul, în combinație cu eliminarea ventilatoarelor necesare pentru deplasarea aerului în centrul de date și prin servere, pot crea economii semnificative de energie în centrele de date răcite cu lichid. Pompele necesare pentru răcirea cu lichid consumă mai puțină energie decât ventilatoarele necesare pentru a obține aceeași răcire.”

• Fiabilitate: În cazul unor rack-uri de densitate foarte înaltă, răcirea cu aer pur și simplu nu este o opțiune. Atunci când răcirea cu aer nu poate să mențină fiabilitatea în aceste scenarii, răcirea cu lichide poate să o facă. Diferitele tipuri de răcire cu lichid – inclusiv răcirea prin imersiune – pot îndepărta căldura în mod eficace și fiabil, în funcție de nevoile centrului dumneavoastră de date.

• Performanță mai bună: Atunci când temperaturile în carcasele procesoarelor se apropie de temperatura maximă care este sigură pentru operare, lucru care este probabil să se întâmple în cazul răcirii cu aer, performanța procesorului este redusă pentru a evita instabilitatea termică. Răcirea cu lichid permite sistemelor să funcționeze continuu, fără să se supraîncălzească.

• Sustenabilitate: Răcirea cu lichid creează oportunități pentru reducerea consumului de energie al centrelor de date, în același timp coborând (PUE) eficacitatea consumului de energie aproape de 1.0. De asemenea, aceasta asigură o abordare mai eficace în ceea ce privește reutilizarea căldurii, pentru a se reduce consumul atunci când sunt folosite sistemele de încălzire. Transferul de căldură de la lichid la lichid este mai eficient decât poate fi în cazul sistemelor pe bază de aer, temperaturile apei de retur ajungând la peste 140 grade Fahrenheit (60 grade Celsius).

• Maximizarea spațiului existent: Atunci când spațiul este un element de lux și construcțiile noi ar fi costisitoare, densitatea de răcire cu lichid poate să vă permită o mai bună utilizare a spațiului din centrul de date existent. De asemenea, răcirea cu lichid poate fi ideală la nivel edge, acolo unde spațiul fizic este limitat.

• Costul total de deținere (TCO) este mai scăzut: Deși există o serie de factori care pot afecta TCO, o analiză ASHRAE a centrelor de date răcite cu aer față de modelele hibrid (centre de date răcite cu aer și cu lichid) a constatat că „Răcirea cu lichid creează posibilitatea unui TCO mai bun prin folosirea unei densități mai mari pe rack, o creștere a răcirii cu free-cooling, o performanță mai bună și creșterea performanței pe watt.”

Dacă vă confruntați cu provocarea unor densități crescute de rack-uri, poate că este momentul să luați în calcul răcirea cu lichid, pentru a vă ajuta să vă realizați obiectivele privind energia și sustenabilitatea. Pentru a afla mai multe, citiți studiile noastre, publicate în articolul  Să înțelegem opțiunile de răcire cu lichid a centrelor de date și cerințele privind infrastructura.

Vertiv oferă soluții și servicii pentru a vă ajuta să vă realizați obiectivele de afaceri și să vă îndepliniți cerințele tehnice.

Vertiv, lider global în Managementul Termic al Centrelor de Date, propune o abordare holistică în domeniul răcirii cu lichid. Soluțiile noastre se bazează pe ani de cercetare și dezvoltare în colaborare cu universitățile partenere de la Center for Energy – Smart Electronic Systems (ES2), The Green Grid și Open Compute Project, precum și Green Revolution Cooling.

Prin aceste eforturi și prin programul nostru intensiv de cercetare și dezvoltare în domeniul răcirii cu lichid, Vertiv ține pasul cu cerințele în schimbare ale clienților. Furnizăm un portofoliu de soluții bazate pe răcirea hibridă cu aer și lichid, precum și soluții pentru centre de date răcite complet cu lichid, printre care amintim:

  • Unități de distribuție a agentului de răcire (CDU) și chillere construite pentru a oferi soluții complete de infrastructură pentru răcirea cu lichid a centrelor de date
  • Schimbătoare de căldură rear-door active și pasive
  • Sisteme de răcire prin imersiune, soluții inovatoare și eficiente
  • Sisteme de eliminare a căldurii realizate să funcționeze cu CDU-uri și cu chillere
  • Soluții de retehnologizare care permit modificarea echipamentelor de răcire cu aer în echipamente răcite cu lichid
  • Servicii de dare în exploatare, punere în funcțiune și operare a infrastructurii de răcire cu lichid

Concluzie

Pentru a susține aplicațiile pe care le folosesc în prezent un număr din ce în ce mai mare de companii pentru a crea avantaj competitiv este nevoie de densități mari ale de puterii de procesare, care depășesc limitele fizice ale răcirii cu aer.

Răcirea cu lichid oferă o capacitate de transfer a căldurii care depășește cu câteva ordine de mărime capacitatea răcirii cu aer și va fi necesară din ce în ce mai mult pentru a sprijini aplicații care folosesc intens procesarea, la nivel de core și de edge. În prezent există soluții complete de infrastructură care suportă în mod eficace și sigur tehnologiile de răcire cu lichid, permițând proiectarea unor infrastructuri complet răcite cu lichid, dar și introducerea cu succes a răcirii cu lichid în centrele de date existente, care funcționează cu răcire cu aer.

Contactați reprezentantul local Vertiv la emea.ro@Vertiv.com sau vizitați Vertiv.com pentru a afla mai multe informații privind soluțiile de răcire cu lichid pentru centrul dumneavoastră de date.