Începând cu anul 1997, GIBB Technologies activează pe piața construcțiilor în domeniul fațadelor ventilate și placărilor interioare în calitate de furnizor de sisteme complete. De-a lungul timpului, compania și-a îmbogățit portofoliul de produse, acoperind o gamă foarte largă de materiale și soluții arhitecturale.
În ultimii ani, GIBB Technologies și-a dezvoltat un departament propriu de proiectare tehnologică al fațadelor ventilate în strânsă colaborare cu birourile de arhitectură, oferind și consultanță de specialitate acestora și clienților.
Partener interviu: Marius Barbu, Director General la GIBB Technologies.
Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?
Marius Barbu: Domeniile de activitate sunt: furnizare de sisteme și soluții pentru fațade ventilate, furnizare de sisteme și soluții de finisaje pentru placări interioare, furnizare de HPL pentru producătorii de mobilier științific și comercial, furnizare de compartimentări sanitare și soluții de accesibilizare pentru persoane cu dizabilități de vedere.
E.E: Care sunt noutățile în materie de produse noi?
M.B: Începând cu anul trecut, firma GIBB Technologies și-a extins portofoliul cu diferite sortimente de ceramică porțelanată ca o alternativă la fațadele ventilate cu piatră naturală sau fibrociment, observând că birourile de arhitectură sunt foarte deschise la a implementa această soluție datorită diversității suprafețelor și decorurilor.
Totodată, promovăm un nou concept de fibrociment – Hardie® Panel si Hardie® Architectural Panel (producător James Hardie, SUA), ca o alternativă economică și ușor de instalat pentru fațadiști și dezvoltatori imobiliari.
E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?
M.B: Pentru fațade ventilate propunem o gamă largă de soluții arhitecturale: sisteme de prindere SPIDI® max (Austria), HPL Trespa® Meteon® (Olanda), terracotta Moeding (Germania), plăci din fibre bazaltice comprimate Rockpanel (Olanda), panouri din tablă de oțel emailat vitrifiat Omeras (Germania), ceramică porțelanată Gigacer și Italgraniti (Italia) și fibrociment Hardie® Panel și Hardie® Architectural Panel (SUA).
Soluțiile noastre pentru placările interioare și mobilier sunt HPL Polyrey (Franța) și Trespa® Toplab® (Olanda).
E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?
M.B: Piața fațadelor ventilate este într-o permanentă evoluție datorită abordării de materiale noi în ceea ce privește design-ul și fiabilitatea lor. De asemenea, îmbunătățirea calității construcției prin folosirea fațadelor ventilate face ca această piață să fie într-o permanentă creștere.
E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?
M.B: Tendințele actuale ale pieței confirmă conștientizarea nevoii de creștere a eficienței energetice a clădirilor, dar și binelui și sănătății ocupanților clădirilor, a flexibilității în design și a siguranței și rezistenței la factorii de mediu, precum și la foc și alte riscuri potențiale.
Sustenabilitatea continuă sa fie o prioritate. În Uniunea Europeană, sectorul construcțiilor este cel mai mare consumator de energie și emițător de CO2 și este responsabil pentru 40% din consumul final total de energie și al emisiilor de gaze de seră. Astfel, directiva europeană impune începând cu anul 2030 construirea clădirilor cu zero emisii, iar până atunci, standardele nZEB (nearly zero energy building) sunt în vigoare. Printre mulți alți factori care contribuie pozitiv la atingerea acestor standarde, se numără și sistemele de fațade ventilate care facilitează reducerea eficientă a consumului de energie, printr-o bună izolație termică/printr-un transfer redus de temperatură între interiorul și exteriorul clădirii. Pentru realizarea acestui scop, sunt preferate materialele durabile și reciclabile, de exemplu materialele compozite.
Flexibilitatea în design este o altă tendință și caracteristică a fațadelor ventilate care le sporește cererea. Arhitecții pot personaliza fațadele clădirilor prin jocul dintre material, culori, texturi și forme, creând o fațadă unică, care să se integreze armonios în contextul urban sau natural. De exemplu, cu ajutorul producătorului de plăci de teracotă de cea mai înaltă calitate – Moeding (Germania) – se poate realiza orice matriță pentru teracotă, din punct de vedere al formei și culorii.
O altă tendință este siguranța și rezistența la factorii de mediu și la foc. Pentru a preveni alte dezastre cauzate de incendii, există cerere foarte ridicată de soluții de fațade ventilate rezistente la foc. În acest sens, toate produsele pe care le propunem în piață (Omeras, Moeding, Rockpanel, Trespa, James Hardie, Gigacer, Italgraniti) răspund la această cerință.
Totodată, o altă tendință este prioritizarea binelui și sănătății ocupanților clădirii. Înțelegerea legăturii dintre mediul construit și sănătatea și binele ocupanților devine tot mai importantă, iar fațadele ventilate contribuie semnificativ în asigurarea unui mediu interior sănătos și confortabil.
E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?
M.B: Printre cele mai inovatoare produse comercializate se numără sistemele SPIDI® max din inox, dedicate fațadelor ventilate pentru case pasive. De asemenea, propunem sistemele din oțel galvanizat cu acoperire KTL pentru clădirile din zone de coastă (cu grad înalt de salinitate atmosferică).
E.E: Ce estimări aveți pentru prima jumătate a anului 2024?
M.B: O estimare este greu de făcut din cauza situației economice instabile, însă investițiile guvernamentale în infrastructură și obiective publice pot veni în sprijinul unei previziuni pozitive asupra anului 2024.