Călătoria de 1000 de kilometri începe cu primul pas, spunea o veche zicală. Ceea ce părea acum câteva sute de ani o distanță foarte mare, în care doar cei curajoși se aventurau, iar pericolul se afla la orice colț, în zilele noastre nu mai este chiar atât de mare. Cu ajutorul tehnologiei aceeași distanță poate fi parcursă sub o oră, iar dacă ne gândim că acum ceva vreme exista și transportul aerian comercial supersonic, care momentan nu mai este folosit, putea fi parcursă chiar sub o oră. Dacă luăm în considerare distanțele enorme dintre stele, atunci aceste valori par nesemnificative. Am citit recent că se lucrează la un nou tip de transport mult mai rapid, prin folosirea de rachete pentru transportul comercial, mai economice decât cele convenționale, care pot traversa jumătate din glob foarte rapid, de la New York la Shanghai, în doar 30 minute. Un scenariu destul de îndepărtat atunci când văd câte un mijloc de transport medieval tras de cai care circulă pe autostradă. Concluzia: unele lucruri sunt atât de eficiente încât rezistă la infinit în timp.
De ce să complicăm lucrurile atunci când sunt simple? În fond, totul este în mod natural automatizat. Conform unor teorii recente, în momentul producerii Big Bang-ului, a fost creat întreg Universul împreună cu tot timpul, adică inclusiv trecutul, prezentul, dar și viitorul, iar noi practic trecem prin diverse puncte, la fel ca acul unui vechi pick-up care trece peste disc atunci când funcționează.
Am citit recent că un răspuns la întrebarea de ce nu am descoperit și nici nu am fost contactați de o altă civilizație extraterestră până acum ar fi că civilizațiile care au rezistat în timp trăiesc actualmente în lumi virtuale create de aceștia, în care spațiul este la fel de infinit, dându-și seama practic că este mult mai ușor acest lucru în comparație cu traversarea unor distanțe inimaginabil de mari în spațiu.
Ficțiune sau nu, nu putem afirma cu certitudine că nu suntem chiar noi acum într-o realitate virtuală sau poate, chiar și mai rău, în realitatea unei alte civilizații super avansată din viitor și, în funcție de diverse date, a recreat o parte din istorie pentru propriul amuzament.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru