© ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

PRIMELE IMAGINI PRIMITE DE LA EUCLID: MUCHIA ORBITOARE A ÎNTUNERICULUI

Misiunea spațială Euclid a ESA dezvăluie primele imagini color ale cosmosului. Până la acest moment, niciun alt telescop nu a reușit să creeze imagini astronomice atât de clare, acoperind o secțiune atât de mare a cerului și privind atât de departe în Universul îndepărtat. Aceste cinci imagini ilustrează potențialul impresionant al lui Euclid; se demonstrează astfel că telescopul este pregătit să creeze cea mai extinsă hartă 3D a Universului de până acum, pentru a permite descoperirea unora dintre secretele sale ascunse.

Euclid, detectivul nostru din Universul întunecat, are o sarcină dificilă: să investigheze modul în care materia întunecată și energia întunecată au creat Universul, așa cum arată el în prezent. 95% din cosmosul nostru pare să fie compus din aceste misterioase entități „întunecate”. Dar ceea ce nu înțelegem noi este ce sunt aceste entități, din cauză că prezența lor provoacă schimbări foarte subtile, în aspectul și mișcările lucrurilor pe care le putem vedea.

Pentru a dezvălui influența „întunecată” asupra Universului vizibil, în următorii șase ani, Euclid va observa formele, distanțele și mișcările miliardelor de galaxii, de până la 10 miliarde de ani lumină. Făcând acest lucru, acesta va crea cea mai amplă hartă cosmică 3D realizată vreodată.

Ceea ce face ca perspectiva lui Euclid asupra cosmosului să fie specială este capacitatea sa de a crea o imagine vizibilă și în infraroșu, remarcabil de clară, a unei secțiuni mari a cerului, într-o singură ședință.

© ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

Imaginile furnizate astăzi demonstrează această capacitate specială: de la stele strălucitoare până la galaxii estompate, observațiile arată aceste obiecte cerești, în toată integralitatea lor, rămânând în același timp extrem de clare, chiar și atunci când mărim imaginile unor galaxii îndepărtate. 

„Materia întunecată atrage galaxiile împreună și le determină să se rotească mai rapid decât poate explica materia vizibilă; energia întunecată determină expansiunea accelerată a Universului. Euclid va permite, pentru prima dată, cosmologilor să studieze împreună aceste mistere întunecate concurente”, explică directorul științific al ESA, profesorul Carole Mundell. „Euclid ne va permite să facem un salt în înțelegerea cosmosului în ansamblu, iar aceste imagini deosebit de precise ale telescopului arată că misiunea este pregătită să ne ajute să aflăm răspunsul la unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne.” 

„Nu am mai văzut niciodată imagini astronomice, atât de detaliate, ca acestea. Sunt chiar mai frumoase și mai clare decât am fi putut spera, dezvăluindu-ne multe caracteristici nevăzute anterior, în zone bine cunoscute ale Universului din apropiere. Acum, suntem pregătiți să observăm miliarde de galaxii și să studiem evoluția lor, de-a lungul timpului cosmic”, spune René Laureijs, cercetător în cadrul proiectului Euclid al ESA.  

© ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

„Standardele noastre înalte pentru acest telescop au dat roade: abundența detaliilor din aceste imagini se datorează unui design optic special, fabricației și asamblării perfecte a telescopului și a instrumentelor, precum și identificării și controlului temperaturii, cu un nivel ridicat de precizie”, adaugă Giuseppe Racca, manager de proiect Euclid al ESA. 

„Doresc să felicit și să mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestei misiuni ambițioase, care este o oglindire a excelenței europene și a colaborării internaționale. Primele imagini surprinse de Euclid sunt uluitoare și ne amintesc de ce este esențial să explorăm spațiul, pentru a afla mai multe despre misterele Universului”, spune directorul general ESA Josef Aschbacher.

Incursiune în adâncurile Universului, prin ochii lui Euclid

Roiul de galaxii Perseu

Acest instantaneu incredibil de la Euclid, este o revoluție pentru astronomie. Imaginea ne dezvăluie 1000 de galaxii, aparținând roiului de galaxii Perseu, și mai mult de 100 000 de galaxii suplimentare, mai îndepărtate, în fundal.

Multe dintre aceste galaxii estompate nu au fost niciodată observate până acum. Unele dintre ele sunt atât de îndepărtate, încât lumina a avut nevoie de 10 miliarde de ani pentru a ajunge la noi. Prin cartografierea distribuției și formelor acestor galaxii, cosmologii vor putea afla mai multe despre modul în care materia întunecată a modelat Universul, pe care îl vedem astăzi.

Este pentru prima dată când o imagine atât de amplă ne-a permis să surprindem atât de multe galaxii din roiul Perseu, la un nivel atât de ridicat al detaliilor. Perseu este una dintre cele mai masive structuri cunoscute din Univers, situat „la doar” 240 de milioane de ani lumină distanță de Pământ.

© ESA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, S. Brunier, CC BY-SA 3.0 IGO

Astronomii au demonstrat că roiurile de galaxii precum Perseu s-au putut forma doar dacă există materie întunecată în Univers. Euclid va observa numeroase roiuri de galaxii precum Perseu, de-a lungul timpului cosmic, dezvăluind elementul „întunecat”, care le ține împreună.

Citește mai mult

Galaxia spirală IC 342

De-a lungul vieții sale, detectivul nostru din Universul întunecat va capta imaginile a miliarde de galaxii, dezvăluind influența nevăzută, pe care materia întunecată și energia întunecată o au asupra lor. De aceea, se cuvine ca una dintre primele galaxii, pe care le-a observat Euclid, să fie supranumită „Galaxia Ascunsă”, cunoscută și sub numele de IC 342 sau Caldwell 5. Datorită imaginilor sale în infraroșu, Euclid a descoperit deja informații esențiale despre stelele din această galaxie, care se aseamănă cu Calea Lactee. 

Citește mai mult

Galaxia neregulată NGC 682 

Pentru a crea o hartă 3D a Universului, Euclid va observa lumina din galaxii de până la 10 miliarde de ani lumină. Majoritatea galaxiilor din Universul timpuriu nu arată ca spirala perfectă, cu care ne-am obișnuit, ci sunt neregulate și mici. Acestea sunt fundația galaxiilor mai mari, precum a noastră, iar unele dintre aceste galaxii continuă să existe relativ aproape de noi. Această primă galaxie pitică neregulată, observată de Euclid, se numește NGC 6822 și este situată în apropiere, la doar 1,6 milioane de ani lumină de Pământ.

© ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

Citește mai mult

Roi globular NGC 6397

Această imagine strălucitoare redă perspectiva lui Euclid asupra unui roi globular, numit NGC 6397. Acesta este al doilea cel mai apropiat roi globular de Pământ, situat la o distanță de aproximativ 7800 de ani lumină. Roiurile globulare sunt colecții de sute de mii de stele, menținute împreună de gravitație. În prezent, niciun alt telescop, în afara lui Euclid, nu poate observa un întreg roi globular, într-o singură ședință, și să distingă, în același timp, atât de multe stele din roi. Aceste stele estompate ne povestesc despre istoria Căii Lactee și unde se află materia întunecată. 

Citește mai mult

Nebuloasa Cap de Cal

Euclid ne arată o vedere panoramică și detaliată spectaculoasă a Nebuloasei Cap de Cal, cunoscută și sub numele de Barnard 33 și parte a constelației Orion. În noua observație a lui Euclid a acestei grădinițe stelare, oamenii de știință speră să găsească multe planete de masa lui Jupiter, nevăzute anterior, aflate în copilăria lor cerească, precum și tinere pitice maro și pui de stele. 

Citește mai mult

© ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

În curând, noi descoperiri

Prima vedere a lui Euclid asupra cosmosului este nu numai frumoasă, ci și extrem de valoroasă pentru comunitatea științifică.

În primul rând, aceasta demonstrează că telescopul și instrumentele lui Euclid funcționează extrem de bine și că astronomii pot folosi telescopul pentru a studia distribuția materiei în Univers și evoluția acestuia, la cele mai mari scale. Combinarea mai multor observații de această calitate, care acoperă secțiuni mari ale cerului, ne va dezvălui părțile întunecate și ascunse ale cosmosului. 

În al doilea rând, fiecare imagine conține, în mod individual, o mulțime de informații noi despre Universul din apropiere (faceți clic pe imaginile individuale, pentru a afla mai multe despre acest lucru). „În următoarele luni, oamenii de știință din Consorțiul Euclid vor analiza aceste imagini și vor publica o serie de lucrări științifice în revista Astronomy & Astrophysics, alături de lucrări despre obiectivele științifice ale misiunii Euclid și performanța instrumentului”, adaugă Yannick Mellier, șef Consorțiul Euclid

Și, în cele din urmă, aceste imagini ne duc dincolo de tărâmul materiei întunecate și al energiei întunecate, arătând și modul în care Euclid va crea o comoară de informații, despre fizica stelelor și galaxiilor individuale

© ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

Pregătirea pentru observații de rutină

Euclid s-a lansat spre punctul Lagrange 2 Soare-Pământ, cu o rachetă SpaceX Falcon 9, de la Stația de forțe spațiale Cape Canaveral din Florida, SUA, în 1 iulie 2023, la ora 17:12 CEST. În lunile de după lansare, oamenii de știință și inginerii au fost implicați într-o fază intensă de testare și calibrare a instrumentelor științifice ale lui Euclid. Echipa efectuează ultimele reglări de precizie ale navei spațiale, înainte ca observațiile științifice de rutină să înceapă, în primele luni ale anului 2024.

Timp de șase ani, Euclid va scana o treime din cer, cu o acuratețe și o sensibilitate fără precedent. Pe măsură ce misiunea avansează, tezaurul de date al lui Euclid va fi publicat, cu o frecvență anuală, și va fi accesibil comunității științifice mondiale, prin intermediul arhivei științifice de astronomie găzduite de Centrul European de Astronomie Spațială al ESA din Spania.

Despre Euclid 

Euclid este o misiune europeană, construită și operată de ESA, cu contribuții din partea NASA. Consorțiul Euclid – format din peste 2000 de oameni de știință, din 300 de institute, din 13 țări europene, SUA, Canada și Japonia – este responsabil pentru furnizarea instrumentelor științifice și analiza datelor științifice. ESA a selectat Thales Alenia Space drept contractant principal, pentru construcția satelitului și a modulului de servicii al acestuia, iar Airbus Defence and Space a fost aleasă să dezvolte modulul de încărcătură utilă, inclusiv telescopul. NASA a furnizat detectoarele spectrometrului și fotometrului în infraroșu apropiat, NISP. Euclid este o misiune de clasă medie, în cadrul Programului de Viziune Cosmică al ESA.

© Photos: ESA.eu