REINNOIRE SOFTWARE DIN INTERIOR

Autor: Peter Kemptner

În era digitalizării, așteptările sunt ca echipamentele de producție să se adapteze într-o manieră agilă și flexibilă la cerințele de producție în continuă schimbare. Pentru a face acest lucru este nevoie ca automatizarea să treacă dincolo de mașinile individuale și să încorporeze întregul proces de producție, să se extindă peste mai multe locații cu o integrare pe verticală completă a tuturor datelor de la senzori individuali până la intrările de comenzi dintr-un sistem ERP.

Această agilitate este oferită de zenon, platforma software dezvoltată de COPA-DATA. Cu o extindere continuă în decursul a mai bine de 30 de ani, zenon a devenit un software complex pentru controlul și vizualizarea tuturor proceselor din unitățile de producție și din sectorul energetic. După cum și-a depășit eticheta de SCADA/HMI, COPA-DATA prezintă acum zenon ca platforma software.

Conversie graduală la toate nivelele

”Re-branding-ul nu este o măsură de marketing,” spune Alexander Punzenberger, Președintele COPA-DATA CEE/ME. ”Această schimbare vine pe fondul unor modificări structurale, dintre care unele chiar semnificative.” Deși aceste schimbări sunt profunde, zenon nu este înlocuit cu un alt produs, ci continuă să fie dezvoltat. Acest aspect este vital în asigurarea unei compatibilități fără compromisuri pentru versiunile deja cunoscute de utilizatori.

În fiecare nouă versiune, COPA-DATA implementează noi tehnologii importante pentru a facilita adoptarea celor mai bune practici în industrie de către utilizatori. Ocazional, acest lucru va necesita modificări semnificative pentru ca zenon să reflecte modelele de arhitectură contemporană. În acest fel, dezvoltarea continuă susține independența zenon față de sistemele de operare sau motoarele bazelor de date și contribuie la o creștere constantă ale capabilităților zenon de a funcționa în rețea. Un exemplu în acest sens este vizualizarea HTML5 care a fost introdusă în versiunea 7.60 și care facilitează concepte de operare independente de hardware-ul folosit.

O creștere reală a performanței

Înlocuirea unor module de program din adâncimile funcționale ale software-ului a adus o contribuție substanțială la îmbunătățirile performanței. O lansare zenon recentă a crescut numărul potențial de schimbări de valori pe secundă la 150 000 de la cele 400 anterioare. Un timp de reacție mai rapid în zenon Editor și zenon Runtime a redus timpul necesar pentru schimbările de proprietăți repetitive în proiectare cu până la 97%. Pe lângă faptul că arhivarea a devenit mai rapidă, aceasta suportă acum și multitasking. Prin urmare, arhivarea cantităților mari de date nu mai afectează performanța runtime.

În vara anului 2019, COPA-DATA a lansat zenon 8.10 (versiunea actuală fiind zenon 8.20), prima versiune a software-ului dezvoltată explicit ca platformă software. Cu arhitectura de platformă, s-a simplificat substanțial scalarea proiectelor în toate dimensiunile. Acest lucru cuprinde de la integrarea de senzori adiționali, mașini sau chiar întregi puncte de lucru cu tablouri de bord adiționale pentru management la sediile corporațiilor, până la corelarea cu HVAC și tehnologia pentru construcții în scopul de a crește eficiența energetică.

Până acum, numeroase drivere au fost modificate în zenon 8.10. De exemplu, este facilitată comunicația criptată în concordanță cu ultimele standarde de securitate. Noi drivere au fost de asemenea adăugate, inclusiv unul pentru integrarea unui sistem automat Hekatron de protecție împotriva incendiilor. „În multe situații, OPC UA ușurează sarcinile de comunicație care până acum erau dificile”, spune Alexander Punzenberger. „În orice caz, perfecționarea comunicației deschise și în același timp sigure în toate nivelele automatizării industriale rămâne o cerință de sistem esențială și un punct forte  particular al zenon.”

Crearea mai rapidă de soluții

Înlocuirea sau adăugarea selectivă a driver-elor este un exemplu de avantaj oferit de arhitectura actuală a platformei. Altul este reprezentat de zenon Application Sets. Aceste componente software cu un interval funcțional predefinit sunt făcute de COPA-DATA, testate în amănunt și pot fi adaptate cu ușurință unor situații specifice din cadrul aplicației unui client.   

Odată cu zenon 8.10, Line Management Application Set a fost lansat. Acesta facilitează integrarea mașinilor și manipularea echipamentelor dintr-o linie de producție. Mai multe asemenea seturi, fiecare concentrat pe o particularitate funcțională sau o anumită industrie, sunt în curs de dezvoltare.

În Cloud sau local? Oriunde!

Un element cheie al transformării în platformă software a fost tranziția către o arhitectură mult mai orientată spre servicii. Abstractizând unități de software modulare din sistemul de bază creează o soluție cloud-ready și independentă de locație. COPA-DATA se concentrează în primul rând pe servicii bazate pe cloud pe segmentul de raportare și analizare, însă folosind zenon ca aplicație bazată pe cloud, acesta oferă modalități mai bune de integrare a diferitelor puncte de producție, în special în ceea ce privește instalațiile aflate în locații distante.

Noile clase de unități pentru producția de lot în zenon 8.10 oferă operatorilor independență față de locație și punct de lucru. Permite utilizatorilor să aștepte începutul lotului înainte să decidă ce echipament va fi folosit pentru producție. Acest lucru facilitează crearea de rețete indepedente de locație ce pot fi ulterior portate către orice echipament, oriunde în lume, folosind zenon.

Reacționează la evenimente viitoare

În dezvoltarea platformei software zenon, COPA-DATA acordă o atenție deosebită capacității de utilizare. Prognoza de trend-uri din cadrul funcției de analiză predictivă oferă acum informații cu o precizie din secundă în secundă, comparativ cu cea la minut. Prognozele din zenon Analyzer pot fi de asemenea folosite în versiunea runtime a unui proiect din zenon 8.10. Acest lucru face posibilă afișarea de trend-uri curente și utilizatorilor de HMI, pentru ca aceștia să poată acționa atunci când e cazul.

Ca platformă, zenon oferă posibilitatea de a modifica separat funcții ce nu sunt necesare într-un moment sau altul. Astfel, COPA-DATA a mutat web engine-ul HTML5 pe o fundație tehnologică nouă. Acest lucru face zenon 8.10 mai independent de sistemele de operare și extinde conectivitatea. Elemente deja cunoscute, precum elementul combinat, sunt acum disponibile direct în web engine, fără modificări. Astfel se salvează mult timp la construcția proiectului.

Nu ratați conferința online zenonIZE 20 – COPA-DATA Partner & User Conference!

 

Înregistrare: https://go.copadata.com/zenonize?download=unlocked