RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE, cel mai mare și semnificativ eveniment din domeniul energiei regenerabile în România, revine cu cea de-a V-a ediție, la Sala Palatului din București, între 21-23 Noiembrie 2012. Din 2008 târgul și conferințele au devenit cunoscute ca una din cele mai mari platforme de energie din regiunea de Sud-Est a Europei și un punct de întâlnire în capitala României pentru persoane cheie și experți.
Producătorii de energie din surse regenerabile sunt sprijiniți printr-o schemă-suport în valoare de 10,8 miliarde de euro pentru următorii 10 ani, bani ce vor fi plătiți de toți consumatorii din România. Aceasta este una din cele mai generoase scheme de sprijin din UE, așa cum admit și oficiali ai Ministerului Economiei.
Conform schemei, producătorii primesc certificate verzi pe care le vând pe o piață specializată, prețul unui certificat fiind între 27 și 55 de euro. Investitorii în eoliene vor primi 2 certificate verzi până în 2017, apoi unul. Producătorii de energie fotovoltaică primesc 6 certificate, iar cei care produc energie din biomasă primesc 2 certificate, cu excepția celor din culturi energetice care primesc 3 certificate. (www.adevarul.ro)
România a devenit un punct țintă și prezintă tot mai mult interes pentru investitorii în energie regenerabilă, iar conform raportului Country Attractiveness Indices, lansat în noiembrie 2011 de Ernst & Young, aceasta se află pe locul 13 între cele mai atractive țări din lume în ceea ce privește investițiile în acest domeniu. Investorii care vor reuși să implementeze până pe 31 decembrie 2012, proiecte de energie regenerabilă vor primi un număr de certificate verzi conform legislației în vigoare. Astfel, conform datelor Transelectrica, producătorii de energie din surse regenerabile au primit în primele 2 luni ale acestui an 438.551 de certificate verzi, valoarea acestora ridicându-se la 46,1 milioane de euro.
Potrivit datelor Transelectrica, în România există parcuri fotovoltaice cu o capacitate de doar 2 MW, iar în următorii 2 ani sunt anunțate proiecte de 300 MW. În plus, există parcuri eoliene de 1.117 de MW, microhidrocentrale de 400 de MW și instalații de biomasă de 25 de MW, iar în total, în România există centrale care generează energie verde cu o capacitate de 1.541 MW.