Dacă îți place science fiction, atunci știi faptul că gândul colonizării lunii face niște povești pe cinste pentru unele persoane, însă există o posibilitate destul de mare ca orașele lunare să devină realitate de-a lungul secolului 21. Colonizarea planetei Marte este, de asemenea, o altă opțiune. Chiar acum, una dintre cele mai mari probleme legate de ideea colonizării Lunii este problema materialelor de construcții.
Nu există nici un Home Depot pe Lună, așadar livrările materialelor de construcții trebuie să vină de undeva. Singurul loc de unde pot fi luate materialele în acest moment este Pământul, cu ajutorul navetei spațiale care acționează ca un camion. Folosind naveta spațială în acest fel este ca și când s-ar folosi FedEx pentru a obține toate materialele de construcție pentru o casă pe un șantier – este incredibil de scump și deloc eficient!
Asteroizii pot fi un loc mult mai bun pentru a obține proviziile. Dovezi timpurii sugerează faptul că există minerale și metale îngropate în asteroizi care se apropie de Pământ și valorează miliarde de dolari. Aceștia sunt atât de aproape încât mulți cercetători cred că o misiune de minerit pe asteroizi este ușor realizabilă. Mai multe organizații internaționale dezvoltă planuri pentru a ajunge și pentru a obține aceste resurse naturale din spațiu.
Resursele valoroase de pe asteroizi
Cercetătorii cred că asteroizii reprezintă rămășițe de material din formarea timpurie a sistemului solar sau resturi rezultate din distrugerea unor planete. Există zeci de mii de asteroizi care înconjoară Soarele, iar cei mai mulți sunt grupați în interiorul unei centuri de asteroizi, între orbitele planetelor Marte și Jupiter. Unii asteroizi care se abat de la această orbită totuși se mișcă aproape de Pământ ocazional – sunt predispuși să se lovească de Pământ, în viitor.
Chiar și fără o misiune condusă de un echipaj uman care să facă un studiu la scară largă a unui asteroid, oamenii de știință cunosc destul de multe despre ce conține un asteroid. Astronomii folosesc telescoape, care analizează lumina reflectată de suprafața asteroidului pentru a afla ce ar putea fi acolo. În plus față de fier, nichel și magneziu, cercetătorii cred că apă, oxigenul, aurul și platina există pe niște asteroizi.
Apa prezintă cel mai mare interes pentru exploratorii spațiului deoarece ar putea ajuta la menținerea în viață a unei colonii în spațiu. Fără apă nu există cu adevărat o modalitate de a merge mai departe cu explorarea umană a spațiului. Apa ar putea fi, de asemenea, transformată în hidrogen și oxigen pentru a forma un motor rachetă cu combustibil. Minereul de metal de pe asteroizi ar putea fi exploatat și folosit pentru construirea unor nave spațiale și a altor structuri pentru o colonie spațială.
Corporațiile care ar putea să nu fie interesate de explorarea spațiului pentru aventură și știință, ar putea fi interesate de comorile pe care o operațiune minieră spațială le-ar putea aduce pe Pământ. Un raport NASA estimează că bogăția minerală de pe asteroizii din centura de asteroizi ar putea depăși 100 de miliarde $ pentru fiecare dintre cele șase miliarde de oameni de pe Pământ.
John S. Lewis, autorul cărții „Mining the Sky”, afirmă că un asteroid cu un diametru de un kilometru ar putea avea o masă de aproximativ două miliarde de tone. Există, probabil, un milion de asteroizi de această dimensiune în sistemul solar. Unul dintre acești asteroizi, conform lui Lewis, ar putea conține 30 de milioane de tone de nichel, 1.5 milioane de tone de cobalt metalic și 7.500 de tone de platină. Doar platina ar putea avea o valoare mai mare de 150 de miliarde de dolari.
Asteroizii au un potențial uimitor pentru industrie. Însă cât timp ne va lua să aterizăm pe un asteroid, să găsim aceste materiale valoroase, să le extragem și să le procesăm?
Extracția și procesarea unui asteroid
Modalitatea de a configura o operațiune minieră pe un asteroid este o chestiune simplă de economie. În timp ce construcția unei mine pe asteroid costă miliarde de dolari, va fi mult mai ieftin decât transportarea proviziilor de pe Pământ pe Lună sau pe Marte.
Nava spațială ar trebui să păstreze alimente și provizii pentru echipajul minier și echipamentul pentru mină. O nouă navă spațială dezvoltată ar trebui să poată ateriza pe un posibil asteroid. La urma urmei, am aterizat deja pe Lună, iar unii asteroizi trec mai aproape de noi decât Luna. O navă spațială care se îndreaptă spre un asteroid ar avea nevoie de mai puțină putere și de mai puțin combustibil decât dacă s-ar îndrepta către Lună.
O problemă va fi oprirea asteroidului din a se roti în timp ce se efectuează mineritul pe el. Unii experți sugerează atașarea rachetelor la asteroid pentru a-l opri din rotire, însă odată ce minerii aterizează pe acesta, cum au de gând să sape, să proceseze materialele extrase și să le transporte către o colonie spațială sau pe Pământ?
Nimeni nu știe cu siguranță cum va arăta prima mină pe un asteroid, însă există câteva presupuneri bune:
– Echipamentele vor funcționa probabil cu energie solară pentru a reduce nevoie de combustibil, care ar trebui remorcat către asteroid de navele spațiale;
– Echipamentul va fi, de asemenea, ușor pentru a putea fi transportat către asteroid;
– Unii experți, inclusiv Lewis, au favorizat utilizarea echipamentelor robotizate pentru a limita personalul necesar realizării proiectului minier. Acest lucru ar reduce cantitatea de provizii, precum cele alimentare, necesare unui echipaj uman;
– Minerii de pe asteroizi ar trebui să folosească tehnici similare ca cele de pe Pământ. Cea mai probabilă metodă ar fi îndepărtarea materialului dorit de pe asteroid și străpungerea acestuia în tuburi cu substanțe specifice. Răzuirea va scoate minereul valoros care va pluti pe asteroid;
– Deoarece o mare parte a minereului va zbura, o boltă mare va putea fi folosită pentru a-l colecta;
– Asteroizii nu au aproape deloc gravitație, așadar, echipamentul minier și echipajul care îl va opera, va trebui să utilizeze sisteme speciale pentru a se ancora la sol. Cu toate acestea, lipsa de gravitație poate deveni un avantaj în ceea ce privește mutarea materialul minat fără a folosi foarte multă energie;
– Odată ce materialul este încărcat și gata să fie trimis pe Pământ sau pe o colonie spațială, rachetele de combustibil pentru nava spațială ar putea fi produsă prin descompunerea apei de pe asteroid în oxigen și hidrogen;
– După ce mineralele și resursele de pe asteroid au fost epuizate de minerit, echipamentul poate fi transportat spre următorul asteroid.
Din cauza lipsei de gravitație și a atmosferei, transferul către Lună a materialelor noi minate va fi ușor. Odată ajunse, acestea pot fi rafinate și formate în structuri.
Foto: Discovery Channel
Sursă: www.howstuffworks.com