TIPURI ȘI PROPRIETĂȚI ALE PUNGILOR ESD. REVIZUIREA SOLUȚIILOR UTILIZATE PENTRU PROTECȚIA COMPONENTELOR ELECTRONICE

Protejarea corespunzătoare a circuitelor și componentelor electronice împotriva descărcărilor electrostatice este importantă nu doar în timpul producției, ci și în etapa de depozitare, expediere și transport. Pungile ESD sunt aici principalul mijloc de protecție.

Din depozitele TME se pot achiziționa multe tipuri de pungi ESD. Acestea provin de la producători recunoscuți și specializați, precum: AntistatDesco EuropeEurostat Group sau StaticTec. Deoarece este un sortiment diversificat, mai jos prezentăm o trecere în revistă a acestuia, împreună cu o explicație a tehnologiilor utilizate frecvent pentru protecția electronicii împotriva încărcărilor electrostatice. Trebuie subliniat aici că majoritatea soluțiilor prezentate pot fi achiziționate în pachete (adesea 100 buc.) și direct de la TME, ceea ce reduce timpul de expediere la minimum.

În acest articol răspundem la întrebările:

  • La ce să fii atent când alegi ambalajul pentru electronice?
  • Ce tipuri de închideri se întâlnesc la pungile ESD?
  • Din ce sunt fabricate foliile pentru ambalaje?
  • Cum se conferă polietilenei proprietăți antistatice?
  • De ce sunt utilizate pungile din folie metalizată?
  • În ce ar trebui ambalate componentele sensibile mecanic?

Tipuri de ambalaje ESD

Mai jos sunt prezentate două caracteristici principale ale pungilor ESD (materialul de fabricație și metoda de închidere), evidențiind soluțiile cel mai frecvent întâlnite. Desigur, la alegerea produsului, un rol cheie îl va juca și dimensiunea ambalajului. Din catalogul TME sunt disponibile pungi cu lățimi de la 50mm la 610mm și lungimi de la 76mm la 772mm, precum și manșoane pentru sudare (100…250m). Aceasta oferă posibilitatea de a proteja atât componente mici, cât și circuite cu suprafață semnificativă (de exemplu, plăci de bază pentru computere, module pentru mașini etc.).

Metode de închidere

În primul rând, trebuie remarcat că există trei moduri tipice de închidere a pungilor ESD: cu fermoar, sudabile, adezive. Prima este cea mai simplă și cunoscută din ambalajele obișnuite. Cel mai mare avantaj al său este posibilitatea de utilizare multiplă a închiderii. Această soluție este cel mai frecvent utilizată la ambalarea manuală a mărfurilor și necesită o anumită îndemânare. O metodă mai rapidă este oferită de pungile cu bandă autoadezivă – acestea însă pot fi utilizate de un număr limitat de ori înainte de a se produce contaminarea și degradarea adezivului.

În condiții de producție sau expediere în masă, când este necesară ambalarea automată, se utilizează cel mai frecvent pungi sau manșoane sudabile. Pe lângă accelerarea procesului, acestea oferă încă un avantaj important: închiderea este ermetică, adică împiedică contaminarea interiorului, pătrunderea umidității etc. În plus, în acest mod este posibilă realizarea unui ambalaj vidat (cu utilizarea produselor destinate acestui scop).

Material de fabricație

Diversitatea materialelor din care sunt fabricate pungile ESD este cel mai ușor de explicat concentrându-ne pe principiul de funcționare și proprietățile ambalajelor pentru electronice. Sarcina lor de bază este de a neutraliza încărcările electrostatice.

Polietilenă roz

La fabricarea pungilor din polietilenă, se adaugă substanțe care fac ca materialul să atingă un nivel mediu de conductivitate electrică. Această compoziție chimică face ca încărcările care apar pe suprafață să fie dispersate treptat. Acest lucru ajută la neutralizarea diferenței de potențial între componenta ambalată și mediul înconjurător.

Cu strat metalic

Un grad mai mare de protecție este oferit de soluțiile realizate din folie metalizată. Stratul exterior din material plastic reduce acumularea de încărcări și protejează mecanic interiorul. Stratul metalizat (realizat cel mai frecvent cu ajutorul aluminiului, adică un material cu rezistență foarte scăzută) creează în jurul conținutului un fel de cușcă Faraday, neutralizând suplimentar încărcările. În cazul unor pungi ESD, stratul de metal este suficient de gros (sau multiplu) încât să atingă proprietăți de ecranare – în acest mod se protejează obiectele care ar putea fi deteriorate nu doar prin descărcări electrostatice, ci și sub influența radiațiilor electromagnetice.

În plus, în oferta TME sunt disponibile și pungi realizate din polietilenă și adaos de fibre de carbon. Acest material nu doar dispersează încărcările electrostatice – se remarcă și printr-o rezistență crescută la radiațiile UV (adică, printre altele, la lumina solară), protejând totodată conținutul de expunerea la lumină.

Protecție mecanică

În unele cazuri, în special la protejarea circuitelor imprimate acoperite cu componente delicate, pe lângă problema descărcărilor electrostatice, este importantă și protecția mecanică. Aici, cea mai bună soluție sunt pungile ale căror pereți sunt acoperiți cu bule, adică sunt realizate din așa-numita folie cu bule. Această folie poate fi, de asemenea, una dintre straturile care formează ambalajul, protejând astfel produsul în mai multe aspecte.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/ro/news/about-product/page/64894/tipuri-i-proprietati-ale-pungilor-esd