Fronius Vizor Crystal oferă protecție împotriva orbirii, fără întârziere, și vedere impecabilă asupra sudurii.

UN PERICOL NEGLIJAT FRECVENT: ARSURI DE SUDURĂ. CE E DE FĂCUT?

O zi tipică în atelier: Zboară scântei, metalul se topește, arcul electric arde strălucitor. Deodată simți o mică înțepătură în ochi, care se atenuează rapid. Câteva secunde de neatenție și s-a întâmplat – intensitatea enormă a plasmei incandescente a ars ochiul. 

Ce s-a întâmplat?

La sudarea cu arc electric în mediu de gaz protector se formează un arc electric intens. Astfel, între electrodul de sudare și piesă se formează o tensiune electrică. Dacă aceasta este suficient de ridicată, gazul de protecție care iese din pistoletul de sudare se ionizează, formându-se plasmă cu conductivitate electrică. Această plasmă permite fluxul de curent electric, care generează arcul electric. Radiațiile emanate sunt extrem de energizate și pot produce leziuni dureroase la nivelul ochilor. Termenul științific este fotocheratita, iar în jargonul de specialitate se numește „arsură de sudură” sau „flamă”. Este vorba de o inflamație acută a corneei și conjunctivei, cauzată de expunerea la radiații UV puternice.

Din ce este format un arc electric?

Plasma ionizată conține electrozi liberi încărcați negativ, ioni încărcați pozitiv și fotoni – aceștia sunt particule de lumină care eliberează un spectru extins de radiații, de la lumină vizibilă până la radiații ultraviolete (UV) și infraroșii (IR). În plus, aceasta conține atomi de gaz neutri atomizați și vapori de metal, aceștia din urmă cuprinzând particule vaporizate din electrod și din piesă. Coloana arcului electric atinge temperaturi între 3.700 și 15.700 grade Celsius (4.000 până la 16.000 grade Kelvin). 

Efectul în profunzime al radiațiilor UV și IR asupra ochiului uman

Tipuri de lumină și riscurile aferente

Arcul electric emană diverse tipuri de radiații, care prezintă riscuri diferite pentru sănătatea personalului de sudare.

Lumina vizibilă poate duce la orbire, ceea ce afectează vederea personalului de sudare și pune în pericol siguranța muncii.

Radiațiile infraroșii (IR) pot ajunge în straturile mai profunde ale țesuturilor, cauzând afecțiuni termice. Adesea sunt resimțite sub formă de căldură și, în condiții de expunere prelungită, pot cauza arsuri.

Radiațiile ultraviolete (UV) sunt extrem de periculoase pentru ochi și piele. Acestea pot afecta corneea și conjunctiva, ceea ce duce la fotocheratită, o afecțiune amintită mai sus (arsură de sudură). Expunerea pielii la ultraviolete poate cauza arsuri și poate duce în timp la apariția cancerului.

Ce este de făcut în cazul arsurilor de sudură?

Franz Bichler, instructor de sudură la FRONIUS International GmbH, explică: „Pe vremuri, mi se întâmpla să mă ia flama de la sudură. Adeseori am neglijat reflexia arcului electric în pereții învecinați, atunci când stăteam prea aproape de lucrările de sudare.”

Mulți sudori obișnuiesc să-și spele ochii cu soluție de ser fiziologic pentru ca apoi să aplice comprese cu lapte rece. Între timp, am aflat cu toții că aceste remedii sunt contraproductive, deoarece nu fac decât să crească riscul de infecție. Prin arsurile de sudură se formează mici cicatrici pe cornee, care se pot infecta cu ușurință.

„Recomand consultul medical rapid, deoarece arsurile de sudură sunt foarte riscante pentru ochi. Cunosc sudori care nu mai văd aproape deloc la sudarea WIG, deoarece au lucrat ani de zile fără a se proteja suficient, și nici nu au mers la medic”, subliniază Bichler.

Un moment de neatenție și „v-a luat flama”

Statistici privind leziunile oculare

Conform datelor Societății Germane de Oftalmologie (DOG) anual se înregistrează cca 300.000 de leziuni oculare în Germania, dintre care 5 % sunt grave. Printre acestea se numără afectarea permanentă a vederii, dureri cronice și, în cazuri extreme, chiar pierderea vederii.

Și în Austria, leziunile oculare cauzate de lucrările de sudare reprezintă o problemă serioasă. Conform Organizației Generale de Asigurare împotriva Accidentelor (AUVA), în anul 2023 s-au înregistrat în total 129.866 accidente de muncă, dintre care o mare parte au implicat leziuni oculare. AUVA subliniază că multe dintre aceste accidente puteau fi evitate prin utilizarea măsurilor de protecție adecvate.

Părerea medicilor:

Cu arsurile de sudură nu e de glumă. Este nevoie de intervenție rapidă, profesională, pe care o poate asigura doar un medic oftalmolog. De aceea, medicii subliniază cu fermitate cât de importantă este tratarea neîntârziată a arsurilor de sudură.

„Pentru a evita daunele pe termen lung, simptomele trebuie luate în serios și tratate neîntârziat, la spital. În urma unui tratament adecvat, aceste leziuni se vindecă între 24 și 48 de ore“, explică doamna Dr. Diana Pöppl de la Organizația Generală de Asigurare împotriva Accidentelor. Simptomele tipice ale arsurilor de sudură includ înroșirea ochilor, lăcrimare, senzația de corp străin în ochi și fotofobie. „Ca primă măsură trebuie îndepărtate lentilele de contact și ochii trebuie ținuți închiși, fără a-i freca, deoarece aceasta ar putea agrava inflamația”, recomandă dumneaei și continuă: „Tratamentele uzuale presupun administrarea de picături cu antibiotic și medicamente antiinflamatoare.”

Franz Bichler, instructor de sudură FRONIUS International GmbH

Arsuri de sudură repetate 

Arsurile de sudură repetate pot duce la inflamații cronice, leziuni permanente pe cornee și creșterea sensibilității față de alte accidentări. Există riscul dezvoltării unor miodezopsii (pete vizuale) și, în cazurile cele mai grave, se poate ajunge chiar la orbire.

Măsuri de protecție

Pentru a evita accidentele, personalul de sudare trebuie să poarte în permanență măști adecvate, cu filtru UV. De asemenea, panourile certificate de protecție pentru sudare sunt importante, în vederea protejării persoanelor din vecinătate față de lucrările de sudare. „Pauzele periodice și instructajele sunt de asemenea recomandate”, subliniază doamna dr. Diana Pöppl.

Deoarece măștile pentru sudare sunt indispensabile pentru siguranța personalului de sudare, se justifică investiția în calitate și fiabilitate – de exemplu cu o mască de la Fronius:

  • Fronius Vizor 4000 Professional: Această mască oferă protecția perfectă, făcând ca toate lucrările de sudare să fie mai sigure, mai eficiente și mai confortabile.
  • Fronius Vizor Crystal: Prin tehnologia unică de protecție împotriva orbirii, această mască oferă vizibilitate impecabilă și o protecție optimă. 

Recunoașterea ca boală profesională și pensii

În Germania, leziunile oculare cauzate de radiații UV, precum arsurile de sudură, sunt recunoscute ca boli profesionale, în anumite circumstanțe. Această recunoaștere se realizează prin intermediul asociațiilor profesionale, care se ocupă și de plata pensiilor, în cazul leziunilor permanente. Însă cifre concrete despre pensiile care au fost plătite pentru cazuri de leziuni oculare nu sunt totuși disponibile public.

În Austria, leziunile oculare cauzate de lucrările de sudare sunt de asemenea recunoscute ca boală profesională, în măsura în care poate fi demonstrată o legătură clară între activitatea profesională și îmbolnăvire. AUVA este responsabilă pentru recunoaștere și despăgubire. Și aici, cifrele specifice referitoare la pensiile de boală ca urmare a arsurilor de sudură nu sunt publicate detaliat.

Efectul în profunzime al radiațiilor UV și IR asupra pielii

La ce pericole mai poate fi expus personalul de sudură?

Pericolul reprezentat de arcul electric nu se limitează la fotocheratită și arsuri. Trebuie luați în considerare și alți factori:

  • Temperaturile înalte: Un arc electric poate atinge temperaturi de câteva mii de grade Celsius, ceea ce poate cauza arsuri grave.
  • Pericole electrice: În caz de contact direct, intensitatea electrică ridicată, generată de arcul electric, poate fi mortală.
  • Stropi de metal topit: Ca urmare a temperaturilor înalte se pot forma stropi de metal topit, care pot cauza de asemenea arsuri.

În vederea protejării de toate aceste pericole, este indispensabilă purtarea echipamentului individual de protecție (EIP). 

Apel către companii

Siguranța personalului de sudare trebuie să aibă prioritate absolută. Companiile au obligația de a proteja cuprinzător angajații și de a le pune la dispoziții cele mai bune echipamente de protecție. Aceasta presupune nu doar măști pentru sudare performante și panouri de protecție, ci și instructaje periodice și pauze, pentru garantarea sănătății angajaților și a angajatelor. Fronius sprijină companiile prelucrătoare de metale cu o gamă variată de echipamente individuale de protecție, care corespunde celor mai exigente standarde de siguranță, aducând un plus de siguranță pentru personalul de sudare. 

https://www.cmmetal.ro