Customer Case - V-Zug - Collaborative Robots

COLABORAREA OM-ROBOT ECHIPE MIXTE CU FLEXIBILITATE CRESCUTA

Până relativ recent, oamenii şi roboţii industriali obişnuiau să lucreze la distanţă semnificativă unii faţă de alţii în zonele de producţie, fiecare într-un spaţiu clar definit şi marcat cu grilaje de siguranţă. În prezent, amploarea pe care a luat-o dezvoltarea roboţilor colaborativi a redefinit relaţia dintre oameni şi roboţi. Ne mai fiind îngrădiţi, aceşti noi roboţi mai inteligenţi şi mai siguri sunt amplasaţi între oameni, lucrând cot la cot cu aceştia.

Lăsând la o parte economiile de spaţiu, această colaborare om-robot le oferă producătorilor multe beneficii. Preluând sarcinile laborioase, repetitive şi relativ periculoase, roboţii colaborativi le îmbunătăţesc condiţiile de muncă oamenilor şi îi ajută să se concentreze pe activităţi cu valoare adăugată care necesită dexteritate şi ingeniozitate umană. Ceea ce, în cele din urmă, deschide noi perspective pentru activităţi mai eficiente şi mai flexibile.

Cum reuşesc roboţii să le asigure oamenilor un mediu de lucru mai sigur?

Spre deosebire de roboţii industriali convenţionali, roboţii colaborativi sunt echipaţi cu tehnologie cu senzori care le permite să interacţioneze în siguranţă cu oamenii. Pe lângă monitorizarea poziţiei şi a vitezei, aceşti senzori pot opri şi da înapoi un robot atunci când sesizează atingerea umană.

Alte funcţii suplimentare de siguranţă îl împiedică pe robot să agaţe sau să prindă părţi ale corpului uman, membre sau degete, şi îi permit omului să oprească robotul prin simpla atingere dacă acesta este prea aproape şi incomodează.

Siguranţa este protejată şi prin designul rotunjit şi învelişul verde moale. Toate modelele de roboţi colaborativi FANUC deţin certificare ISO în ceea ce priveşte standardele de siguranţă. Chiar şi furnizorii de accesorii pentru roboţi colaborativi oferă soluţii ce nu pun în pericol integritatea fizică sau viaţa oamenilor cu care aceştia vin în contact.

Cum se face programarea acestor roboţi?

Programarea roboţilor colaborativi FANUC se face similar cu cea a roboţilor industriali convenţionali FANUC prin utilizarea dispozitivului de comandă Teach Pendant sau offline.

Prin folosirea funcţiei manuale de învăţare FANUC Hand Guidance, operatorul robotului îl programează pas cu pas ghidându-l manual şi înregistrând fiecare pas, mişcare sau traiectorie până la finalizarea unei acţiuni complete.

Ce avantaje generează colaborarea om-robot pentru o afacere?

Colaborarea om-robot poate aduce multe avantaje unei afaceri. Unul dintre avantaje este un mediu de lucru îmbunătăţit pentru oameni. Având roboţi în echipă, oamenii nu mai au nevoie să îndeplinească sarcini solicitante fizic şi se pot orienta înspre alte acţiuni care le permit să rămână sănătoşi o perioadă mai lungă de timp şi să nu dezvolte afecţiuni ale aparatului locomotor. În felul acesta, se reduc din problemele asociate îmbătrânirii premature în societăţile dezvoltate industrial.

Un alt avantaj este şi gradul mai mare de flexibilitate al producţiei. Roboţii colaborativi, nu doar că se integrează în fluxul productiv, dar ocupă mai puţin spaţiu decât alte echipamente industriale.

În comparaţie cu alte soluţii automatizate, roboţii colaborativi prezintă eficienţă din punct de vedere al costurilor şi sunt atractivi pentru firmele care doresc să investească în automatizări industriale. Folosirea roboţilor colaborativi le permite fabricilor să se folosească mai eficient de resursele umane, ei sunt uşor şi rapid programabili şi se adaptează la orice fel de volum de producţie. Cu un viitor asigurat şi perfect integraţi în tendinţele Industry 4.0, roboţii colaborativi sunt meniţi să susţină procese productive transparente şi sustenabile.

Care sunt tipurile de activităţi la care se pot utiliza cel mai bine roboţii colaborativi?

Roboţii colaborativi se potrivesc pe o gamă foarte variată de aplicaţii industriale. Acolo unde sunt folosiţi, ei completează perfect resursele umane cu forţă, precizie şi repetabilitate.

Dacă sunt instalaţi pe linii de producţie şi asamblare, preiau sarcina de a ridica şi poziţiona greutăţi mari. De aseamenea, sunt potriviţi şi pentru aplicaţii de asistenţă în colaborare cu maşini unelte, acolo unde în mod normal este nevoie de un operator uman. Pentru că nu necesită grilaje de protecţie, se pot mişca uşor între alte echipamente industriale.

Roboţii colaborativi pot desfăşura sarcini repetitive, obositoare, murdare sau chiar periculoase pe liniile de împachetare şi paletizare, care sunt dificile pentru oameni. Ei pot interveni în siguranţă alături de oameni, oferind asistenţă în aplicarea de adezivi, vopseluri şi alte substanţe de-a lungul liniei de producţie.

Concluzia?

Colaborarea om-robot tocmai a deschis noi oportunităţi în fabrici în toate diviziile de producţie, prelucrare şi manipulare. Îi stimulează pe producătorii industriali să fie mai receptivi şi mai flexibili în activitatea pe care o desfăşoară, să îşi sporească productivitatea şi competitivitatea pe piaţă şi le facilitează angajaţilor un mediu de lucru mai sigur cu activităţi mai plăcute.