În cadrul expoziţiei Bauma 2013 a avut loc premierea pentru cele mai inovatoare produse. Dintr-un total de 156 de intrări, din Germania dar şi din străinătate, numai 15 inovaţii au ajuns în runda finală, dintre care doar cinci au fost desemnate câştigătorele.
Categoria utilaje
În ultimii cinci ani compania Herrenknecht a lucrat la dezvoltarea unei noi metode de instalare a conductelor. Rapide, prietenoase cu mediul şi economice – toate aceste criterii sunt întrunite de noul utilaj – „Pipe Express“. Precum o cârtiţă care nu oboseşte niciodată, freza din oţel parcurge nu mai puţin de 1 m/min sub pământ. Pipe Express reprezintă o inovaţie care va revoluţiona montarea ţevilor şi cablurilor sub pământ. Până în prezent, instalarea ţevilor includea lăsarea unor “cicatrici” în peisaj. Noul proces minimizează intervenţia şi funcţionează bine chiar şi în solurile cu multă apă. Comparativ cu metodele convenţionale, Pipe Express reduce considerabil impactul asupra mediului şi în acelaşi timp minimizează costurile de şantier.
Categoria componente pentru utilaje
Cu ajutorul componentei „AutoPilot Field Rover“, Wirtgen GmbH a reuşit să dezvolte un sistem care, comparativ cu cele folosite până acum, accelerază procesele în construcţia de drumuri, reduce costurile şi oferă o calitate superioară. Pavarea este mult mai rapidă deoarece nu sunt necesare modele digitale ale terenului pentru fabricarea profilelor precum: bordurile sau barierele de siguranţă din beton. Wirtgen “AutoPilot Field Rover” poate fi operat de orice utilizator, nu doar de către personal calificat. Acest lucru economiseşte timp şi costuri. Sistemul îşi bazează calculele pe măsurătorile reale ale şantierului şi nu pe schemele acestuia, care de obicei conduc spre inexactităţi, care ulterior trebuie să fie corectate, conducând mai departe către o creştere a costurilor dar şi a orelor de lucru. Astfel, sistemul atinge o mai mare precizie în pavare.
Categoria procese de construcţii/lucrări de construcţii
Doi câştigători au fost anunţaţi în această categorie, deoarece juriul a considerat că ambele intrări au fost în egalitate de merit.
Bauer Spezialtiefbau GmbH a primit premiul pentru proiectul său – „o fundaţie pentru pilonii turbinelor motoarelor speciale care produc energie în timpul mareelor“. Un număr de companii din Bauer Group au fost implicate în dezvoltarea acestui nou concept pentru foraje subacvatice. Procesul face posibilă găurirea în deplină siguranţă pe fundului mării, pentru fixarea pilonilor, chiar şi în cea mai dură rocă, în situaţii în care alte metode nu pot fi folosite datorită adâncimii apei ori a curenţilor puternici. Această tehnică a fost aplicată pentru prima dată cu succes în largul coastei Scoţiei. Compania a demonstrat că este viabil din punct de vedere economic instalarea fundaţiilor pilonilor şi în acelaşi timp a creat baza descoperirilor viitoare în vederea folosirii turbinelor pentru maree, ca parte a trecerii la energia regenerabilă.
Al doilea câştigător este Max Bögl Bauunternehmung pentru proiectul său – mori de vânt de energie hibridă, construite cu macarale turn rotative, care de asemenea aduce o semnificativă contribuţie la extinderea şi continuarea folosirii energiei regenerabile şi protejării mediului înconjurător.
Cu ajutorul acestui proces, pe care Bögl l-a dezvoltat împreună cu producătorul de utilaje pentru construcţii Liebherr, morile de vânt cu înălţimi de peste 150 m nu numai că pot fi înălţate rapid dar se şi pot demonta la fel de rapid. Toate acestea la viteze ale vântului de până la 20 m/s. Nu mai sunt necesare macaralele grele pe şenile. Munca este făcută de o macara turn rotativă. Comparativ cu metodele tradiţionale, spaţiul necesar este redus cu aproximativ o treime. Macaraua turn rotativă poate fi transportată de camioanele obişnuite, astfel încât nu sunt necesare transporturi speciale grele.
Categoria cercetare
Institutul Minier de la Universitatea Tehnică Clausthal a reuşit să dezvolte un sistem practic şi robust pentru determinarea distribuţiei particulelor în materiale granulare precum nisipul şi petrişul. Acesta elimină necesitatea eşationării din ciclul procesului, operaţie consumatoare de timp şi totodată costisitoare. Odată calibrată şi integrată în instalaţie, sistemul „Online Grain Size Analyzer“ este capabil să analizeze distribuţia granulometrică în toate fluxurile vrac, în timp real, indiferent de dimensiunea granulelor şi tipul de amestecare. Acesta permite chiar şi o analiză completă a sistemului, reducând costurile şi timpul.
De asemenea, sistemul identifică imediat orice puncte slabe în procesul de fabricaţie, astfel încât acestea pot fi corectate rapid, asigurând o calitate optimă continuă a produselor. Astfel, a fost îmbunătăţită şi siguranţa muncii. Odată ce nu mai este necesară preluarea mostrelor în timpul funcţionării, riscul accidentărilor devie nul. Acest lucru înseamnă că nu mai există nici riscuri de sănătate pentru operatori. Aplicaţiile sistemului se extind dincolo de industriile de construcţii şi minerit, incluzând chiar şi pe cea farmaceutică, a produselor chimice ori în industria alimentară.
Categoria Design
Noul excavator mobil tip păianjen, dezvoltat în colaborare cu departamentul de design din Linz, reprezintă o combinaţie între funcţilonalitate cu un design optim. Acest lucru nu este uşor de realizat cu un utilaj care urcă pe ziduri ori coboară pante cu ajutorul celor patru picioare. Într-un articol publicat la sfârşitul anilor 1960 în Neue Zürcher Zeitung, excavatorul mobil a fost drescris astfel: „Este un utilaj pentru săpat cu picioare de păianjen şi cu farmecul unei cabine telefonice“.
Se pare că acest lucru s-a schimbat. Cabina exacavatorului se îmbină acum armonios cu suprastructura iar dinamica acestei maşini este subliniată clar de orificiile largi de ventilare de pe laturile suprastructurii. Design-ul cabinei este de asemeneaexemplar, oferind operatorului tot ce are nevoie: siguranţă optimă, ergonomie şi uşurinţă în utilizare.
www.bauma.de