CELE MAI VERZI CLADIRI DIN ROMANIA

Ciprian Rotaru

În data de 28 martie, Romania Green Building Council în parteneriat cu NAI România, a organizat lansarea raportului oficial pentru “Cele mai Verzi Clădiri din România”. Având peste 120 de participanți, evenimentul a fost un adevărat succes. Acesta a avut ca scop identificarea și sărbătorirea succesului clădirilor verzi în România, propunerea de instrumente pentru municipalitate ce ajută comunitatea și răsplătesc responsabilitatea față de mediu dar și explicația motivației economice a cadrului de afaceri pentru promovarea clădirilor verzi.

În lansarea campaniei și a raportului de anul acesta, Steven Borncamp, președintele ROGBC, a declarat: “Am planificat această inițiativă pentru a grăbi și a oferi un stimul economic, a crea locuri de muncă verzi și pentru a îmbunătăți dramatic performanța ecologică a clădirilor; toate acestea în contextul în care nu există costuri pentru municipalități, din contră există un potențial de venit”.

Mihaela Nicolau a prezentat platforma Construction21 ca fiind prima platformă de informare și comunicare pentru construcții sustenabile. Platforma este perfect adaptată pentru a înregistra diferitele maniere de abordare a clădirilor verzi precum evaluarea neutralităţii unui instrument de certificare voluntară a unei clădiri, capacitatea de a include certificate de performanţă energetică acordate aceleași clădiri, calculate conform metodologiilor din diverse ţări. Clădirile ţintă au fost identificate atât printr-un proces clasic de cercetare cât și la sugestia unor specialiști din industrie și din diferite pieţe.

“Invit toate persoanele interesate de a afla detalii tehnice despre clădirile incluse în raportul Cele mai Verzi Clădiri din România, să viziteze Construction21.eu, unde se află studiile de caz ale acestor clădiri precum și noutăți din domeniul clădirilor verzi. Totodată, invit dezvoltatorii altor clădiri performante să adauge studii de caz ale acestora făcându-le cunoscute performanțele deosebite și produsele inovatoare care au contribuit la obținerea acestora”, a declarat Mihaela Nicolau.

Andrei Botiș, Managing Partner NAI Romania și liderul echipei de cercetare, a continuat cu specificații tehnice referitoare la procesul de cercetare. Criteriile de selecție au fost certificările de performanță energetică LEED, BREEAM, PassiveHaus, Eticheta Europeană EcoLabel, precum și certificatele de performanță energetică A, B și C. Aria de căutare a fost de 407 mil mp, iar analiza s-a concentrat pe clădirile construite începând cu 1990, reducând aria de analiză la aproximativ 47 milioane m2. Din aceasta, doar 2.156.000 mp (5%) au fost proiecte identificate ca fiind eficiente energetic. Această cifră demonstrează o creștere a pieței clădirilor verzi în România, de la 0% în anul 2000, la 5% în anul 2012.

“ROGBC a demonstrat încă o dată că este o voce rezonantă în promovarea clădirilor verzi din România atât prin măsurile legislative propuse pentru diminuarea taxelor pe proprietate cât și prin lansarea catalogului “ Cele mai verzi clădiri din România”. Fiind partenerul de cercetare pentru realizarea acestui catalog, ne bucurăm mult pentru că am putut adauga o cărămidă pe fundația bine consolidată de ROGBC”, a declarat Andrei Botiș.