Majoritatea lucrurilor se întâmplă cu sens, dar de cele mai multe ori putem spune că se întâmplă fără unul clar. “De ce tocmai mie?” O întrebare filozofică ce exprimă nesiguranța naturală și, de cele mai multe ori, ironică a vieții. Să mergi pe stradă și să găsești o bancnotă, să câștigi la pariuri sportive, să spui ceva care te scapă de o problemă sau pur și simplu să fii la locul potrivit, la momentul potrivit, sunt doar câteva exemple de o forță supranaturală, un noroc necunoscut, dar de toți mult visat.
Lista de situații în care te poți găsi fără să vrei poate continua la nesfârșit, dar să ieși cu basmaua curată fără un motiv anume este necesar norocul. Fie că este bun sau rău, nu ne putem decât întreba cum funcționează această mare “roată a norocului”.
De mii de ani oamenii au încercat tot felul de metode pentru a aduce mult dorita bunăstare, folosind de la talismane până la diverse acțiuni sau ritualuri care să le aducă acest lucru. Unii afirmă ca au reușit, iar majoritatea încă mai speră, dar niciunii nu pot afirma cu certitudine dacă norocul sau știința au definit reușita. Până la urmă, majoritatea descoperirilor științifice au fost din pur noroc. Omul totdeauna a încercat sa dea sens lucrurilor necunoscute, să explice inexplicabilul, fiind în natura sa să cerceteze și să găsească răspunsuri, chiar și acolo unde poate nu există.
Strâns legat de noroc este intuiția, dar și inteligența. Există o zicală care îmi place: “oamenii au mai multă inteligență decât probleme”. De asemenea, este foarte probabil ca cineva în trecut să întâmpine fix aceleași probleme cu care avem de-a face astăzi, având în vedere modul ciclic și repetitiv al lucrurilor, și să fi scris rezolvarea într-o carte.
În trecut, cel mai folosit mod de a transmite experiențe a fost scrisul cărților. În viitor, cu ajutorul tehnologiei cognitive, vom putea experimenta cartea într-o realitate virtuală. Astfel, vom fi chiar noi personajul principal și vom avea în acea realitate experiențele scriitorului. Poate, cu ajutorul acestor tehnologii, mai mulți oameni vor începe să “citească”.
Conform ultimelor descoperiri, în galaxia noastră – Calea Lactee – se află undeva până 260 mld de stele, iar în universul vizibil se află până la 300 mld de galaxii. Teoretic, dacă ar exista cel puțin o civilizație inteligentă în fiecare galaxie, ar însemna că ar fi existat, și că poate încă există, în jur de 300 mld de civilizații. Este un mare noroc că ne aflăm aici și acum.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru