CONTINENTAL, PERSPECTIVE PENTRU VIITOR

Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluții sigure, eficiente, inteligente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2019 o cifră de afaceri de 44,5 miliarde de euro și are în prezent aproximativ 240.000 de angajați în 59 de țări și piețe.

În perioada 1999-2019, Continental a investit circa 1.8 miliarde euro în activitățile din România. Toate cele 5 arii de activitate Continental sunt reprezentate în România. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi. Continental este partener într-un joint-venture în Iași şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. Continental avea la finalul anului 2019, aproximativ 20.000 de angajaţi, din care o treime sunt ingineri și informaticieni în centrele de cercetare și dezvoltare și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

În locațiile Continental din România se pune accentul pe inovații tehnice, proiecte pilot, compania căutând cele mai eficiente soluții în toate ariile de afaceri: cercetare, dezvoltare și producție. Pentru angajații Continental, acest lucru a însemnat, de la început, să lucreze cu cele mai noi tehnologii, să fie parte și să coordoneze adesea proiecte provocatoare în echipe internaționale.

Proiectele comune cu locații din întreaga lume, interacțiunea cu oameni noi, schimburile multiculturale, călătoriile de afaceri pe care angajații Continental le-au avut de-a lungul timpului în străinătate, au influențat semnificativ așteptările lor cu privire la calitatea vieții în orașele lor de origine și în țară. Standardele lor s-au ridicat și au dorit să aibă aceleași oportunități ca și cetățenii țărilor mai dezvoltate.

Astfel, orașele în care compania se află s-au dezvoltat datorită investițiilor și angajaților, ridicând nivelul și calitatea vieții, oferind astfel condiții pentru inginerii și specialiștii români să lucreze la un nivel înalt de tehnologie și să rămână în țară.

Interviu cu Dr. Christian von Albrichsfeld, Director General Continental Automotive Romania SRL.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Christian von Albrichsfeld: Domeniile în care activează cei 20.000 de angajați ai Continental vizează dezvoltarea trendurilor industriei auto: electrificare, conducere autonomă și conectivitate. În același timp, fiind o companie de tehnologie digitalizarea și dezvoltarea de soluții software pentru o mobilitate curate reprezintă prioritățile Continental. Zero accidente, zero emisii și zero stres, datorită conectivității inteligente: acest lucru ajută la realizarea tehnologiilor noastre inovatoare.

În plus, prin unitățile sale de producție din țară, compania oferă o gamă largă de produse pentru producătorii de mașini, de la anvelope și furtunuri sau conducte de aer condiționat la echipamente electronice (atât din interiorul mașinii, cât și unități electronice de control folosite pentru funcționarea sistemelor din vehicul).

E.E: Care sunt noutățile pentru anul 2020 în materie de produse noi?

C.A: Tehnologiile și produsele dezvoltate în Continental modelează viitorul prin inovație și anticipare direcției în care industria se îndreaptă. O mobilitate curată înseamnă dezvoltarea de tehnologii care vizează atât decongestia orașelor (smart-city), cât și felul în care călătoriile (cu mașina, trenul sau avionul, folosind robotaxi sau trotineta, bicicleta electrică etc.) sunt realizate astfel încât consumul de timp este redus, consumul de energie este eficient, iar mediul este protejat.

Conectivitatea și dezvoltarea urbane reprezintă un drum care asigură o creștere durabilă. Continental România oferă, din 2017, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara și Orange România, experiența unui smart city locuitorilor și turiștilor din Timișoara. Cetățenii se pot bucura de Internet Wi-Fi gratuit securizat în Piața Victoriei, Piața Unirii și Piața Libertății, prin simpla selectare a rețelei „Continental Free Wi-Fi”. Prin inițiativa Continental România, Primăria Timișoara are acces la platforma City analytics oferită de Orange prin care municipalitatea va putea utiliza informații necesare utile în gestionarea fluxului de turiști din Timișoara.

Din 2019, într-un proiect împreună cu municipalitatea din Sibiu, compania oferă, în parteneriat cu Orange, acces gratuit la wi-fi în peste 100 de autobuze ale societății de transport în comun. Compania plănuiește să extindă gama de produse și tehnologii de mobilitate urbană în orașele în care își desfășoară activitatea.

Soluții smart city pentru locuitori și turiști sunt oferite deja de mai multe orașe. Putem vorbi despre aplicații de descoperire a orașelor, de mobilitate urbană, conectivitate (soluții care pun în valoare contribuția companiilor cu profil tehnologic multinaționale și a celor autohtone în colaborare cu universitățile) și multe altele. Tehnologii dezvoltate ce vin în sprijinul fluidizării traficului, al optimizării transportului public, al dezvoltării soluțiilor ecologice și de mediu, al digitalizării și servitizării sunt susținute de autorități și sprijinite și chiar inițiate de mediul economic privat. Vorbim, de asemenea, despre proiecte de concepte smart ce vizează administrația, spațiul public, precum și locuințele private, toate fiind un rod al colaborării fructuase dintre companii multinaționale și locale și universități care contribuie la dezvoltarea orașelor.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

C.A: Compania comercializează produsele sale în relație cu clienții săi. Paleta tehnologiilor și a produselor dezvoltate sau fabricate în România presupune o colaborare strânsă și o încredere reciprocă în calitatea serviciilor și  a produselor oferite.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

C.A: Industria automotive trece printr-o etapă de transformare în care mobilitatea curată, sigură și confortabilă este principala direcție în care ne îndreptăm. Suntem convinși că mobilitatea se va dezvolta continuu, însă acum trebuie să ținem cont și de situația mondială, în care întreaga lume trece prin criza determinată de coronavirus. Mediul economic s-a deteriorat substanțial de la începutul lunii martie, ca urmare a pandemiei coronavirusului, ceea ce a însemnat că am intensificat și mai mult reducerea costurilor. Verificăm necesitatea tuturor cheltuielilor și investițiilor în prezent și căutăm să facem economii care să aibă un efect imediat. Continuăm să impulsionăm proiectele cheie de dezvoltare, precum și pregătirile pentru viitoarele start-up-uri de producție.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

C.A: În trecut, industria automotive s-a aflat pe un val clar de creștere, val care a condus la o dezvoltare substanțială a acestui sector. În ultimii ani, a început să se resimtă o diminuare a ritmului creșterii. Piața automotive nu se află într-o scădere evidentă, însă acel trend exponențial crescător a început să se aplatizeze, aspect determinat și de criza determinată de pandemia de coronavirus. În ultimii ani, numărul vehiculelor produse la nivel mondial a scăzut, iar 2020, lovit de coronavirus, este un an în care nu putem să facem estimări cu privire la evoluția acestui sector. Electrificarea, conducerea autonomă și conectivitatea rămân trendurile din domeniu. De asemenea, soluțiile software contribuie la dezvoltarea întregii industrii.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

C.A: Tehnologii eficiente din punct de vedere al mediului și acceptate social sunt ingredientele cheie pentru un ecosistem al mobilității sănătoase.

Inteligența artificială, securitatea cibernetică, cloud computing au luat amploare, iar acest lucru determină o creștere spectaculoasă a tehnologiilor și a inovării. Acest aspect se regăsește în ritmul tot mai susținut de creștere a diversității tehnologice care modelează viitorul acestei industrii.

Continental este lider tehnologic în sectorul auto și una dintre direcțiile în care compania desfășoară o activitate intensă vizează dezvoltarea de soluții inovatoare de software și hardware pentru interiorul mașinii, siguranță, motor și transmisie, precum și sisteme de navigație și instrumente pentru mașini viitoare și vehicule comerciale.

Competențe noi sunt necesare în mod constant în această industrie, iar compania își asumă un rol de lider tehnologic. Noile competențe înseamnă dezvoltarea de noi produse, modelarea noilor modele de afaceri. Un alt aspect important este acela al felul în care colaborăm: lucrăm în forme colaborative – modul de lucru implică agilitate, precum concepte noi de birou cum ar fi spații deschise care permit interacțiunea dintre colegi, precum și munca creativă care duce la idei noi ce pun viitorul în mișcare.

E.E: Ce estimări aveți pentru anul 2020?

C.A: Pandemia de coronavirus a schimbat total felul în care a evoluat economia. Din acest motive, nu putem să facem estimări pentru acest an.