Cunoaștem foarte bine această noțiune și, am putea spune, este o proprietate fundamentală și esențială a lumii în care trăim- proprietatea de a putea evolua – adică de a mai putea adăuga noi elemente și funcții la mecanisme existente, schimbând radical rolul acestora. Dacă privim în trecut, putem observa că au avut loc schimbări de toate tipurile în natură, în civilizația umană, dar și în spațiu. De asemenea, aceste tipuri schimbări au loc chiar și în acest moment, doar că, datorită duratei noastre limitate de viață, nu le putem urmări decât dacă se întâmplă foarte rapid.
Evoluțiile la nivel cosmic pot fi urmărite. Dacă ne uităm la cerul înstelat noaptea putem vedea direct în trecutul universului datorită distanțelor incredibil de mari dintre stele și planeta noastră, având în vedere timpul necesar luminii să ajungă la noi. Există chiar și posibilitatea ca acele stele să nu mai existe în momentul de față. În urma dezvoltării constante a tehnologiilor din ultima sută de ani asistăm, practic, și la un alt tip de evoluție pe care o putem simți zilnic – evoluția științei și tehnologiei. Această evoluție, cu toate adversitățile întâlnite de-a lungul timpului, a adus unele dintre cele mai mari și incontestabile beneficii, atingând aproape toate părțile globului și pe toți oamenii, oriunde ar fi aceștia. Putem vedea, în câteva secunde, ce se întâmplă sau să interacționăm cu dispozitive la mii de kilometri distanță față de noi, miracolele în domeniul medicinii, transport sau agricultură sunt doar câteva dintre exemplele evoluției tehnologice.
Similar cu o ramură a unui copac care crește din trunchi și se extinde către exterior, după un anumit timp și această ramură va dezvolta propriile ramuri, la fel și tehnologia evoluează adăugând noi elemente, creând sisteme mai complexe, mai eficiente și mult mai rapide. Această evoluție pare a fi cea mai rapidă întâlnită, comparativ cu evoluția naturală în care este nevoie de câteva generații. În paralel cu această evoluție regăsim și altele: evoluția naturii, evoluția umană, a planetelor șamd. Toate aceste evoluții având viteze diferite, astfel că una o poate depăși pe cealaltă. Cu riscurile aferente, ne îndreptăm extrem de rapid într-un viitor care nu va semăna în niciun fel cu trecutul nostru. Noi modelăm tehnologii, iar acestea ulterior ne vor modela stilul de viață.
Pe lângă posibilitatea de evoluție mai există și inversul acesteia: involuția. Acesta reprezintă practic un proces invers, în care ceva complex devine mai simplu, poate atât de simplu încât ar putea ajunge la cea mai mică particulă care compune o materie. De asemenea, acest proces este denumit impropriu evoluție în unele cazuri. Tot în trecut putem vedea multe exemple de evoluție până într-un anumit punct, după care procesul ori a continuat în sens invers ori a reînceput iarăși de la un stadiu mult mai mic și de ce nu, chiar de la început.
Cu bine,
Editor-In-Chief
Ciprian Rotaru