FARA FRONTIERE

Cine suntem, de unde venim, cum am ajuns pe Pământ? Sunt doar câteva dintre întrebările eterne care au stârnit din vechi timpuri curiozitatea omenirii. Se spune că, cu cât oamenii au fost mai aproape de începuturile Universului, cu atât mai aproape erau aceștia de adevăr și, implicit, cu atât era mai ușor de deslușit misterele care îi înconjurau, iar cu cât avansăm mai mult în viitor cu atât ne îndepărtăm de adevăr și ne va fi mai greu de a afla răspunsul la multe întrebări ce vor veni, chiar și cele de bază.

Luând în calcul ultimele avansări în știință și tehnologie putem spera la o mai mare cunoaștere a lumii misterioase ce ne înconjoară. Bineînțeles, există și posibilitatea să ne dam seama că, cu cât știm mai mult, cu atât știm mai puțin. În mod cert este mult mai bine să știi decât să nu știi.

Este octombrie, iarna a început timpuriu anul acesta luându-i pe mulți prin surprindere. Nu este nicio surpriză. Cu prima zăpadă au venit și primele gânduri ale acestui anotimp: “Mi-am pus cauciucurile de iarnă?”.

Putem sta liniștiți momentan, e doar începutul. Urmează lunile de concedii și sezonul colindelor, în care vom auzi clinchetele cristaline ale acestora prin parcări, de la geam de data aceasta, care s-au transformat treptat din mesaje străvechi, concentrate cu înțelepciune, în zgomote foarte puternice și lipsite de un sens clar. Există o similitudine naturală și, în același timp, ironică, cu un ceas deșteptător.

Care este situația economică înainte de lunile de iarnă? Având în vedere că vor avea loc alegerile luna viitoare, în general se așteaptă, dar mai mult se speră. În fond, se știe, speranța moare ultima.

Natura umană totdeauna a încercat să deschidă noi căi pentru cunoaștere, de a-și depăși limitele și de a merge acolo unde nimeni nu a mai fost niciodată. Astfel, să ieșim din zona de confort, să pășim în nesiguranță și să cunoaștem o infinitate fără frontiere.