Cum ar fi să ne trezim de fiecare dată cu ajutorul unui program care are o voce subtilă ce ne urează “Bună dimineața!”, temperatura ambientală să fie setată automat în funcție de vremea de afară și de preferințele noastre, iar micul dejun să fie deja pregătit, în funcție de programul și dieta noastră lunară, ajustată după stilul nostru de viață. Mâncarea să se prepare singură, iar ingredientele să fie comandate și livrate automat către noi în fiecare săptămână. Mașina cu care mergem la birou să fie automată, să comunice cu celelalte mașini din trafic, dar și cu sistemul de semnalizare al orașului, iar în locul claxoanelor și aglomerației să auzim o muzică de fundal relaxantă. De asemenea, mașina ar găsi automat cea mai rapidă rută și chiar ar rezerva un loc de parcare. Un scenariu plauzibil și foarte probabil într-un viitor care pare din ce în ce mai apropiat, dar în același timp seamănă mai mult cu un vis frumos în comparație cu realitatea în care trăim.
Există o zicală care îmi place: “oamenii au mai multă inteligență decât probleme”. Conform statisticilor științifice oamenii își folosesc în medie în jur de 10% din puterea creierului. Recent, aceste statistici sunt considerate a fi doar mituri, în realitate folosindu-se în medie peste 90%, un procentaj mult mai aproape de adevăr, având în vedere complexitatea organismului uman, care are nevoie de foarte mare putere de procesare pentru toate funcțiile care au loc în mod simultan. Este foarte posibil ca cei 10% să se refere la inteligența folosită în mod curent. De ce așa puțin? Există multe teorii, dar cele mai multe par să explice că totul ține de voința proprie.
Se estimează că până în anul 2030 vor fi puse bazele inteligenței artificiale, iar până în 2045 va exista și va funcționa prima inteligență artificială, denumită și singularitate, cu o putere de procesare atât de mare încât va revoluționa întreaga planetă și va permite dezvoltarea unor noi direcții tehnologice într-un proces din ce în ce mai accelerat.
Roboții și sistemele computerizate există deja de multe decenii și interacționăm în mod curent cu acestea, fie că este un smartphone, un computer sau un proces industrial, făcându-ne mult mai eficienți. Lumea de astăzi și tehnologiile se mișcă precum un ocean învolburat, cu multe valuri, iar doar cei curajoși pleacă în larg pentru a descoperi misterele. În final, inteligența, fără un simți practic, devine artificială.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru