Ai grijă ce îți dorești că s-ar putea întâmpla. Deseori poate ne întrebăm ce se află după proverbialul gard? În cealaltă curte, de lângă noi. Oare chiar iarba este mai verde sau cerul mai albastru? Poate apa are un gust mai dulce, poate este mai cald și mai plăcut. Sau poate doar simțurile noastre sunt exacerbate deoarece este un alt decor, o paralelă la banal? Necunoscutul are magia lui, o anume mireasmă irezistibilă. Să descoperi, să vezi, să simți pe pielea ta sunt lucruri care ne definesc pe noi ca oameni. Din imaginație la realitate. Din imaterial în material. În concluzie, poate poate…cine știe?
Ceea ce se află dincolo de cunoștințele noastre rămâne necunoscut până la experimentarea directă. Știința și lumea avansează în fiecare zi. Lumea de astăzi nu seamănă mult cu cea de acum câteva zeci de ani. Ceea ce a spart practic tiparele umanității a fost tehnologia care, folosită în mod benefic ne va transporta către stele ori va fi iarăși un scenariu în care istoria se repetă. Să sperăm că nu.
Am citit recent că civilizația noastră, pe care o cunoaștem atât de bine, nu se află la prima tentativă de evoluție către tehnologie foarte avansată. Nu se știe cu exactitate câte civilizații au fost înaintea noastră, mit sau realizate, ultima civilizație avansată, cea din Atlantida, a ajuns mult mai departe, dar a sfârșit prin a realiza tehnologii de modificare a climei, care au ieșit de sub control, conducând la un dezastru natural global. Un scenariu care se pare din ce în ce mai plauzibil.
Apropo de climă, iată că a venit și primăvara mult așteptată, nu la fel de așteptată precum vara, dar e un nou început. Zăpada s-a topit, a fost și ultima ninsoare, păsările ciripesc, iar natura își revine la viață.
Dorința omenirii a fost totdeauna să meargă mai departe, mai înainte și cât mai sus, să nu se mulțumească cu banalul și să caute mereu altceva. Cu toate că pare pe alocuri dificil şi, în același timp, periculos, trebuie să ieşim din aria noastră de confort. Un vechi proverb japonez spunea: “Acceptă-ți soarta cu curaj”. Astfel, numai cei care sunt dispuşi să dea totul, pot avea totul.
Cu bine,
Editor Șef
Ciprian Rotaru