Există un fenomen interesant care se întâmplă destul de des în viața noastră de zi cu zi, ignorat de multe ori, dar care ar putea fi atribuit oarecum mișcărilor circulare pe care le avem, fie că vrem sau nu acest lucru, împreună cu planeta pe care locuim. Orice facem, oriunde ne ducem și chiar atunci când stăm pe loc, toate acestea se întâmplă pe Pământ – o planetă mică de la marginea galaxiei pe care o numim casa noastră. Pământul are, în primul rând, o mișcare de rotație în jurul axei sale, însă aceasta nu este singura rotație pe care o are. Dat fiind faptul că existăm în univers și ne deplasăm în spațiu, unde se află și alte planete, întâmpinăm, inevitabil, și alte mișcări de rotații care se adaugă la prima. Astfel, Pământul mai are și o mișcare de rotație în jurul Soarelui, iar, împreună cu acesta, și planetele din sistemul solar au o altă mișcare de rotație în jurul galaxiei. Chiar și galaxia are o mișcare de rotație șamd. Putem observa aici foarte multe mișcări de rotație în mai multe sensuri, simultan, pe care cel mai probabil dacă le-am aduna și le-am reprezenta grafic ar forma un fel de spirală. Mișcări de rotație similare putem găsi și în lumea moleculară, care de asemenea, se adaugă la celelalte mișcări menționate anterior.
Putem, practic, formula un principiu general valabil al mișcării de rotație, faptul că se ajunge mereu la punctul de plecare. Astfel, datorită existenței multiple ale acestui fenomen în natură este foarte probabil ca efectele lui, într-o formă sau alta, să le simțim și noi în alte contexte, chiar cotidiene și, de ce nu, în acțiunile noastre. Istoria tinde să se repete, succesiunea dintre noapte și zi sau anotimpurile sunt doar câteva exemple. Un alt fenomen din aceeași categorie este cel de bumerang, în care se enunță că orice abordare directă asupra unei probleme va crea imediat un efect contrar. În alte cuvinte, chiar și unele acțiuni, în anumite circumstanțe, au o traiectorie curbată și nu dreaptă, foarte similară cu o mișcare de rotație din natură. Având în vedere că noi percepem timpul uniform și fără întreruperi, este puțin dificil de a vedea aceste curbe în acțiunile noastre. Înaintăm pe o linie a timpului infinită în eternitate.
Ce înseamnă acest lucru în relație cu tehnologiile pe care le folosim? Pe de o parte ne simplificăm existența și pe alta ne-o complicăm, similar cu o sabie cu două tăișuri în care o parte este mai puțin ascuțită. Astfel, mai mult confort fizic în final conduce la atrofia mușchilor și ulterior la o ieșire din acest confort, revenind de unde am plecat, doar că în alt punct pe axa timpului. Lista de exemple este lungă și poate continua, dar un lucru este foarte sigur, revenirea în același punct va fi mult mai dureroasă în comparație cu începutul.
Cu bine,
Editor-In-Chief
Ciprian Rotaru